Op dit punt moeten woningen worden afgebroken om de Exportstraat aan te sluiten op de Oranjelaan. | Foto: CdM.
Op dit punt moeten woningen worden afgebroken om de Exportstraat aan te sluiten op de Oranjelaan. | Foto: CdM. Foto: C. de Mooy

Vrees voor sluip- en onveilig verkeer door ontsluitingsweg in De Bloem

Verkeer n Op het terrein van de oude veiling Flora is in Rijnsburg inmiddels de woonwijk De Bloem verrezen. Die is gereed. Maar, dat vindt het College niet. In een brief aan de gemeenteraad schrijven B&W dat een belangrijk deel nog niet is gerealiseerd: het doortrekken van de Exportstraat naar de Oranjelaan als ontsluitingsweg. Daar zit nou precies de pijn bij bewoners van de wijk.

Door Cor de Mooy

In de Projectovereenkomst met De Raad Bouw voor de ontwikkeling van de wijk is ook de aanleg van de ontsluitingsweg meegenomen. Deze weg, de Exportstraat is al aangelegd. Deze straat begint bij de rotonde aan de Oegstgeesterweg maar loopt dood achter de Oranjelaan. 

Om de weg door te trekken moeten twee woningen wijken. Sloop is onontkoombaar. De woningen zijn in 2006 en 2008 al aangekocht door De Raad Bouw. En daar is het tot nu toe bij gebleven.


Het College vindt het doortrekken van de Exportstraat wenselijk. Daarom is De Raad gemaand om op korte termijn met de voorbereidingen voor het werk te beginnen.

De bewoners daarentegen zien dat helemaal niet zitten. Gevreesd wordt voor extra drukte op de Oranjelaan en Christinalaan. Er zou een sluiproute ontstaan. De verkeersonveiligheid neemt dan toe door meer verkeer in de Exportstraat en het haaks parkeren op de Exportstraat. Ook de parkeerdruk wordt groter doordat er parkeerplekken gaan verdwijnen.

Twee bewoners van De Amarant, Theo Brak en Ruud Schets, hebben medebewoners geïnformeerd in een brief waarin ze de situatie uiteenzetten. Daarbij ook verwijten aan het adres van de gemeente als 'weinig voortschrijdend inzicht' en niet te zijn gehoord. Zij roepen de bewoners op om met ludieke acties duidelijk te maken dat doortrekken van de Exportstraat totaal niet wenselijk is. Brak en Schets vragen in hun brief om ideeën 'om het onzalige idee van het doortrekken van de Exportstraat een halt toe te roepen'.


De Raad Bouw heeft ooit bij de bewoners geïnformeerd hoe zij tegenover de ontsluiting op de Oranjelaan staan. Duidelijk werd dat men mordicus tegen is. Daarom werd geprobeerd om de afspraken van twaalf jaar geleden te heroverwegen. Dat gaat dus niet gebeuren, als het aan het college ligt. Dan blijft voor de bouwer weinig over nu toch aan de slag te gaan.


Burgerschapsvorming:  scholen bouwen samen aan de samenleving

Studiedag n Scholen spelen een belangrijke rol in het verbinden van kinderen en jongeren met de samenleving. 

Vorming van het burgerschap en sociale cohesie is essentieel. Daardoor kunnen mensen, jong en oud, in Nederland op een prettige manier samenleven. Burgerschapsonderwijs draagt daaraan bij door het bevorderen van kennis over de basiswaarden van de democratisch rechtsstaat en het ontwikkelen van de sociale en maatschappelijke competenties die daarvoor nodig zijn. Burgerschapsvorming is een wettelijk vastgelegde taak van scholen. De Inspectie van het Onderwijs ziet toe op de kwaliteit van dit onderwijs.

Burgerschapsonderwijs is daarom een speerpunt voor de scholen van PCBO Rijnsburg en is er een studiedag Burgerschapsonderwijs georganiseerd. Deze dag is een waardevolle aftrap waarop we aan de slag zijn gegaan met bewustwording van de essentie van burgerschapsonderwijs: 'Een panelgesprek met o.a. de wethouder en de politie, een lezing en workshops hebben ons geïnspireerd in het vormgeven van het burgerschapsonderwijs op de scholen. We bouwen samen aan de samenleving'. | Foto: pr.

Afbeelding