Afbeelding
Foto: GPfotografie

60 jaar Oudshoorn & Van Egmond zonwering

Jubileum n Het is inmiddels 60 jaar geleden dat de neven Lijs van Egmond en Leen Oudshoorn samen een onderneming startten. Het bedrijf dat in 1963 begon in een garagebox, is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste zonwering leveranciers van onze regio.

Oudshoorn & Van Egmond zonwering (O&E) is van oorsprong een echt Rijnsburgs bedrijf. In 1963 startte Lijs van Egmond en Leen Oudshoorn in een garagebox in de Tolhuisstraat. De twee Rijnsburgse ondernemers voerden de eerste jaren, naast het fabriceren van markiezen, ook nog allerlei andere werkzaamheden uit zoals kleine verbouwingen en het fabriceren van tuinhekjes.


Historie

Piet Vooijs heeft de groei van het bedrijf van heel dichtbij meegemaakt. ‘Als jongen van 14 hielp ik in mijn vrije tijd mijn zwager Lijs. Dat was een mooi bijbaantje, dat me 50 cent per uur opleverde. Ik wilde timmerman worden en leerde veel in het bedrijf van mijn zwager’, vertelt Piet. ‘Na een paar jaar ben ik in vaste dienst gekomen en er 42 jaar, bijna mijn hele werkzame leven, gebleven. Eerst in de werkplaats, waar ik het hele productieproces van haver tot gort leerde, en later in de verkoop. De eerste jaren maakten we heel lange dagen', vervolgt Piet. ‘In de zomer vaak tot 11 uur ’s avonds. Een leuke anekdote uit de tijd in de Kanaalstraat: We begonnen heel vroeg en dan gingen we om een uur of 6 ’s ochtends naar ‘de deurwaarder’ (de Mooij). Die begon al vroeg de gehaktballetjes voor de bloemenveiling te braden en daar haalden wij dan heerlijke warme balletjes.’


O&E had naast de markiezenfabriek ook een zeilmakerij aan de Katwijkerweg in de boerderij van Van Klaveren. Willem van Wageningen, een oud-medewerker die ook zeer lange tijd voor het bedrijf werkte, vult aan: ‘Alles werd in eigen huis gemaakt. In de zeilmakerij fabriceerden wij autokappen, afdekzeilen voor aanhangers en vrachtwagens en afdekkleden voor bloembollen. In datzelfde pand zat ook de verfafdeling, waar onder andere het hout voor de markiezen geschilderd werd. In de Kanaalstraat was boven het atelier, waar de doeken werden gemaakt. Later is dit allemaal samengevoegd op de Lageweg.’


Groei

In de 60 jaar dat O&E bestaat is het bedrijf enorm gegroeid en daardoor ook diverse keren verhuisd. ‘Vanuit de Tolhuisstraat zijn we naar het oude pand van De Koning in de Rijnstraat gegaan’, vertelt Piet. ‘Daar groeide het bedrijf ook weer uit en verhuisde naar de Splitsing en vervolgens naar de Kanaalstraat/Katwijkerweg in Rijnsburg. Uiteindelijk is het bedrijf verhuisd naar de Lageweg in Katwijk.’


Willem vertelt: ‘Het plan was in Rijnsburg nieuw te gaan bouwen. Waar het oude pand van Uitgeverij Verhagen staat, zou een industriegebiedje komen. Maar omdat daar niet boven een bepaalde hoogte gebouwd mocht worden, is uitgeweken naar Katwijk waar wel mogelijk was wat Lijs en Leen voor ogen hadden. Een mooie showroom en een werkplaats op één plek.’

O&E is ook met de tijd meegegaan. ‘Het is totaal anders dan toen ik hier kwam werken’, vertelt Sandra, die er inmiddels 29 jaar werkt. ‘Het bedrijf is heel modern en met de tijd meegegaan. Vroeger was er minder keus, maar nu is het aanbod heel breed. Er is nu ook veel binnen zonwering. Onze vestiging in Zoeterwoude is een Luxaflex Galery, dus ook daarin hebben we een breed aanbod’.


Fijne werkgever

Dat O&E een fijn bedrijf is om voor te werken, blijkt wel uit het feit dat de medewerkers er veelal lang blijven. Sandra: ‘Het is een leuke groep mensen. We hebben een goede band en leven in goede en slechte tijden met elkaar mee. Dat is heel fijn. De huidige directie, Cees van Egmond en Arie van der Zwan, respectievelijk zoon en schoonzoon van de oprichters, kennen het bedrijf ook door en door. Voor zij in de directie kwamen en uiteindelijk het bedrijf overnamen, werkten ze allebei al jaren in het bedrijf. Het is een echt familiebedrijf en ik ben er trots op er te werken’.

| Foto: GPfotografie.


