Afbeelding
Foto: Debby Kloos

Verhalenvangers over Lilies of Life

Uitnodiging n In de Voorhof staat volgende week donderdag, 23 maart, weer een videovertoning van de Verhalenvangers op het programma. Vanaf half tien staat de koffie klaar en om tien uur begint de voorstelling. Behalve de vertoning zijn twee kopjes koffie of thee inbegrepen bij de entreeprijs van € 3,50.

Deze keer staat de schijnwerper gericht op de leliekwekerij van de familie Ravensbergen aan de Kloosterschuurlaan. Hun bedrijf ontstond ruim negentig jaar geleden toen hun grootvaders en overgrootvaders, de broers Paul en Jaap Ravensbergen een kwekerij begonnen. In 1931 gingen ze aan de slag met toen typisch Rijnsburgse bloemen, zoals het broeien van tulpen en het kweken van eenjarige zomerbloemen en herfstchrysanten. Zoals met zoveel bedrijven deden later hun zoons hun intrede in het bedrijf: Gerrit, nog een keer Gerrit en Jack. Het bedrijf werd naar de Noordwijkerweg verplaatst en ging zich specialiseren in het kweken van lelies. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en is de kwekerij nu gevestigd aan de overkant in Kloosterschuur. Vijf familieleden vormen de directie. Waar vroeger kweken vooral een kwestie van “groene vingers” was komt daar nu veel meer bij kijken. Lilies of Life zoals het bedrijf nu heet is daar goed in geslaagd. Op een duurzame manier worden bijzondere lelies gekweekt, die een eigen plaats in de markt hebben bijvoorbeeld dubbelkleurige, dubbelbloemige, niet-geurende of stuifmeel loze lelies. In deze aflevering van de Verhalenvangers komen verschillende leden van de tweede en derde generatie van de familie Ravensbergen aan het woord.


Verlies voor Habithuis RVV 

Volleybal n Met Jelle Noest als gelegenheidsmidden en twee zieke spelverdelers trad het eerste herenteam RVV aan tegen de studenten van Gepidae.

Na goede setwinst in de eerste set pakte Gepidae in de tweede set de controle en kwam Habithuis RVV er niet meer aan te pas (3-1).

De eerste set was er geen vuiltje aan de lucht. Habithuis RVV verzorgde de pass en was sterk in aanval en service. Ze hengelden de set overtuigend binnen (18-25). Vol vertrouwen de volgende set in, maar het leek of Gepidae die eerste set had gebruikt om de tactiek van de rest van de wedstrijd te bepalen. Met een verhoging van de servicedruk en het goed omzeilen van de RVV-blokkering, kregen de Tilburgers steeds meer controle en zelfs de overhand. De machine van de eerste set begon te haperen en RVV kreeg deze ook niet meer aan de praat. Iedere set hetzelfde patroon: Gepidae plaatste een spurt en pakte de voorsprong, waarna de Tilburgse studenten RVV weer iets liet terugkomen. Om vervolgens tijdig de genadeklap toe te brengen (25-20; 25-23; 25-17).


Habithuis RVV worstelt met de wisselende bezetting (op het midden), maar misschien nog meer met het (flinterdunne) zelfvertrouwen. Teveel spelers raken gefrustreerd en/of geven niet thuis. Hopelijk voor de Katwijkers weten ze dit in positieve zin te draaien. Gezien de mooie klassering zou het zonde zijn om dit mooie seizoen als een nachtkaars uit te laten gaan.


Geweldig RIJC Clubkampioenschap

Afsluiting n seizoen. Op het ijs in de Leidse IJshal werd vorige week maandag voor het laatst de zeer succesvolle RIJC clubkampioenschappen gehouden, waarbij maar liefst 60 pr’s werden gereden.

Op het prachtige ijs vond de mooie afsluiting plaats van het schaatsseizoen, waarbij de prestaties, gezelligheid en plezier met elkaar van het ijs spatte. Kortom het was een feestje voor zowel de rijders als voor het publiek. Er werden vele ouders en ook grootouders gesignaleerd. Na afloop vond de prijsuitreiking plaats in het sfeervolle restaurant van de IJshal Leiden. Alle deelnemers ontvingen een medaille en de nummers 1,2 en 3 ontvingen respectievelijk hun gouden, zilveren en bronzen medailles en een prachtige bos bloemen. Speaker Jan Pieter Tensen bedankte alle vrijwilligers en sponsoren voor hun fantastische inzet en ondersteuning. Je kunt stellen dat zonder hen onmogelijk was geweest om dit kampioenschap te organiseren. Alle huldigingen werden weer fraai vastgelegd door onze hoffotograaf Debby Kloos.

Toekomst

Met de 6 pr's die bij de Andries Kwikbokaal wedstrijden werden behaald, is de 200 pr grens doorbroken. Bij deze wedstrijden waar maar liefst 13 clubs van het district aan meededen in alle categorieën werd de RIJC zeer fraai derde en was slechts 4 punten verwijderd van de 1e plaats. De RIJC kan terugzien op een prachtig seizoen, zelfs de natuurijsbaan is op 18 december nog een dag open geweest. Vanaf oktober zal er geschaatst worden op de gloednieuwe 250 meter ijsbaan de Vliet in Leiden waar we weer volop gaan genieten van het schaatsen en zullen er weer nieuwe herinneringen gemaakt worden.
| Foto: D. Kloos.