Een foto van vroeger. Tijd voor de 100-jarige KRB om herinneringen op te halen. | Foto: pr
Een foto van vroeger. Tijd voor de 100-jarige KRB om herinneringen op te halen. | Foto: pr Foto: PR

Reddingsbrigade houdt reünie voor (oud-)leden

eeuwfeest n Op initiatief van een inspecteur van de Katwijkse politie en de Noordwijkse Reddingsbrigade werd op 14 maart 1923 de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) opgericht. Dit jaar bestaat de vereniging 100 jaar. Op zaterdag 17 juni wordt dit feestelijk gevierd met een reünie. Een mooi moment om samen met andere (oud-)KRB-leden herinneringen op te halen.


Kees Hartevelt (72) was pas 10 jaar oud toen hij in 1961 lid werd van de KRB. ‘Mijn ouders vonden het belangrijk dat ik leerde zwemmen. Nadat ik diverse brevetten rijker was, ben ik op 14-jarige leeftijd jeugdinstructeur geworden.’ 

Kees gaf in het oude zwembad Miereweide les aan kinderen om hen de kneepjes van het reddingszwemmen bij te brengen. 

Later begeleidde hij verschillende strandcursussen, organiseerde trainingen van roeiploegen en was actief lid van de feestcommissie. Kees kijkt er met een glimlach op terug. ‘Het is een club waar je gewaardeerd wordt voor wie je bent en waar je goed in bent. Mensen met oog voor een ander, die er voor je zijn als je ze nodig hebt.’


‘De cirkel is rond’

‘Onze toenmalige overbuurman was bestuurslid bij de KRB. Hij moet vast gedacht hebben: een jong gezin met 5 kinderen, die moet ik bij de club halen. En dat is hem gelukt!’ In 1966 startte Rina Korndorffer-van der Gugten (61) met zwemles bij de KRB. Met verschillende zwem- en stranddiploma’s op zak was ze ’s zomers vaak te vinden op de KRB Zuidpost. 

‘Tijdens een kampvuur heb ik daar mijn man Atse leren kennen. Dit jaar zijn we 40 jaar getrouwd.’ 


De KRB is nog steeds een belangrijke factor in Rina’s leven. ‘We hebben hier zoveel vrienden leren kennen en ook onze kinderen zijn ermee groot geworden. En hoe leuk is het dat onze oudste kleindochter inmiddels bij de KRB zwemt? De cirkel is rond.’


‘Eén grote familie’

Bert de Gunst (34) en Sem Brandsma (18) behoren tot de jongere generatie KRB-ers. Bert werd lid in 1995, Sem in 2010. Dat de KRB bij het leven hoort, werd Bert met de paplepel ingegoten. 

‘Mijn ouders waren allebei actief als commissielid bij de vereniging. Het hoorde er gewoon bij.’ Voor Sem was de ‘werkplek’ de doorslaggevende factor: ‘Ik ben gek op het strand en de zee. Het leven als strandwacht zag ik dus wel zitten!’ 

Voor Bert zijn er teveel mooie herinneringen om op te noemen: de woensdagavonden zwemmen, de opleidingen op het strand en de vele ledenfeestjes. Sem omschrijft de KRB als één grote familie. ‘Ik hoop me nog jaren te kunnen inzetten voor deze vereniging en kijk uit naar wat voor moois er allemaal nog gaat komen.’


KRB-herinneringen delen?

Bent u lid geweest van de Katwijkse Reddingsbrigade? En heeft u ook mooie herinneringen, verhalen en foto’s om met andere KRB-ers te delen? U bent van harte welkom om aanwezig te zijn bij de reünie op zaterdag 17 juni. De reünie start om 16.00 uur bij de KRB Noordpost. Aansluitend op de reünie is er vanaf 18.00 uur een avondprogramma met foodtrucks en livemuziek. 


Aanmelden kan nog tot 1 juni via reunie@krb.nl


Inschrijven voor Truckrun

kako-symfonie n Een stoet van allerlei soorten vrachtwagens trekt als een lang, rumoerig en kleurrijk lint door de Bollenstreek. Blinkend blik, glimmend chroom en grommende ronkende motoren. Een aanzwellende kako-symfonie van; vrolijk tetterende, toeterende, jolig joelende, jubelende, schelle zwiep- zwiep- zwiepende klanken, galmt door onze regio en ver daarbuiten. 

Wat is hier loos? Zou je verschrikt kunnen denken als je geen idee hebt wat hier gaande is. Niets aan de hand! Het is stoer, het is tof, het is fun, het is de KatwijkBinse Truckrun.  Beleving en enthousiasme in haar puurste vorm. De vrolijkste karavaan van Nederland. 


De Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn en vereniging SIEN zijn daarom maar wat blij en trots om dit enerverende evenement weer te kunnen organiseren. 

Wil jij je medemens met een verstandelijke beperking de dag van zijn of haar leven bezorgen en onderdeel zijn van deze toffe truckrun? Dan kan dat! Ook voor deze 24e editie zijn we op zoek naar stoere toffe truckers en evenzo stoere blije bijrijders. Een truckrun zoals een truckrun bedoeld is.


Verplichte gordel

Gezien een probleem elders in Nederland met betrekking tot het niet (goed) verzekerd zijn van een begeleider die niet in de gordel zat, heeft de organisatie in afwachting van het onderzoek naar de verzekeringsmogelijkheden moeten besluiten dat iedereen die mee rijdt, verplicht in de gordel moet. Dus iedereen met begeleiding gaat in een bus.

Inschrijven voor deze 24e editie van de KatwijkBinse Truckrun kan tot en met 19 juni op de website van de Oranjevereniging Katwijk aan den Rijn, https://www.oranjeverenigingkatwijk.nl


Let op! Inschrijven kan alleen digitaal, dit geldt ook voor de bijrijders. Er is plek voor 100 chauffeurs en men hoort uiterlijk 3 juli wie er zijn ingeloot.

Deze bijrijders hebben weer zin in de KatwijkBinse Truckrun. | Foto: pr