Afbeelding
Foto: D. van Egmond Treffend Beeld

Het is bijzonder om lid van een Lionsclub te zijn

Algemeen

'We willen iets betekenen voor de samenleving. We vinden het belangrijk om ook voor anderen dingen te doen'. Dit zegt Hans Bleichrodt namens Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg.

Bij deze editie van de Rijnsburger is een Goede Doelenkrant bijgesloten. Deze special is samengesteld door Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg. 'Dit jaar bestaat de Lionsorganisatie wereldwijd 100 jaar. Ter gelegenheid hiervan presenteren wij onze club, zodat men eens kan zien wat het betekent om lid te zijn van een Lionsclub', vertelt Hans in het kort. Hij is een van de mannen van het eerste uur, samen met Jan Muller, Jan Klok, Fred Veldman en Gerrit van Delft.

We serve

Het begon allemaal in 1990. Bleichrodt hierover: 'Samen met Lionsclub Noordwijk hebben we met een aantal mensen een feestavond georganiseerd, voorafgaande aan het bloemencorso in veiling Flora. Die eerste keer was de opbrengst 1500 gulden. Vandaar uit is Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg ontstaan. Deze feestavond is door de jaren heen uitgegroeid tot een zeer gezellige en succesvolle avond, welke door mensen uit de hele regio wordt bezocht. Inmiddels is de opbrengst van deze avond zo'n 15.000 euro, welke verdeeld wordt aan verschillende goede doelen c.q. organisaties die zich op een bijzondere manier inzetten voor de naasten. Dit kan dichtbij zijn, of ver weg.'

Een ander succes in die begin jaren van Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg was de sportverkiezing. Dit hebben we een aantal jaar georganiseerd, waarvan de opbrengst ging naar 'Fight for Sight'. Nog steeds is dit het wereldwijde project van de Lions.

Voorzitter Sietse Dijkstra vertelt: 'Wij ondersteunen individuen, organisaties, hulpdiensten en stichtingen die voorzien in een plaatselijke behoefte of plaats overschrijdende behoefte van maatschappelijk of humanitair belang. Deze doelen kunnen worden aangedragen door de leden zelf. Maar ook kan een aanvraag worden ingediend door ingezetenen van onze gemeenten, die bij zo'n project betrokken zijn. We hebben een voorkeur voor projecten met een vernieuwend karakter, en er moet uitzicht zijn op een structurele verbetering of financiering.'

Inmiddels telt Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg 36 leden. Twee keer per maand is er een bijeenkomst in het restaurant van Bar Bistro de Roos. Elke tweede dinsdag van de maand is de vergaderavond, en elke vierde dinsdag van de maand wordt er met elkaar gegeten en is er een spreker. 'We zijn blij dat er de laatste jaren ook nieuwe leden tot onze club zijn toegetreden', vertelt Dijkstra. Zelf is hij een jaar of vier geleden gevraagd door Hans om een lezing te houden. Hij sprak over het onderwerp: technische ontwikkelingen in de maatschappij. Sietse: 'Na afloop werd ik gevraagd om lid te worden en heb ik direct 'ja' gezegd. Vooral de inzet voor de medemens in de maatschappij sprak mij enorm aan. Het is zo leuk om dit met elkaar te doen. Daar krijg je energie van'.

Met deze Goede Doelenkrant hoopt Lionsclub Rijnsburg-Valkenburg niet alleen de lezer uit te leggen wat de leden van de club precies doen. Belangrijk onderdeel is ook dat de opbrengst van deze krant verdeeld wordt over drie goede doelen: Tovertuinen Het Vergeten Kind, Leo's en Kids Say No ten behoeve van mishandelde en misbruikte kinderen. 'We hebben deze krant met elkaar en met zorg samengesteld. Er staan dan ook heel mooie en bijzondere verhalen in, zoals het interview met de moeder van Guusje Nederhorst. We zijn er trots op dat we dit hebben mogen en kunnen doen', aldus de heren Bleichrodt en Dijkstra.

Uit de krant