In Beachclub Wantveld werd de intentieverklaring getekend oor het ontwikkelen van het Limes Erfgoedcentrum en het archeologisch depot. | Foto Rokki Fotografie
In Beachclub Wantveld werd de intentieverklaring getekend oor het ontwikkelen van het Limes Erfgoedcentrum en het archeologisch depot. | Foto Rokki Fotografie Foto: Rokki Fotografie

Samenwerking voor archeologisch depot bezegeld

Algemeen

Het provinciaal archeologisch depot komt naar Katwijk. De Provincie Zuid-Holland, de gemeente Katwijk en Hoogheemraadschap Rijnland gaan nader onderzoeken hoe dit gebouw bij de binnensluis gerealiseerd kan worden. Hiertoe zetten die partijen afgelopen donderdag hun handtekening onder een intentieverklaring.

Door Cor de Mooy

‘We gaan met elkaar iets moois realiseren’, verklaarde wethouder Jacco Knape trots, voordat de intentieverklaring voor het archeologisch depot werd ondertekend. Met elkaar zijn enerzijds de drie bestuurlijke partijen: de Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap Rijnland en de gemeente Katwijk.

Limes Erfgoedcentrum
Het burgerinitiatief Werkgroep Romeinen uit Katwijk heeft zich ingezet om het nieuw te bouwen archeologisch depot van Zuid-Holland naar Katwijk te halen. En met succes tot nu toe. In Katwijk en Valkenburg zijn al langer plannen om de Romeinse grens meer zichtbaar te maken in de dorpen. Het Limes Erfgoedcentrum is daarbij heel belangrijk als markant punt in het verhaal van de Limes. De schat aan archeologische vondsten en de vondsten van het UNESCO Werelderfgoed de Neder-Germaanse Limes, krijgen een goede plek in het bezoekerscentrum. Zo maakt het publiek verder kennis met deze unieke Romeinse nalatenschap. 

De afgelopen anderhalf jaar bespraken partijen de mogelijkheden van huisvesting van het archeologisch depot in het nieuwe bezoekerscentrum in Katwijk. Inmiddels kan de volgende stap gezet worden. Met de intentieverklaringen verstevigden zij hun samenwerking en gaan zij de plannen verder uitwerken. De komende tijd worden de bouwplannen, de kosten en de plannen voor het bezoekerscentrum verder uitgewerkt. Nadat de gemeenteraad van Katwijk hierop een positief besluit genomen heeft, moet ook nog definitieve besluitvorming binnen de provincie plaatsvinden. 

Gedeputeerde Willy de Zoete nam namens de Provincie het woord. ‘Het oude depot voldeed niet meer aan de normen. Bovendien was het te klein. We zijn op zoek gegaan naar een mooie plek. De mensen, die zich bezig houden met het verleden, maar ook met de toekomst, zijn zo enthousiast komen inspreken, dat de Statencommissie direct zei “dat moet het worden”.

De Zoete was ook bijzonder te spreken over de samenwerking tussen de bestuurlijke partijen en de diverse werkgroepen. ‘Zo zouden we eigenlijk in bestuurlijk Nederland altijd moeten werken’.

‘Trots en blij’
Hoogheemraad Waldo von Faber was minstens zo enthousiast. ‘Ik ben er erg trots en blij mee. Alle mooie dingen die in Katwijk gebeuren, van plastic dat wordt opgevangen en de natuur die belangrijker wordt, dat komt hier bij elkaar. Daarbij komt een heel mooi depot en een museale functie. Ik vind het geweldig!’

Alle stakeholders presenteerden de inbreng van hun organisatie. Iedereen heeft er veel zin in om de volgende stap te zetten.

Romein
Onder het waakzaam oog van een boomlange Romeinse legionair tekenden eerst de drie bestuurders de intentieverklaring en symbolisch een foto van waar het depot moet gaan komen. Daarna was de beurt aan vertegenwoordigers van de Werkgroep Romeinen, Natuurcentrum Katwijk en Coastbusters.

Saillant detail is dat voor Willy de Zoete en Waldo von Faber deze handeling nog net voor de verkiezingen van komende woensdag plaatsvond. Dan zit voor hun de taak erop. Maar’, zegt De Zoete lachend, ‘Maak er wel iets moois van. Want we weten u te vinden als u niet uw best doet.’

Dit is een artikel uit de Katwijk Speciaal