Juf Rienkje in groep 7 van de Julianaschool. | Foto: CvdS.
Juf Rienkje in groep 7 van de Julianaschool. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Julianaschool neemt afscheid van Juf Rienkje

pensioen n Na 46 jaar gewerkt te hebben als onderwijzeres op de Julianaschool zit het er voor juf Rienkje Riemersma (66) op. Ze gaat met pensioen. Dinsdag 28 maart a.s. neemt Rienkje op een feestelijke manier afscheid van haar collega’s en leerlingen van de Julianaschool. Wat er die dag allemaal gaat gebeuren, is voor haar een verrassing.

Door Carin van der Spijk-Kralt

‘Ik heb zelf altijd in de feestcommissie gezeten, en nu weet ik van niets, dat is best wel raar. Want als juf heb je graag zelf de regie in handen’, laat Rienkje lachend weten. Maar zo hoort het nu eenmaal en ze heeft er alle vertrouwen in dat die laatste werkdag een leuke dag gaat worden.


Proefles

Rienkje kan zich haar beginperiode in Rijnsburg nog goed herinneren. Ze vertelt hierover: ‘Ik woonde in Harlingen en wilde graag weg uit Friesland. Net klaar met de opleiding solliciteerde ik naar de functie van onderwijzeres voor de Julianaschool in Rijnsburg. Mijn proefles was in mei 1977. Daarna volgde een gesprek met de directeur Frans Buijze en een aantal bestuursleden van de schoolvereniging. Op een moment werd ik gevraagd de ruimte te verlaten, om even later weer binnen te komen en werd de mededeling gedaan dat ze de baan graag aan mij wilden aanbieden. Ik was overrompeld, ik had die snelheid niet verwacht, maar dat ging toen zo. Ook de woonruimte was snel geregeld. Ik kreeg de kamer die mijn voorgangster huurde aan de Voorhouterweg, boven een bollenschuur. Na de zomervakantie ben ik begonnen in de eerste klas. En dat is nu 46 jaar geleden’.


Als juf heeft Rienkje aan veel verschillende groepen lesgegeven. ‘Ik vind eigenlijk alles wel leuk. In de eerste jaren was ik met veel plezier de juf van de eerste klas, daarna heb ik wel in alle groepen lesgegeven. De laatste jaren heb ik vooral groep 6 onderwezen’, vertelt ze.


Eenmaal aan het werk op de Julianaschool leerde ze daar haar man Geert kennen. ‘Hij is dus ook onderwijzer en geeft nog steeds les op de Emmaschool. We kregen drie kinderen en zijn inmiddels opa en oma van vijf kleinkinderen’, vertelt Rienkje trots. Het was toen, midden jaren 80, niet zo vanzelfsprekend dat je als moeder weer ging werken. Rienkje: ‘Het was directeur Frans Buijze die mij vroeg om na mijn zwangerschapsverlof terug te komen. In Rijnsburg was ik de eerste juf die moeder was geworden én weer parttime ging werken. Ik heb het altijd heerlijk gevonden om zo te kunnen blijven werken’.


Veranderingen

Op de vraag wat er door al die jaren is veranderd in het onderwijs laat Rienkje weten wat er niet is veranderd: ‘Een kind is een kind, dat is gelukkig hetzelfde gebleven’. Ze vertelt: ‘Kinderen zijn wel mondiger geworden. Mede door de komst van internet is hun wereld veel groter geworden. De komst van de computer heeft ook het onderwijs beïnvloed. Gelukkig zijn de onderwijsmethodes daarin meegegroeid. Het gebruik van de computer is heel goed als bron van kennis. Maar het gevaar is dat de leerlingen te veel op hun chromebook werken. Het leren is een proces. Ik vind het belangrijk dat ze een taalles schrijvend maken, gewoon met een pen of potlood. Dat is veel beter voor het leerproces in hun hoofd’.


Geschiedenislessen vindt Rienkje ook belangrijk en waardevol. ‘Kinderen moeten weten waar ze vandaan komen’, legt ze uit. Ook het bezoek aan musea past daarin. ‘Elke klas van de Julianaschool gaat een keer per jaar naar een museum. Als juf van groep 6 besteedde ik veel aandacht aan de Tweede Wereld Oorlog. Elk jaar brachten we in dit kader een bezoek aan het bunkermuseum in Noorwijk.  Het is goed dat kinderen begrijpen waar onze vrijheid vandaan komt’, aldus Rienkje.


Goede sfeer

Op de vraag waarom Rienkje op de Julianaschool is blijven hangen geeft ze een duidelijk antwoord: ‘Dat komt door de goede onderlinge (werk) sfeer die er is met de collega’s. Iedereen staat altijd voor elkaar klaar. En ik ben niet de enige die al zoveel jaren verbonden is aan deze gezellige school’, laat ze lachend weten.

Maar na dinsdag 28 maart zit het er voor Rienkje echt op. Rienkje: ‘Voor mij is stoppen echt stoppen. Meer tijd voor onze kleinkinderen, familie en vrienden. Ik ben niet bang om in een gat te vallen. Er is ook als vrijwilliger altijd wel iets te doen. Natuurlijk ga ik de school, de leerlingen, ouders en collega’s ontzettend missen. Maar gelukkig zijn er ook mooie vriendschappen uit voort gekomen’. 


Oud-leerlingen en ouders kunnen dinsdagmiddag 28 maart tussen 14.45-15.15 uur langskomen om persoonlijk afscheid te nemen van Juf Rienkje.


n Voedselbank mag langer blijven in Rijnsburg

De n Voedselbank Katwijk kan opgelucht ademhalen. Het college van burgemeester en heeft besloten om de huurovereenkomst van het gebouw in Rijnsburg te verlengen met minimaal vijf jaar.

Dit betekent dat de Voedselbank Katwijk nog tot 2030 gebruik kan maken van het pand. De gemeente biedt de optie om het contract steeds met vijf jaar te verlengen. De huurverlenging volgt op een motie van juni 2022.


Tot 2030

De Voedselbank Katwijk huurt Het Cappelrijeland 2 in Rijnsburg van de gemeente, de voormalige Dubbelburg. De Voedselbank had in eerste instantie een huurcontract tot 2025. Een tijdelijke huurovereenkomst, omdat op dat moment niet duidelijk was of het pand nog nodig was als wissellocatie gedurende de nieuwbouw van basisscholen elders in de gemeente.


Een voorstel van CDA en PvdA om zekerheid te bieden aan de Voedselbank werd met grote meerderheid aangenomen in de gemeente. Met het verlengen van de huurovereenkomst van de Voedselbank Katwijk is alle onzekerheid weggenomen.