Er is juridisch getouwtrek over de kunstgrasvelden op De Krom en Nieuw Zuid. | Foto: archief
Er is juridisch getouwtrek over de kunstgrasvelden op De Krom en Nieuw Zuid. | Foto: archief Foto:

Verontreiniging op De Krom en Nieuw Zuid

kunstgras n Een welles-nietes spelletje was het bij de Raad van State. Volgens milieuorganisatie InStrepitus grijpt de gemeente Katwijk onterecht niet in bij milieuovertredingen rond de kunstgrasvelden van Quick Boys en VV Katwijk. Maar volgens de gemeente is er niets aan de hand. Handhavingsverzoeken van InStrepitus zijn daarom opzijgelegd.


Door Adrie van der Wel

De zaak gaat draait om de rubberkorrels die op de kunstgrasvelden worden gestort om veerkracht aan die velden te geven. Maar die rubberkorrels bevatten verontreinigende stoffen als zink en minerale olie. 

Zolang die korrels op de kunstgrasvelden liggen, kunnen ze niet veel kwaad. Maar ze mogen niet daarbuiten liggen, omdat ze dan makkelijk in de bodem kunnen doordringen.

‘Op een veld liggen 20.000 vermalen autobanden en dat wordt jaarlijks met 100 vermalen autobanden aangevuld’, aldus de advocaat van de stichting. Hij noemt het afval.


Zorgplicht

Volgens de Wet bodembescherming hebben overheden een zorgplicht om verontreiniging te voorkomen. Daarom moeten ze toezien dat bij kunstgrasvelden maatregelen worden genomen om de rubberkorrels binnen die velden te houden. Dat kan met kantplanken en roosters zodat spelers de rubberkorrels niet naar buiten lopen.


Producenten van kunstgrasvelden hebben met hun brancheorganisatie maatregelen bedacht om bodemverontreiniging te voorkomen. De Raad van State besliste eerder dat overheden aan de zorgplicht voldoen als ze die maatregelen opvolgen.


Verwaarloosbaar

Volgens de advocate van de gemeente zijn alle maatregelen getroffen. En uit metingen blijkt dat waar wel zink is aangetroffen, dit verwaarloosbaar is.


College wil door met Cultuurbedrijf

cultuur n ‘We gaan er niet de stekker er uit trekken. Ook als er een overschrijding is, moeten we hier mee doorgaan.’ Dat zei wethouder Sonny Spek vorige week donderdag in de raadsvergadering naar aanleiding van een vraag van de PvdA over de plannen voor het Cultuurbedrijf in de Burgt in Rijnsburg en het Emmaplein in Katwijk aan Zee.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Een duidelijke boodschap van het college van burgemeester en wethouders dat er nu eindelijk eens knopen moeten worden doorgehakt over het plan voor andere huisvesting voor de bibliotheek, Muziekschool en K&O waar al jaren over gesproken wordt.


Versleten en krap

Verschillende insprekers wijzen op het belang van andere huisvesting.

Directeur Rozemarijn Timmer van Muziekschool Katwijk meldt, dat het gebouw aan de Zeeweg niet meer past. ‘Ons huidig jasje is versleten en te krap. De ruimtes zijn slecht geïsoleerd en ouders zitten te wachten op gammele krukjes in de gang. Door onze krachten te bundelen, kunnen we een toegankelijk en gevarieerd cultuuraanbod blijven bieden.’

Fons van Diemen van BIZZ Zeezijde spreekt van een win-win situatie met de keuze voor het Emmaplein. ‘We genieten van een mix aan functies en het bestaande, structurele overschot aan winkelmeters wordt door de invulling van de leegstaande panden ook direct opgelost.’


Broodnodig

‘Passende huisvesting is broodnodig voor het voortbestaan van drie springlevende organisaties die in hun huidige onderkomen niet langer uit de voeten kunnen en die met elkaar meer waarde kunnen leveren aan de Katwijkse samenleving dan als afzonderlijke organisaties’, stelt Jan Klerk, directeur van Bibliotheek Katwijk.

Klerk voegt daar aan toe, dat de organisaties zich ook zorgen maken over de toekomst. ‘Die zorgen hebben ook te maken met de enorme stijging van kosten door inflatie en de vele investeringen die we de komende jaren moeten doen in de huidige verouderde panden. In ons eentje stijgen deze problemen boven ons hoofd, met elkaar kunnen we de koers blijvend verleggen. Met elkaar kunnen we van nog grotere betekenis zijn voor onze inwoners.’


Maar dan moet de gemeenteraad wel een voor het Cultuurbedrijf positief besluit nemen. Hoe de politieke partijen daar over denken, wordt volgende week donderdag duidelijk. Dan geven de partijen hun oordeel over het voorstel.

Het college wil dat er knopen worden doorgehakt over het Cultuurbedrijf. | Foto: Aad van Duijn