Delen van de Atlantikwall zijn zichtbaar in Katwijk en omgeving. | Foto: pr
Delen van de Atlantikwall zijn zichtbaar in Katwijk en omgeving. | Foto: pr Foto: pr

Bunkers in Valkenburg en Katwijk open tijdens de landelijke Bunkerdag

Atlantikwall n Vaak onopvallend verborgen in het landschap, ligt de Nederlandse kust nog vol met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op zaterdag 3 juni is het Bunkerdag. 

Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan van Zeeland tot en met de Waddeneilanden de bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. De betonnen kolossen zijn vaak beperkt toegankelijk. 


Atlantikwall

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een ruim 5000 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. In en rondom Noordwijk en Katwijk werden omvangrijke verdedigingswerken aangelegd. Door de aanwezige militaire installaties was het een gewild doelwit van de geallieerden. Vaak klonk het luchtalarm en in totaal is het dorp ongeveer dertig keer gebombardeerd.

Aan de Boulevard van Katwijk is een stuk tankmuur ontsloten door het DUNAatelier. Het gehele monument bestaat uit diverse elementen die in Katwijk als verdedigingslinie vanaf de zee waren opgesteld. In het naastgelegen atelier is een kleine expositie en korte film over Katwijk in de oorlogstijd. 


Ook is dit jaar weer het bezoekerscentrum in de telefooncentrale op voormalig marinevliegkamp Valkenburg geopend. In de expositie wordt de geschiedenis van het vliegveld (1939-2006) verteld. 


Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn online en op de dag zelf verkrijgbaar bij de verschillende bunkerlocaties.


n Bodemonderzoeken rond N206 duren tot 26 mei

Project n Rnet. De bodemonderzoeken op en rondom de N206 voor het project R-net corridor Leiden Katwijk Noordwijk van de provincie Zuid-Holland lopen ruim een week uit en duren tot morgen, 26 mei. 

Eerder was de planning deze onderzoeken op 16 mei af te ronden. Om zoveel mogelijk overlast te voorkomen, vinden de werkzaamheden vooral ’s avonds en ’s nachts plaats. Er kan sprake zijn van tijdelijke wegafzettingen op en rond de N206. Verkeer wordt hierlangs geleid. De N206 blijft toegankelijk. 


Boringen

Hoewel de aanleg van de busbaan gepland staat vanaf het tweede kwartaal van 2024, zijn de voorbereidende werkzaamheden al wel van start gegaan. 

Onderdeel hiervan zijn asfalt- en bodemonderzoeken. Tijdens de asfalt- en bodemonderzoeken worden er handboringen en mechanische boringen uitgevoerd op en langs de N206. 

Ook worden op sommige locaties tijdelijke peilbuizen aangebracht. Hiermee verzamelen we informatie over de kwaliteit van het asfalt van de N206, de bodemgesteldheid, het grondwaterpeil en de bodemkwaliteit. Deze informatie is nodig om de volgende stappen in het ontwerpproces van de busbaan te kunnen maken.


Meer informatie over de onderzoeken en over de geplande busbaan vindt u op de website van provincie Zuid-Holland.


n De Koffiekamer Rijnweide gaat op reis

Bustocht n Vrijdag 2 juni staat de bus klaar voor een bustocht naar het Watersnood museum in Ouwerkerk. Deze dagtocht wordt georganiseerd door Stichting de Koffiekamer Rijnweide, maar niet alleen de deelnemers van de koffiekamer kunnen mee.

Ook ouderen van 65+ zijn van harte welkom om deze interessante dagtocht mee te maken. Om 10.30 is het vertrek gepland. Rond 12.00 arriveren we in het Waternood museum waar een lunch voor geserveerd wordt. Tussen de lunch en het vertrek rond 15.30 uur kan het museum worden bezocht. Na een rondrit langs diverse Deltawerken gaan de rit naar Pijnacker waar een driegangen diner geserveerd gaat worden. Rond 20.30 uur zullen we weer in Valkenburg arriveren.


Mede door de ondersteuning van onder meer de Wijkraad en de Bedrijven Vereniging Valkenburg wordt de dagtocht mogelijk gemaakt. Het is daardoor mogelijk om deze dag mee te gaan voor een gereduceerde bijdrage van € 50,00 per persoon.

Wilt u deze dagtocht mee gaan beleven, loop dan even binnen en vul direct het deelnameformulier in na betaling is uw inschrijving definitief. Vrijdagochtend tussen 10.00 en 11.00 uur en zaterdag tussen 11.00 en 12.00 kunt u zich inschrijven. Lukt dat niet neem dan contact op met Wim van Rijn: 0621914651 of Lenie Lamboo: 06 51957021. 


n Leuke kinderfilm in Dorpshuis

Kom woensdagmiddag 7 juni van 14.00 uur tot 15.30 uur naar Bibliotheek Valkenburg voor een leuke familiefilm.
Deze is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Je hoeft geen plekje te reserveren.

Varkentje Knor is een cadeautje van opa voor Babs. Thuis gelden drie belangrijke regels voor Knor: hij mag niet in huis, niet in de groentetuin en moet zindelijk zijn. Helaas houdt Knor zich niet aan deze regels, waardoor hij naar een speciale training moet om zich te leren gedragen. Babs probeert hem van alles bij te brengen en tijdens hun avonturen ontwikkelen de twee een hechte vriendschap. Helaas heeft opa toch iets anders in gedachten voor Knor... Hoe zal het aflopen?