Een foto van de KW 37 'Orion' (Archief Willem van der Plas).
Een foto van de KW 37 'Orion' (Archief Willem van der Plas). Foto: PR

Lichaam Katwijkse visser na 50 jaar geïdentificeerd

Algemeen

Op de vroege morgen van 28 oktober 1967 verging de KW 37 'Orion' in een zeer zware storm op de Noordzee ter hoogte van het eiland Terschelling. Alle zes bemanningsleden lieten hierbij het leven. Het waren de Katwijkers Jan Nijgh (26) schipper, Willem Ouwehand (20) stuurman, Kees van Rijn (22) eerste motordrijver, Arij Hus (36) tweede stuurman, Niek Varkevisser (41) matroos en Arie van der Plas (26) matroos. Van de laatste werd enkele weken geleden het lichaam geïdentificeerd.

Door Piet van Kampen

Plaatsgenoot Willem van der Plas is specialist in maritieme geschiedenis. Binnenkort verschijnt het boek 'Op zee gebleven' van hem waarin Van der Plas de ramp met de KW 37 'Orion' nauwkeurig beschrijft. 'Ik was al heel ver met het boek, maar omdat onlangs de DNA-match aantoonde dat dit het lichaam van de op 8 mei 1968 op Terschelling aangespoelde Arie van der Plas was, heb ik het aan moeten passen. Ik kreeg van Cock Barnhoorn-Zuijderduijn de tip over de uitslag van de DNA-match', vertelt Willem van der Plas. De DNA-test werd mogelijk doordat verwanten medewerking verleenden aan een wangslijmtest in het Katwijks Museum. De familie werd overrompeld door het nieuws en is opgelucht dat er na vijftig jaar eindelijk duidelijkheid is over de vermissing van hun in 1968 op Schiermonnikoog begraven familielid.

Ten onder bij windracht 10

In het boek van Willem van der Plas is binnenkort het volgende terug te vinden. Het vergane vissersschip vertrok op dinsdag 24 oktober 1967 vanuit de haven van IJmuiden naar de visgronden ten noorden van Terschelling en het is de tweede reis. Het is slecht weer en op donderdagmorgen loopt de KW 37 'Orion' de haven van Den Helder binnen om daar te wachten tot het weer opknapt. Op vrijdagmorgen vertrekt het schip weer naar zee. Op vrijdagavond laat heeft Rein Nijgh, schipper van de KW 226 'Jacob Senior' via de radio nog contact met zijn zoon Jan Nijgh, schipper van de KW 37 'Orion'. Zij spraken over het naderende slechte weer met toenemende windkracht en Rein gaf zijn zoon Jan het advies om kalm aan te doen. In de nacht van vrijdag op zaterdag als er inmiddels al een flinke bries staat, heeft een van de matrozen van de KW 226 via de radio nog contact met schipper Jan Nijgh. De KW 226 loopt op dat moment de pieren van IJmuiden binnen. Ook Jan Nijgh geeft aan naar IJmuiden te willen stomen, omdat hij de route naar Den Helder niet vertrouwt. Achteraf blijkt dit het laatste contact te zijn. Vrijwel onmiddellijk daarna is de wind opgestoken naar orkaankracht. Het vermoeden bestaat dat de KW 37 in die nacht, als de storm op z'n hevigst is, plotseling is vergaan.

Zoektocht

Als de KW 37 de andere morgen nog niet binnen is belt Rein Nijgh naar reder Hoek. Die neemt contact op met de havendienst van Den Helder die bevestigt dat de KW 37 daar ligt. Toch laat de bemanning niets van zich horen. Het blijkt een misverstand. Hoek informeert Radio Scheveningen, de Marine Luchtvaartdienst en de Kustwacht. Uiteindelijk worden de lichamen van Arie Hus op Texel, Niek Varkevisser op zee bij Den Helder en Wim Ouwehand bij Callantsoog gevonden.

Jan Nijgh en Kees van Rijn worden nog steeds vermist.

Uit de krant