Afbeelding
Foto: J. van Egmond

Genootschap Oud Rijnsburg samen actief met Zonnebloem Rijnsburg

De n Zonnebloem Rijnsburg heeft vorige week woensdagmiddag voor haar gasten, samen met het Genootschap Oud Rijnsburg, een historische middag georganiseerd in de grote zaal van De Voorhof.

Vrijwilliger bij het genootschap en dorpsgids Henk Westra hield, ondersteund met mooie oude plaatjes, een boeiend, amusant en soms een beetje ondeugende presentatie.

In de presentatie van Henk was aandacht voor onder andere Merovingen, Collegianten (weet nu waarom deze zo heetten), Petronella van Saxen, De Abdij, Spinoza, de grote armoede in Rijnsburg en de zaterdagse wasbeurt in een teil waarin iedereen van oud naar jong gewassen werd. Vooral dit laatste onderwerp deed bij veel gasten en vrijwilligers een ‘oh ja’ en ‘weet je nog?’ ontglippen. 

In de pauze kregen de circa 40 gasten en vrijwilligers en gasten een kop koffie of een glas thee met koek aangeboden, terwijl men de onderlinge banden weer eens kon aanhalen. 

Na afloop kreeg iedereen nog een drankje of tokkelroom met slagroom waarna allen weer naar huis gingen terugkijkend op een leuke informatieve middag. Henk Westra vertrok met een boekenbon als dank voor zijn inzet.


Verhalenvangers tonen twee films

Uitnodiging n Donderdag 4 april staat in de Voorhof een videovertoning van de Verhalenvangers op het programma. ’s Ochtends staat vanaf half tien de koffie klaar en om tien uur begint de voorstelling. Naast de vertoning zijn twee kopjes koffie of thee inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,50.

Dit keer staan twee wat kortere films op het programma, waarin twee Rijnsburgse bedrijfstakken aan de orde komen: de bloemen en de groenten. Om met de laatste te beginnen: Vroeger was Rijnsburg ook groot in de groenteteelt. In de negentiende eeuw werd het visafval van Katwijk als mest verspreid over de Rijnsburgse akkers, waardoor het dorp niet bepaald in een goede geur stond. De Rijnsburger ui is één van de bekendste uienrassen. Groententeelt is nu niet meer mogelijk, maar de handel in groenten is nog steeds van groot belang voor de lokale economie.  Een goed voorbeeld daarvan is de familie van der Spijk met een bedrijf dat inmiddels vestigingen in Amsterdam, Zwolle en de Lier heeft. Daarover gaat de eerste film.

Bij de bloemen houden we het deze keer niet bij Rijnsburg alleen. We verplaatsen onze aandacht naar Lisse. De eerste gedachte gaat dan uit naar de teelt van bollen en voorjaarsgewassen, maar die staan deze keer niet in de schijnwerper. Rijnsburgse kwekers willen graag mooie en exclusieve bloemen kweken en vaak werden die betrokken van het bedrijf van Henk van Eeuwijk. Daar worden de prachtigste dahlia’s gekweekt en veredeld. Dit is het onderwerp van de tweede film.


De volgende voorstelling van de Verhalenvangers is een week later. Op donderdag 11 april zal het gaan over Oudshoorn en van Egmond: een van oorsprong Rijnsburgs bedrijf dat al jaren aan de weg timmert met allerlei vormen van zonwering.


Bezoek uit Liverpool voor                 Museum Het Spinozahuis

Afgelopen week kwamen Dr. Gary Anderson en Dr. Niamh Malone op bezoek in Museum Het Spinozahuis. Beiden zijn werkzaam bij de Universiteit van Liverpool.

Een dag per week geven zij les aan gevangenen in de gevangenis van Liverpool.
Op verzoek van de gevangenen gaven zij filosofieles. Vooral de filosoof Spinoza sprak de gevangenen erg aan. Dat een man in de zeventiende eeuw zonder afgemaakte opleiding zulke ideeën had. Vasthield aan zijn ideeën zelfs als dat gevaarlijk voor hem was. Heel sober en zelfstandig leefde. Boeken schreef waar vandaag de dag nog over gesproken wordt.


Philosophy from the Big House

De meeste gevangenen zijn laaggeschoold en beschouwen de universiteit als onbereikbaar. Alleen als je gestudeerd hebt kan je een boek schrijven menen zij. Met elkaar hebben zij een boekje geschreven: Philosophy from the Big House. The Big House is de naam voor de gevangenis in Liverpool.


Spinoza plaatsen

Hieruit volgde het project ‘From the Big House to the Little House’. ‘The little House’ staat voor Het Spinozahuis in Rijnsburg. Dit alles resulteerde in het bezoek van Dr. Gary Anderson en Dr. Niamh Malone aan Nederland waar zij op diverse ‘Spinoza plaatsen’ het boekje overhandigden. Zij bezochten Amsterdam waar Spinoza geboren is, Rijnsburg waar Spinoza enkele jaren gewoond heeft, Voorburg en Den Haag waar het laatste woonhuis van Spinoza is. Daarna gingen zij met een zelfgemaakte boot varend naar Utrecht om ook een exemplaar aan prof. Piet Steenbakkers te overhandigen.

Het boekje ‘Philosophy from the Big House’ is verkrijgbaar in Museum Het Spinozahuis. 


Op de foto: Dr. Gary Anderson en Dr. Niamh Malone op bezoek in Museum het Spinozahuis.
| Foto: Jaap van Egmond, Museum Het Spinozahuis.