Afbeelding
Foto: pr

Gemeente gecertificeerd als mantelzorgvriendelijke organisatie

Algemeen

De gemeente Katwijk is officieel erkend als mantelzorgervriendelijke organisatie door de Stichting Werk&Mantelzorg. Deze stichting zet zich in om werk en mantelzorg beter te combineren. Met de uitreiking van het certificaat Mantelzorgvriendelijke organisatie heeft de Katwijkse gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie gekregen als het gaat om aandacht voor mantelzorgers. 'Mantelzorger zijn is niet niks; het geven van mantelzorg vraagt soms veel. Zeker als je het moet combineren met een baan', aldus wethouder Krijn van der Spijk.

Voor medewerkers van de gemeente zijn er mogelijkheden om mantelzorg en werk te kunnen combineren. In overleg met de leidinggevende kunnen afspraken worden gemaakt over flexibele werktijden, herverdeling van taken en er zijn ook wettelijke regelingen, zoals zorgverlof. Soms kan het iemand heel erg uit de brand helpen om een uurtje later te mogen beginnen. Bijvoorbeeld om met een zieke partner naar het ziekenhuis te kunnen gaan.

'Een open gesprek tussen medewerker en leidinggevende moet de basis zijn om te komen tot een oplossing in die situaties dat het mantelzorgen naast het werk te veel belasting wordt. Werk en privé moeten in een goede balans blijven', volgens de wethouder.

Goed voorbeeld

Er zijn 230 werkgevers erkend als mantelzorgvriendelijke organisatie waarvan 60 gemeenten. Hopelijk volgen er meer Katwijkse bedrijven. Binnen de Duin -en Bollenstreek zijn er enkele erkende organisaties, maar binnen Katwijk is de gemeentelijke organisatie nog de enige.

Meer mantelzorg

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Door de vergrijzing zijn er steeds meer Nederlanders die zorg nodig hebben. Mantelzorg krijgt daarom een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Op dit moment is 1 op de 5 Nederlanders mantelzorger.

Katwijk heeft voor haar inwoners het steunpuntmantelzorg in het Welzijnskwartier. Het Welzijnskwartier mantelzorgondersteuning is voor vragen dinsdag tot en met donderdag van 9.00 - 14.00 uur telefonisch bereikbaar op tel. (071) 403 33 23. Je kunt de vragen ook mailen naar info@mantelzorgsteunpunt.nl.

Uit de krant