Op dit adres in Katwijk aan Zee is POET een hele uitdaging. | Foto: SKvD
Op dit adres in Katwijk aan Zee is POET een hele uitdaging. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Meer parkeren op eigen terrein mogelijk dan verwacht

Algemeen

Er zijn veel adressen in Katwijk met POET (Parkeren Op Eigen Terrein) dan de gemeente Katwijk dacht. Geen 110 zoals gedacht, maar 792. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad naar aanleiding van een toezegging aan de raad.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad besloot in juli vorig jaar strenger te gaan handhaven op POET. Wie de mogelijkheid heeft om de auto op eigen terrein te parkeren in plaats van op de openbare weg, krijgt geen eerste bewonersvergunning meer. Die regel zou ingaan bij het verlengen van de vergunning van 2024 naar 2025.

De regel leverde het nodige commentaar op in de gemeenteraad en de raad wilde geïnformeerd worden over de invoering van POET.

Coulant

De gemeente heeft vorig jaar september/oktober 1.188 brieven verstuurd aan adressen in Katwijk aan Zee met ‘een vermoeden van POET’. Dat leverde zo’n 250 reacties op, iets meer dan 20 procent.

‘Alle ontvangen reacties en vragen zijn beantwoord. Als de bewoner heeft aangeven geen POET te hebben, is de situatie opnieuw beoordeeld’, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

‘Daarbij is coulant gekeken naar de situatie in het voordeel van de bewoner.’ Dat betekende, dat als garages als opslag of fietsenstalling werd gebruikt en er geen alternatief was, de POET-registratie is geschrapt.

Uiteindelijk is er een lijst met 792 adressen met POET in plaats van de verwachte 110. De 682 nieuwe adressen bevinden zich voornamelijk in appartementengebouwen met een privé-garage. ‘Daarnaast zijn er 93 adressen van recente nieuwbouw waar maatwerkafspraken over parkeren van bewoners en/of bezoekers is toegepast.’

Brief sturen

De gemeente gaat nog een brief sturen aan bewoners die een parkeervergunning hebben die vanaf 2025 komt te vervallen. Na het publiceren van de ‘Wijziging aanwijzingsbesluit’ kan men bezwaar en beroep maken.

‘Vanwege het zorgvuldige voortraject verwachten we niet dat er nu bezwaren zullen komen. Alle mogelijke bezwaren die we ontvangen gaan we opnieuw met coulance toetsen aan onze POET-regels.’

Waar geen sprake is van POET worden in de komende vier jaar 32 uitritten verwijderd. En dat kan in sommige gevallen een openbare parkeerplaats opleveren.

Dit is een artikel uit De Katwijksche Post. Meer De Katwijksche Post? Neem een abonnement voor nog geen 5 euro per maand!

Uit de krant