Katwijks afvalwater gezuiverd op zonne-energie | Alles over Katwijk
Logo allesoverkatwijk.nl
Achter deze bomen nu nog een weide van gras, straks een weide van 5.500 zonnepanelen. Rechts de waterzuivering. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Achter deze bomen nu nog een weide van gras, straks een weide van 5.500 zonnepanelen. Rechts de waterzuivering. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde (Foto: Adrie van Duijvenvoorde)

Katwijks afvalwater gezuiverd op zonne-energie

De afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) in Katwijk draait vanaf komende zomer deels op zonne-energie. Op het AWZI-terrein aan de Lageweg op bedrijventerrein 't Heen komen zo'n 5.500 zonnepanelen.

Die panelen gaan ongeveer een derde opwekken van het totale energieverbruik van de AWZI. Zo bespaart het Hoogheemraadschap van Rijnland jaarlijks op de exploitatierekening van de zuivering. De totale opbrengst van de zonnepanelen is in het eerste jaar zo'n 1.365.000 kWh, evenveel als het verbruik van 390 huishoudens.

Ongeveer de helft van de opgewekte energie kan direct worden gebruikt door de AWZI, het resterende deel wordt aan het elektriciteitsnet geleverd. Dat is nodig, omdat op hele zonnige dagen de panelen meer energie leveren dan nodig is. Die extra energie kan echter niet worden opgeslagen.

Op tijd voor de zomer

De eerste voorbereidingen worden inmiddels getroffen. Door aan de zijkanten van het terrein een aantal bomen te verwijderen, wordt schaduwwerking voorkomen.

Deze maand wordt gestart met het aanbrengen van de zonneweide. Naar verwachting is de zonneweide in juli 2018 klaar.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225473&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225471&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=allesoverkatwijk.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=222,223" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>