Bewoners ruimen zelf meeuwennesten op | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
De roofmeeuw in het centrum is weer zeer actief. Dus oppassen geblazen als u met iets lekkers loopt. | Foto: SKvD
De roofmeeuw in het centrum is weer zeer actief. Dus oppassen geblazen als u met iets lekkers loopt. | Foto: SKvD (Foto: SkvD)

Bewoners ruimen zelf meeuwennesten op

Het mag niet volgens de Wet natuurbescherming - de meeuw is een beschermde diersoort - maar Katwijkers nemen het heft in eigen handen en gaan het dak op om meeuwennesten, eieren of meeuwenkuikens weg te halen en te vernietigen.

 

Ze riskeren daarmee een fikse boete, maar dat nemen ze voor lief. De pakkans is klein en de kosten om hun dak ongeschikt te maken voor het nestelen van meeuwen is veel hoger.

Dat blijkt uit de Rapportage meeuwenoverlast en meeuweninventarisatie 2018, die in opdracht van de gemeente is gemaakt. In de rapportage wordt beschreven hoeveel meldingen er vorig jaar zijn geweest en of de bewoners na advies ook daadwerkelijk preventieve maatregelen hebben getroffen.

Slechts een klein aantal melders – 6 van de 113 melders - heeft hun dak uiteindelijk ongeschikt gemaakt voor meeuwen om te nestelen. Daarvan waren 5 melders na het nemen van die maatregelen van de overlast van meeuwen af. De rest nam geen maatregelen, voornamelijk vanwege de hoge kosten. Die lijken niet op te wegen tegen de overlast, concludeert het rapport.
 

Deze week in De Katwijksche Post.  

 

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>