Afbeelding
Foto: Marc Wonnink

Minder animo voor NL Doet

vrijwilligers n Vorige week vrijdag en zaterdag waren het weer de landelijke NL Doet dagen. Een traditie destijds door het Oranjefonds in het leven geroepen. 

Een impuls om het vrijwilligerswerk een boost te geven omdat de maatschappij nu eenmaal niet zonder hen kan. Ook koning Willem Alexander en koningin Maxima staken elders in het land de handen uit de mouwen. Goed voorbeeld doet immers goed volgen volgens het spreekwoord.

Voor de coronaperiode leek NL Doet veel meer te leven binnen de gemeente en werd er op tientallen plaatsen in allerlei hoedanigheden geklust. Een scala aan activiteiten waar ook ons college van B&W aan deelnam. Zij waren er ook dit jaar weer bij zoals bijvoorbeeld wethouder Jacco Knape die in de Leidse Buitenschool de kwast ter hand nam en ook burgemeester Cornelis Visser gaf in Het Heerenhuys hier en daar een likje verf.

Ook de wethouders Gerard Mostert, Emile Soetendal en Sonny Spek waren op diverse plekken actief, nu eens niet met het woord maar met de daad. Het was natuurlijk een prachtig initiatief van het Oranjefonds maar ebt het enthousiasme om deel te nemen aan vrijwillige activiteiten langzamerhand weg? Of was het slechts een momentopname in onze gemeente? 

Een dagje vrijwillig klussen is leuk maar niet structureel. Veel organisaties en verenigingen zitten te springen om vrijwilligers die zich vaker willen inzetten om de toko draaiend te houden. Al is het maar bij toerbeurt zodat niet altijd dezelfde schouders de lasten moeten dragen. Vrijwilligerswerk geeft ook vaak veel voldoening. De maatschappij kan niet zonder hen.


Nieuwe cao Royal FloraHolland

akkoord n De mensen bij Royal FloraHolland krijgen een nieuwe cao. Een meerderheid van de FNV-leden is akkoord gegaan met de laatste voorstellen van de bloemenveiling.

Jeroen Brandenburg, bestuurder FNV Agrarisch Groen: ‘De meeste stemmen gelden, dus deze cao is een feit. Wij zijn altijd blij als onze leden gebruikmaken van hun democratisch recht om te stemmen voor hun eigen arbeidsvoorwaarden. Zijn we ook blij met de cao? Wat we hebben afgesproken is voor nu het maximaal haalbare. Dankzij onze acties is het wel beter dan wat er eerst lag. Zo komt er bijvoorbeeld wel een minimumloon van €14,28. Aan de andere kant vinden we ook dat er nog salaris bij moet en dat mensen hun koopkracht onvoldoende gecompenseerd krijgen. We zijn dus nog niet klaar bij Royal FloraHolland en zullen de komende tijd ons best doen om aanvullende afspraken te maken over onder andere een toeslag voor werken in de kou.’


Provinciale verkiezingen

stemmen n En de waterschappen natuurlijk. Gisteren kon Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg weer naar de stembus. Burgemeester Cornelis Visser bracht woensdagmorgen rond tien uur zijn stem uit bij De Voorhof in Rijnsburg. 

Door Marc Wonnink

Burgemeester Visser nam van de gelegenheid gebruik om de heer Kier Brul te bedanken voor zijn jarenlange trouwe inzet, vanaf 1974, als lid van het stembureau. (zie foto). Dit was zijn laatste keer als stembureaulid. Brul werd overvallen door de burgemeester. Net nadat alle gegevens van de burgemeester waren gecontroleerd en voordat hij de stembiljetten kreeg, sprak de burgemeester Brul toe. Visser benadrukte het belang van vrijwilligers op de stembureaus. Zonder hen, geen verkiezingen.

Na het dankwoord van de burgemeester en de reactie van Brul, begonnen de aanwezigen spontaan te klappen. Daarna riep de plicht en vulde de burgemeester de stembiljetten in.

De verkiezingen voor de provincie en waterschappen. Voor 'de gemeente' niet zo spannend. Voor de (toekomstige) leden van de Provinciale Staten des te meer. En voor het kabinet. Immers kiezen de leden van de Provinciale Staten ook de Eerste Kamer. En die Kamer heeft grote invloed over de slagvaardigheid van het Kabinet. 


Uitslag

De verkiezingsuitslag van gisteren konden we niet meenemen in deze krant. Gelukkig is op onze website www.allesoverkatwijk.nl al het nieuws rondom de uitslagen van de verkiezingen te lezen. | Foto: MW.