Coach Kees-Jan Cecchi, Jitte de Klerk, Faya Vooijs en Bjorn de Klerk bereiden zich in hun eigen zaal voor op de finale. Imre Hedemann was verhinderd. | Tekst en foto: MK
Coach Kees-Jan Cecchi, Jitte de Klerk, Faya Vooijs en Bjorn de Klerk bereiden zich in hun eigen zaal voor op de finale. Imre Hedemann was verhinderd. | Tekst en foto: MK

Jonge tafeltennissers strijden om landstitel

Algemeen

De spanning stijgt bij het jeugdteam van tafeltennisvereniging TTV Rijnsoever. Zij staan vandaag in de finale om de landstitel in Hilversum.

De laatste landstitel, bij de dames, stamt uit 1991. Ook toen was Kees-Jan Cecchi erbij. En nu dus weer, ruim 30 jaar later. Opnieuw een bijzonder moment, vertelt hij in de kantine van TTV Rijnsoever op sportpark De Krom. Kees-Jan raakte vorig seizoen bij het team betrokken. ‘Ik liep na veertien jaar weer eens binnen, toevallig bij de eerste wedstrijd. Het team had geen coach, wat wel bijzonder is op dit niveau. Ik ging erbij zitten, en ik zit er nog,’ lacht hij.

Het team is een combinatie van spelers uit Katwijk en Leiden. Vanuit TTV Rijnsoever zijn er drie teamleden: Faya Vooijs (15), Jitte de Klerk (15) en haar broer Bjorn de Klerk (18). Imre Hedemann is lid van het Leidse Scylla. Samen zijn ze ijzersterk, ziet ook de coach. ‘Ze kunnen elkaar goed coachen, zijn heel zelfstandig.’

Acht keer per week

De spelers zijn serieus met hun sport bezig. Faya traint zeven keer in de week, in Amsterdam, in Leiden en bij haar eigen Katwijkse club. Jitte zit op acht keer, en traint ook voor en tijdens schooltijd in Leiden. ‘Gelukkig is school daar flexibel in.’ Broer Bjorn traint, naar eigen zeggen, ‘maar vijf keer in de week’.

Naast de competitie als team, spelen ze ook nog individuele toernooien. Jitte en Faya werden vorig jaar de nummer 1 en 2 van Nederland bij de meisjes tot 15 jaar. In het dubbelspel pakte ze ook samen de nationale titel.

Spanning

Rijnsoever-Scylla startte als titelfavoriet aan de competitie en heeft dat waargemaakt. In de play-offs van de halve finale versloeg het team na een zes uur durende marathonpartij concurrent Hilversum. Bjorn zorgde voor het beslissende punt en hielp daarmee Rijnsoever aan een 5-5 gelijkspel. Genoeg voor een plek in de finale.

De eindstrijd wordt in Hilversum gespeeld, waar de hal dit keer als neutraal terrein dienst doet. Tegenstander om de landstitel is Avanti uit Hazerswoude. Tegen dit team werd in de competitie ruim gewonnen, maar dat betekent niet dat de finale een walk-over wordt. Kees-Jan: ‘We wonnen alle wedstrijden net aan. Zeven wedstrijden waren in vijf games, die allemaal onze kant op vielen. De coach van Avanti werd er toen een beetje moedeloos van’.

De finale is daarnaast een wedstrijd op zich. Het team speelt in totaal tien wedstrijden in het enkel- en dubbelspel, iedere speler speelt drie wedstrijden in totaal. Het team dat als eerste zes wedstrijden wint, is de kampioen van Nederland. De voorbereiding is al in volle gang, en aan meivakantie doen de spelers niet. ‘We trainen gewoon door,’ zegt Jitte. De tegenstander is bekeken, en deze week wordt de analyse met de spelers besproken.

Knokken

De gezonde spanning is er al. ‘Ik vind het heel spannend,’ zegt Faya, ‘maar het hoort er ook bij’. Jitte: ‘De halve finale vond ik al spannend, maar nu is het nog enger.’ De thriller in de halve eindstrijd heeft het team ook wat opgeleverd, zeggen de spelers. Jitte: ‘We hebben geleerd dat we echt goed kunnen terugkomen. We stonden 4-2 achter, maar als team hebben we uiteindelijk wel gewonnen. Hun coach knikt. ‘Ze hebben ongelofelijk geknokt, en bleven mentaal sterk, waardoor we die wedstrijd naar ons toe konden trekken.’

Het is ook wat Kees-Jan ziet als grootste pluspunt richting de finale. ‘Dit team is mentaal sterk; in het terugkomen van achterstanden en dan ook nog winnen. Dat is wel heel bijzonder, dat ze zich zo kunnen focussen en zich terug kunnen knokken.’

Dromen

De finale winnen zou een droom zijn die uitkomt. Al wordt er nog groter gedroomd. Bjorn hoopt in zijn sportcarrière in de eredivisie te gaan spelen. De twee meiden mikken wat hoger. ‘Naar de Olympische Spelen’, zeggen ze tegelijk met een grote lach op het gezicht. 

De finale is vandaag, Hemelvaartsdag, bij TVV Hilversum. De eerste wedstrijd is om 11.30 uur.

Uit de krant