Een extra portie koken en dan je buren ermee helpen. Dat is het idee van Stichting Thuisgekookt. | Foto: Lize Kraan
Een extra portie koken en dan je buren ermee helpen. Dat is het idee van Stichting Thuisgekookt. | Foto: Lize Kraan Foto: LIZE KRAAN

Katwijk zet thuiskoks in voor sociale samenhang

buurtkok n Je hobby beoefenen en daarmee echt het verschil maken; het kan als thuiskok bij Stichting Thuisgekookt. Als je van koken houdt, tenminste. Want door iedere week een portie meer te koken voor een buur die dat zelf niet meer kan, maak je hun leven groter, gezonder én gezelliger.

Stichting Thuisgekookt roept samen met partners Becel, Maggi en Plus zoveel mogelijk hobbykoks op om zich aan te melden als thuiskok voor een buurtgenoot in een kwetsbare situatie en een portie meer voor hen te koken. Door te laten zien hoe leuk én makkelijk het is om thuiskok te zijn, hopen ze zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren. Want hoe meer thuiskoks zich aanmelden, hoe makkelijker het is voor de stichting om voor iedere maaltijdzoeker een passende kok te vinden.



In elke buurt een thuiskok. Dat is nodig, want er zijn steeds meer mensen bij wie niet iedere avond een versbereide maaltijd op tafel staat omdat zelf koken niet meer gaat. Bijvoorbeeld door ouderdom, een (al dan niet) tijdelijke handicap of een kleine portemonnee.

In iedere buurt woont wel iemand voor wie dat niet vanzelfsprekend is en daarom hoopt Stichting Thuisgekookt weer terug te brengen wat vroeger heel gewoon was: buren die zorgen voor elkaar.

  

Wat doet een thuiskok?  

Een thuiskok is een hobbykok die met liefde een portie extra kookt voor een vaste buurtgenoot en dit even langsbrengt. Met zijn of haar kookkunsten én een gezellig praatje aan de deur, verzorgt hij niet alleen de warme maaltijd maar ook een warm contact, wat voor veel mensen heel welkom is. Het is een sociaal initiatief dat je in het comfort van je eigen huiskamer kunt uitvoeren.

Kook jij je buurt blij? Meld je aan op thuisgekookt.nl/kookmeer of bel naar 085-0608768. 


Gesteund door gemeente

De Gemeente Katwijk zet Stichting Thuisgekookt vanaf 2023 in om mensen in een kwetsbare positie op een laagdrempelige manier te ondersteunen. De kosten voor het maken van de koppelingen worden door de Gemeente vergoed, waardoor alleen de kosten van de maaltijden zelf nog betaald moeten worden door de maaltijdzoeker. Hiernaast geeft de steun van de Gemeente Katwijk Stichting Thuisgekookt de mogelijkheid om actief samen te werken met het lokale zorg- en welzijnsnetwerk en lokale campagnes op te zetten, waardoor we meer mensen beter kunnen helpen.
   

Stichting Thuisgekookt  

Stichting Thuisgekookt faciliteert wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar. Het biedt een platform dat bijdraagt aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau zelf basisvoorzieningen organiseren. 

Door zorgvuldige, persoonlijke matchmaking en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan verschillende maatschappelijke effecten, zoals: langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder én duurzamer.


Podcastvertelling over                'Katwijkers op Tristan da Cunha'

reisverhaal n Sinds afgelopen donderdag is de podcastvertelling ‘Katwijkers op Tristan da Cunha’ te beluisteren op allesoverkatwijk.nl, rtvkatwijk.nl en in de diverse podcast-apps. 


Het is een combinatie van podcast, luisterboek en hoorspel gemaakt door Sandra Kornet-van Duijvenboden, Richard van Delft en Peter Minnee. Een dertigdelige serie over het eiland Tristan da Cunha, Katwijker Pieter Groen - ja de Pieter Groen van het Pieter Groen college - en de reis die Kornet-van Duijvenboden maakte net na de millenniumwisseling en in 2006.


"Metershoge golven teisteren het schip en angstig laat ik me op handen en knieën vallen op het helikopterdek van het onderzoeksschip S.A. Agulhas. De storm gaat zo tekeer in de haven van Kaapstad in Zuid-Afrika, dat het schip vervaarlijk overhelt en rechtop staan niet meer mogelijk is voor landrotten zoals wij. Kruipend naar de trap vervloek ik mijn idee om naar het eiland Tristan da Cunha te reizen”, zo begint aflevering 1 van de podcastvertelling.

Het logo van de podcastvertelling. | Foto: Peter Minnee