Afbeelding
Foto: pr

Gemeente bekijkt mogelijkheden voor onbemand vervoer

Algemeen

De gemeente onderzoekt of zelfrijdende voertuigen zonder chauffeur kunnen worden ingezet voor het laatste stukje vervoer vanaf een openbaar vervoer (OV) knooppunt naar de bedrijven en eerste woningen op locatie Valkenburg. Technisch is steeds meer mogelijk. De overstap naar automatisch rijden biedt veel kansen. De eerste stap hiervoor is het maken van een snelle haalbaarheidsanalyse.

Wethouder Klaas Jan van der Bent: 'In de komende jaren is de OV-verbinding naar Unmanned Valley en de eerste woningen op Locatie Valkenburg nog beperkt. Zelfrijdend vervoer kan hiervoor een uitkomst bieden. En dergelijke onbemande vervoersoplossing past natuurlijk perfect bij Unmanned Valley Valkenburg en de duurzame ontwikkeling van de locatie'.

Onbemande auto's en busjes rijden al op verschillende plekken in Nederland. Meestal wel in een testomgeving die niet of beperkt over de openbare weg gaat. Omdat locatie Valkenburg de komende jaren per OV nog niet goed bereikbaar is biedt onbemand vervoer een uitkomst om de locatie goed bereikbaar te maken. De eerste stap is om te onderzoeken of dit haalbaar is. Daarbij wordt gekeken naar het verwacht aantal reizigers, fasering, bestaande en benodigde infrastructuur en de financiën.Wanneer blijkt uit het onderzoek dat dit haalbaar is, dan wordt onbemand vervoer voor Katwijk een primeur.

Uit de krant