Spelers Rijnsburgse Boys kopen boekje voor goede doel

Kinderboek n Rijnsburgse Boys supporter Loes Spruijt-van der Meer schreef het kinderboekje 'Spook krijgt visite'. 

In dit boekje krijgt een poes genaamd Spook visite van zijn oude buurmeisje. Het boekje is bedoeld als voorleesboekje voor het slapen gaan, maar ook kinderen die zelf net kunnen lezen beleven er plezier aan. De opbrengst van de boekjes gaat naar goede doelen die zich inzetten voor mens en dier. 


Goede doelen

Een van die goede doelen is de stichting Avavieren. De Stichting Avavieren (Actief VAkantie VIEREN), maakt vakantie vieren met een handicap of een dagje uit met een beperking voor iedereen mogelijk. Kinderen en volwassenen met een beperking hebben de ruimte en voorzieningen om te genieten van een fijne dag uit of een heerlijke strandvakantie aan de kust.


Trainingsavond

Jeroen Spruijt bracht op een trainingsavond een aantal boekjes mee en verkocht ze aan spelers en stafleden. Aanvoerder Bram Ros was een van de eerste spelers van Rijnsburgse Boys die het boekje 'Spook krijgt visite' kocht. Bram: "Toen Jeroen mij het boekje liet zien was ik eigenlijk direct enthousiast. Het is een leuk boekje en dat de opbrengst ook nog eens naar het goede doel gaat is natuurlijk helemaal geweldig. Ik kan dit boekje dan ook van harte aanbevelen."


Het boekje Spook krijgt visite' is zaterdag 4 februari tussen 13.00 uur en 14.45 uur te koop in de kantine van Rijnsburgse Boys. Op die zaterdag speelt Rijnsburgse Boys om 15.00 uur een thuiswedstrijd tegen koploper AFC uit Amsterdam. Voor meer informatie kijk op www.looz.nl. Via deze site is het boekje ook te bestellen. | Foto: pr.


Jaarvergadering nieuw RIJC bestuur

schaatsen n Na enkele coronajaren werd op de laatste vrijdag van januari weer een jaarlijkse ledenvergadering gehouden, waarbij de oud- bestuursleden in het zonnetje werden gezet. 

Er was een behoorlijke opkomst van ruim 30 mensen waaronder ook wat jeugdleden. Het werd een geanimeerde bijeenkomst. Na het openingswoord van onze nieuwe voorzitter Hans Kruyt volgde er een minuut stilte voor de overleden Jaap Klok, Henk Grimbergen, Nico Looijensteijn en Aad Grimbergen. De financiële jaarverslagen van 2020 t/m 2023 werden goedgekeurd. Het nieuwe verjongde bestuur bestaat momenteel uit voorzitter Hans Kruyt, aftredend penningmeester Peter Aanhane, secretaris Henk de Mooij en de bestuursleden Debby Kloos en Daphne de Winter. De nauwe samenwerking van het bestuur en de werkgroepen loopt goed, hoewel we altijd nog nieuwe leden voor de werkgroepen kunnen gebruiken. Op zondag 18 december was de landijsbaan open en dat leverde weer 20 nieuwe leden op. De nieuwe 250 meter baan in Leiden zal als alles volgens schema blijft lopen in de maand mei worden geopend. Met een nauwe samenwerking van de schaatsverenigingen in het district hoopt men tot betaalbare tarieven te komen. Op 11 maart volgt er een gezellige bijeenkomst op het IJswaerd voor degenen, die de afgelopen 40 jaar hebben getraind op de Leidse IJsbaan. De laatste schaatsdag op 26 maart vindt plaats op de Leidse IJsbaan, waarbij iedereen gratis mag komen schaatsen.


Huldiging

Na het officiële gedeelte werden de oud-bestuursleden/trainers in het zonnetje gezet d.m.v. een prachtige bos bloemen. Voorzitter Hans prees hun grote inzet, die zij vele jaren voor de RIJC hebben getoond. Er werden ook nog twee onderscheidingen uitgedeeld. Oud- penningmeester Cees Vlieland (20 jaar bestuurslid) ontving een zilveren schaatsspeld en oud-voorzitter Henk van der Meij (40 jaar bestuurslid) kreeg een gouden schaatsspeld. Na afloop werd er nog gezellig nagepraat. In ieder geval ziet de RIJC met haar vele schaatsers uit Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk de toekomst optimistisch tegemoet. | Foto: D. Kloos.



Afbeelding
Afbeelding