Merknaam of stofnaam?

Wat is nou het verschil tussen merknaam en stofnaam van geneesmiddelen? 

Nieuwe geneesmiddelen worden door farmaceutische bedrijven op de markt gebracht. Als een farmaceutisch bedrijf een geneesmiddel heeft verzonnen en ontwikkeld, wordt meteen een octrooi aangevraagd op het betreffende geneesmiddel. 


Dit betekent dat geen enkel ander bedrijf hetzelfde geneesmiddel kan maken gedurende meestal een periode van 20 jaar. Gedurende deze periode heeft zo een bedrijf de kans de hoge kosten van onderzoek en ontwikkeling van het geneesmiddel terug te verdienen. 


Na het verlopen van het octrooi, mogen andere fabrikanten hetzelfde geneesmiddel ook gaan produceren. Deze productie is echter aan heel strenge eisen gebonden. 


De organisatie die bepaalt of een geneesmiddel uiteindelijk op de markt gebracht mag worden, heet het college ter beoordeling van geneesmiddelen. 


De eisen die gesteld worden aan het maken van een geneesmiddel zijn: 


* Heeft het middel dezelfde werking en is het even effectief als het originele product 


* Is de kwaliteit van het generieke geneesmiddel minimaal gelijkwaardig 


* Is het generieke geneesmiddel veilig en betrouwbaar in gebruik



Het doorlopen van de goedkeuringsprocedure is een lang en moeizaam proces. Meestal zal uw arts, indien beschikbaar, een generiek middel voorschrijven.

Op dit moment zijn helaas veel generieke merken niet beschikbaar. Daarom kan het zijn dat wij verplicht zijn u een ander merk aan te bieden. Bij Apotheek Rijnsburg houden wij, waar mogelijk, zo veel mogelijk rekening met uw persoonlijke voorkeur. 

U bent van harte welkom voor meer informatie bij Apotheek Rijnsburg, Graaf Florislaan 9, 071-4079114.