Afbeelding
Foto: Willemien Timmers

Zorgen afsluiting Almondeweg-tunnel

Algemeen

Raadsleden van de gemeente Katwijk - Lennart van der Plas (VVD) en Eduard Schuurman (DURF) - maken zich zorgen over mogelijke uitbreiding van de afsluiting voor autoverkeer van de Almondeweg-tunnel. Dit naar aanleiding van een brief van de gemeente Oegstgeest aan de bewoners die om en nabij de Oegstgeesterweg in Rijnsburg wonen.

Door Jonah van den Oever

Volgens de raadsleden lijkt de gemeente Oegstgeest in deze brief en tijdens een informatieavond, aan te sturen op een permanente sluiting van deze onderdoorgang van de A44. Ooit was deze doorgang afgesloten met een spitspaal, zodat sluipverkeer uit Rijnsburg en andersom niet door de smalle Dorpsstraat zouden rijden. De spitspaal is sinds eind 2019 weg, maar de borden staan er nog. Dit leidde tot verwarring bij automobilisten, met boetes als gevolg.

Duidelijk

De Almondeweg-tunnel is in de huidige situatie tijdens spitsuren gesloten voor motorvoertuigen op meer dan twee wielen op maandag tot en met vrijdag van 07.30 tot 09.30 uur en van 16.30 tot 18.30 uur. Deze maatregel is aan weerszijden van de onderdoorgang volgens het college van burgemeester en wethouders duidelijk zichtbaar aangeduid.

Nuance

Als de onderdoorgang gesloten wordt, is het volgens de raadsleden niet meer mogelijk om vanuit Rijnsburg Oegstgeest met de auto via de Oegstgeesterweg en Almondeweg te bereiken en andersom. Het college nuanceert dat standpunt. Dat beantwoordt namelijk dat de Oegstgeesterweg in de wegcategorisering van 2022 bestempeld is als onderdeel van het hoofdfietsnetwerk. Het maakt dus geen onderdeel uit van de hoofdstructuur voor het autoverkeer.

Bereikbaarheid

De raadsleden zijn daarnaast van mening dat de afsluiting van de onderdoorgang niet ten goede komt van de bereikbaarheid en ontsluiting van nieuwbouwwijk De Horn in Rijnsburg. 

Het college stelt dat in het bestemmingsplan van De Horn is aangegeven dat bij de ontsluiting van De Horn is uitgegaan van volledige ontsluiting van het plangebied via Rijnsburg. Ook toen de Almondeweg-tunnel op bepaalde momenten was afgesloten voor autoverkeer.

Participatie

De gemeente Katwijk heeft aan de gemeente Oegstgeest gevraagd om een zorgvuldige participatie uit te voeren zodat de wensen en bedenkingen van de inwoners van Rijnsburg inzichtelijk worden. 

Zo hebben tijdens een bewonersbijeenkomst in maart inwoners van Rijnsburg hun twijfels uitgesproken over hoeveel de tunnel nou daadwerkelijk gebruikt wordt. Om deze vraag te beantwoorden, heeft de gemeente Katwijk, op verzoek van de gemeente Oegstgeest, drie telapparaten geplaatst om dit te meten.

Herinrichting

De gemeente Oegstgeest is momenteel bezig met de definitieve uitwerkingsplannen voor de herinrichting van de Rijnsburgerweg. De werkzaamheden worden medio 2025-2026 uitgevoerd. De raadsleden zijn bang dat dit in Rijnsburg tot extra opstoppingen kan leiden. 

Het college antwoordt dat de gemeente Oegstgeest ter zijner tijd met een verkeers- en omleidingsplan komt voor de werkzaamheden die daar worden uitgevoerd. 

Die plannen worden besproken in het regionale wegbeheerders overleg en afgestemd met Katwijk.

Uit de krant