Broedseizoen in het Hollands Duin | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Het broedseizoen gaat deze week van start dus honden aan de lijn! | Foto: Mark Kras
Het broedseizoen gaat deze week van start dus honden aan de lijn! | Foto: Mark Kras

Broedseizoen in het Hollands Duin

Het voorjaar staat op losbarsten. Op de prachtige dagen in februari zongen de boomleeuweriken en heggenmussen al dat het een lieve lust was. Ook mensen kregen al een voorproefje van een nieuw seizoen. Lente!

In maart beginnen veel dieren met het bouwen van nesten en krijgen hun jongen. Om de prille ouders en hun pasgeboren kroost niet te verstoren, gelden er in de Zuid-Hollandse duingebieden van Staatsbosbeheer voor korte tijd andere regels. Vanaf woensdag 15 maart moeten honden weer worden aangelijnd.
Vanaf die datum wordt het beschermd natuurmonument Coepelduynen - de duinen tussen Katwijk en Noordwijk - zelfs geheel afgesloten voor publiek. Op 15 augustus mag de hond weer los en gaan de hekken van Coepelduynen weer open.
In de duinen van Noordwijk gaat een educatief struinpad definitief dicht om meer ruimte te bieden aan een bijzonder soort als de tapuit.Waarom honden aan de lijn?

Helaas moeten we ieder jaar weer constateren dat bijvoorbeeld reeën slachtoffer worden van loslopende honden. Meestal zonder dat eigenaren het merken. Om die reden moeten vanaf 15 maart de honden weer aan de lijn. De boswachters van Staatsbosbeheer zullen hier toezicht op houden. De eerste dagen wordt u nog gewaarschuwd, daarna loopt u, wanneer u de hond toch los laat lopen, kans op een bekeuring van 100,- euro. Mocht uw hond achter een wild dier aangaan kan de bekeuring zelfs in de honderden euro's lopen.
U mag uw hond wel los laten lopen op een aantal delen van het strand, de 'Trimbaan' in Noordwijk en in de losloopgebieden ten noordoosten en ten zuiden van Coepelduynen.


 

Coepelduynen gesloten

Zoals ook buiten het broedseizoen, is wandelen, fietsen en paardrijden alleen toegestaan op de daarvoor bestemde paden en gemarkeerde routes. Het beschermd natuurgebied Coepelduynen (tussen Noordwijk en Katwijk), waar buiten het broedseizoen vrij gestruind mag worden, wordt van 15 maart tot 15 augustus helemaal afgesloten voor bezoek vanwege de vele kwetsbare plant- en diersoorten. Het fietspad aan de zeekant en de wandelroute rondom Coepelduynen blijven wel open voor publiek. Honden mogen hier ook loslopen.

Op de borden bij de ingangen van Staatsbosbeheerterreinen zijn voor iedereen de toegangsregels lezen. Staatsbosbeheer wil mensen zoveel mogelijk laten genieten van onze mooie natuurgebieden. Om tegelijkertijd de natuur de benodigde rust te kunnen geven, is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Zo zorgen we er samen voor de mooie natuur van Hollands Duin en kunnen we er nu en in de toekomst van blijven genieten.


 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>