Huisvesting

Ik heb u, geachte lezer, met mijn vorige column verkeerd geïnformeerd. Excuses daarvoor. Ik meldde dat er nieuwe woningen gebouwd gaan worden achter de Korte Voorhouterweg. Die gaan er ook wel komen maar nu nog even niet. Het nieuwe bouwplan waar ik over schreef wordt gerealiseerd bij de ingang naar de wijk De Horn aan de Oegstgeesterweg. Daar ligt ook al weer jarenlang een stuk grond braak. Dit jaar nog zal aan die roep gehoor worden gegeven. Een mix van koop- en sociale huurwoningen komt er te staan. Een mooi bericht voor al die mensen die op zoek zijn naar een woning.

Woningen worden er momenteel hier in Rijnsburg volop gebouwd. Aan de Petr. van Saksenstraat, het Noordeinde, Burg. Meijboomstraat, Fresiastraat en tussen de Oude Vlietweg en Oegstgeesterweg. Toch zal al die nieuwbouw onze woningnood niet oplossen. Ook de komende jaren zal de vraag naar vooral betaalbare woningen groot blijven. De gemeente weet dat ook en heeft onlangs besloten om op zoek te gaan naar die betaalbare woningen. Veel van die woningen werden namelijk opgekocht door investeerders die ze vervolgens tegen woekerhuren te huur aanboden. Voor veel ingezetenen werden de woningen daardoor onbereikbaar. Er zijn nieuwe regels gekomen, mensen die in Katwijk een huis kopen moeten daar voortaan ook zelf in gaan wonen. Verhuren is er niet meer bij. De gemeente Katwijk hoopt zo het tij te keren. Ook wordt de verhuur van kamers, vakantiehuisjes e.d. aan banden gelegd. Nu worden in Katwijk nog heel wat huizen gebruikt als vakantiewoning. Toeristen wonen er slechts een klein gedeelte van het jaar. Door die periode in te korten, het rendement te verlagen, hoopt men dat de eigenaars de woningen weer te koop aan zullen bieden.


Donderdagavond spreekt de gemeenteraad opnieuw over de huisvesting van het Cultuurbedrijf. De hoofdbibliotheek, muziekschool en K&O krijgen als het aan B&W ligt een nieuw onderkomen in De Burgt. In ons gemeenschapshuis krijgen ze onderdak. Daarnaast komt er een nieuwe kleinere bibliotheek op het Emmaplein in Katwijk. Die wordt gevestigd in een aantal door de gemeente voor bijna 3 miljoen aangekochte winkelpanden. Het een en ander mag wat kosten. Verantwoordelijk wethouder Sonny Spek weet dat ook en heeft inmiddels aangegeven dat het plan dit keer toch echt doorgaat. Is ook hoog tijd. 20 jaar lang is men er in Katwijk al mee bezig. Rijen archiefkasten gevuld met cultuurnotities zijn er op het gemeentehuis te vinden. Eindeloos is er over gedebatteerd. Maar het eind is nu in zicht. Als Sonny donderdag zijn zin krijgt zal nog dit jaar gestart worden met de uitwerking van het huisvestingsplan. In 2025 hoopt men de nieuwe onderkomens te kunnen openen.

Reageren?
uicatcher@gmail.com