Zaterdag 13 mei nemen 500 bridgers het Katwijkse strand over. | Foto: pr
Zaterdag 13 mei nemen 500 bridgers het Katwijkse strand over. | Foto: pr Foto: pr

Kwart eeuw bridgen op het Katwijkse strand

Algemeen

Binnenkort is het zover. Op zaterdag 13 mei is de 25e editie van de Katwijkse Stranddrive. Een kwart eeuw bridgen op strand dus.

Door Leo Roosjen

De Stranddrive wordt georganiseerd door Bridgeclub de Brug uit Katwijk. De wedstrijd is verdeeld over 11 deelnemende strandpaviljoens in Katwijk. De deelnemers bridgen gedurende de hele dag in verschillende paviljoens. De wedstrijd gaat over zes ronden in zes paviljoens. Daardoor rouleren de deelnemers gedurende de dag over zes van de elf paviljoens. Een soort stoelendans. Met dit verschil, dat er geen stoelen weggehaald worden. Iedereen doet tot de prijsuitreiking mee. Die is de laatste jaren steeds bij Beachhouse Key West.

Kaartspel

Bridge is een kaartspel, dat onder de denksporten gerekend wordt. In de wedstrijdsport is bewust gestreefd naar het zo veel mogelijk uitbannen van de factor geluk als uitkomst bepalende factor. Het spel vereist concentratie, geheugen en logisch denken, gepaard met een goede samenwerking tussen de partners.

Het is geen publiekssport, hoewel kenners van het spel het leuk vinden om de wedstrijden te volgen. Ze kunnen in de kaarten van de fanatieke deelnemers kijken en aan de hand daarvan hun eigen tactieken bedenken. Het zal dus niet overdruk worden op het strand tengevolge van deze stranddrive. Daar zal het zonnetje voor moeten zorgen.

Toch hoopt Joke van Egmond van BC de Brug op aanloop. Kenners, natuurlijk, die het best leuk vinden om eens in andermans kaarten te kijken. Wel mondje dicht!

Van die 25 jaar weet Joke ook nog een paar leuke verhalen te vertellen. Een uit de wat oudere doos. De deelnemers kregen toen bij de inschrijving allemaal een tasje met hebbedingetjes. Frits, Arie en Herman voerden deze tasjes met een busje aan bij de inschrijfposten. Frits wilde niet dat het busje, in verband met het zand, op het strand kwam. Vandaar dat de tasjes met rolcontainers over het laatste stuk vervoerd moesten worden. De hilariteit was natuurlijk groot toen ze vergaten, dat rolcontainers op hellingen vanzelf gaan rollen en daardoor veel eerder bij het strandpaviljoen waren dan de mannen.

Kustversterking

Het jaar 2014 was het jaar van de kustversterking. Toen was het niet alleen lastig voor met name de oudere deelnemers om via de hoge, stalen loopbruggen op het strand te komen, maar ook door het onstuimige weer.

Gelukkig is dat allemaal verleden tijd. De strandpaviljoens zijn prima bereikbaar, het parkeren goed geregeld. En er doen weer 500 mensen mee. Er is zelfs een wachtlijst! Alles wijst op een prachtig jubileumtoernooi. Een toernooi, dat jaarlijks veel weg heeft van een reünie, zeker bij de prijsuitreiking.

Uit de krant