Afbeelding
Foto: pr

Stichting Bejaarden en Mindervaliden bestaat 70 jaar

Algemeen

In de week van 18 tot en met 21 april wordt de jaarlijkse huis aan huis collecte gehouden voor deze jubilerende stichting. De stichting werd zeventig jaar geleden opgericht door de heer Cees Leeuwenburg en de gebroeders Zandbergen. De oprichting gebeurde vlak na de oorlog in 1947 met als doelstelling om bejaarden en mindervaliden inwoners van Rijnsburg een gezellige uitgaansdag te bezorgen.

Ook de jubilarissen werden niet vergeten. Bij 25- en 50- jarige huwelijksfeesten werd er een mooi boeket namens het bestuur gegeven. Ook de senioren en mindervaliden in de Vlietstede die niet mee kunnen wordt er een leuk presentje aangeboden.

'In al die jaren is er een hoop veranderd. In het begin van de oprichting werden de bejaarden en mindervaliden rond gereden in personenauto's. Tegenwoordig gaat dit heel anders zo vertelt Johan Brouwer namens het bestuur: 'We vertrekken met bussen, waaronder ook een rolstoelbus naar een locatie waar de gasten worden ontvangen met koffie en gebak, borreltje, diner en een stukje entertainment, ook gaat er een dominee mee voor het geestelijk woord en een arts. Na terugkomst van deze mooie dag worden de gasten op het Koomansplein ontvangen met muziek, en krijgt men na afloop als herinnering nog een presentje mee, en gaan hierna voldaan en tevreden naar huis.'

Collecte

Voor deze jaarlijkse uitgaansdag wordt er geld ingezameld door middel van huis aan huis collectes en door de middenstand te benaderen voor een bijdrage. Maar ook de bedrijven op veiling Flora en bedrijven die een zakelijke binding hebben met Rijnsburg worden persoonlijk of per brief benaderd voor sponsering. Tot op de dag van vandaag gebeurt dit allemaal door vrijwilligers. Brouwer hierover: 'Met een honderdtal vrijwilligers zijn wij als bestuur erg dankbaar om jaarlijks de collecte in Rijnsburg te kunnen organiseren. In veel gemeenten is men gestopt met een uitgaansdag te organiseren, maar het bestuur van de stichting senioren en mindervaliden heeft nog steeds de indruk dat het wel nodig is. Wij weten dat er in de gemeenschap van Rijnsburg vele ouderen zijn die zo een dag echt nodig hebben en er ook naar uitkijken.

Er zijn vele inwoners die alleen van hun AOW moeten rondkomen en ook geen pensioen ontvangen, en dan ga je niet zo gauw een dagje uit, maar door de vele giften van de inwoners en de middenstand en de vele sponsoren van Rijnsburg en omstreken kunnen we de senioren van Rijnsburg een mooie dag bezorgen, waar zij met plezier en met tevredenheid op terug kunnen kijken.

Dit jaar wordt de uitgaansdag georganiseerd op 30 mei 2017. De inschrijving voor het dagje uit is op 18 en 19 mei in Brasserie de Burgt aan het Burgemeester Koomansplein 1 in Rijnsburg van 14.00 uur tot 16.00 uur. Zet deze data alvast in uw agenda. Het bestuur hoopt dat ook dit jaar velen weer mee gaan.

Uit de krant