Noa van Dijk en Imke Barnhoorn zijn in actie voor de strijd tegen AIDS.
Noa van Dijk en Imke Barnhoorn zijn in actie voor de strijd tegen AIDS. Foto: Piet van Kampen

Twee jonge scholieren starten actie voor Aidsfonds

Algemeen

Beide jonge meiden zijn elf jaar en zitten in groep 8a van de Christelijke Opleidingsschool. Dat zij op eigen initiatief een actie gaan voeren om geld in te zamelen voor het Aidsfonds is zonder meer geweldig te noemen. Wat bracht hen op dit mooie idee?

Door Piet van Kampen

Noa is degene bij wie het idee in haar brein ontsproot. 'Ik las een heel mooi boek 'Helden' van Janneke Schotveld. Hierin stond ook iets over Nelson Mandela en Florence Nightingale. Daarin las ik ook het verhaal van Nkosi Johnson die zelf ook Aids had. Hij is 12 jaar geleden overleden. Ik dacht bij mezelf: ''Waarom is kanker zo bekend en Aids nog niet?". Mensen denken dat als je iemand de hand schudt dat je aids kan krijgen, maar dat is niet zo. Daarom ben ik een actie begonnen om geld op te halen voor het Aidsfonds', licht zij haar initiatief toe.

En Imke, waarom doe jij met Noa mee? 'Noa was een boek aan het lezen toen we even de klas uit waren voor een schoolopdracht. Toen vertelde zij het en vroeg of ik mee wilde doen en zei ik gelijk ja, want zij was enthousiast en ik ook.' De meiden vertelden over hun aan idee aan Juf Blondi, de directeur van de school. 'Die was ook heel enthousiast en wij mogen na de kerstvakantie een Powerpointpresentatie voor de groepen 6, 7 en 8 houden. Wij reiken dan ook foldertjes op school uit en dan worden andere kinderen misschien ook wel enthousiast', hopen de meiden. 


Spaarpot

Noa heeft zich enorm verdiept in de ziekte en heeft veel informatie op internet gevonden. Zij weet vrij veel te vertellen zoals dat je niet aan Aids hoeft te sterven, maar dat er medicijnen zijn die de ziekte kunnen stoppen, zodat mensen er niet aan overlijden. Over HIV en immuunsystemen. Over de verschillende stadia tijdens de ziekte. Over meer sterfgevallen in arme landen, dan in het rijke Nederland. 'In die arme landen kunnen mensen de medicijnen niet betalen en daarom halen wij geld op voor het Aidsfonds.'

Inmiddels is het foldertje klaar waarop in korte lijnen een en ander over de ziekte wordt uitgelegd. Zoals bijvoorbeeld dat een hand schudden niet besmettelijk is en de ziekte niet door hoesten of tongzoenen kan worden over gebracht. De eerste bescheiden euro's zijn in de buurt van hun huis al opgehaald en gaan in een spaarpot. Als er later meer wordt opgehaald met name door ook andere kinderen en in een grotere omgeving wordt het geld overgemaakt naar het Aidsfonds.

Noa heeft een aparte bankrekening geopend waar ook geld op kan worden gestort: NL22RABO0335 487 157 ten name van Noa van Dijk. Dit initiatief moet een warm hart worden toegedragen en de meiden hopen dat als de mensen het gelezen hebben zij ook wat voor deze actie over hebben als ze aan de deur komen.

Uit de krant