Groen licht voor Madjoe en sportzalen

Korfbal n Alle raadsfracties zijn blij met de plannen voor verbetering van binnensportaccommodaties in Rijnsburg. En alle raadsfracties willen dat het college van burgemeester en wethouders hen goed op de hoogte houdt van het verdere proces om in Rijnsburg de sportzalen te vernieuwen èn ruimte houdt voor een Knarrenhof. De raad stemde vorige week donderdag unaniem in met het door het college gevraagde voorbereidingskrediet van 500.000 euro.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

‘Mooi.’ Dat woord valt verschillende keren. ‘Mooi plan’, ‘we gaan er iets moois van maken’ en ‘mooie kans’. Iedereen blij. Zeker omdat er hoop gloort voor korfbalvereniging Madjoe die met dat besluit aan de slag kan om een ‘blaashal’ te bestellen. Door de verkoop van Sporthal Middelmors raakt Madjoe hun onderkomen kwijt, maar hopelijk staat komend winterseizoen de ‘blaashal’ klaar.

De gemeente heeft besloten om de drie gemeentelijke binnensportaccommodaties in Rijnsburg te renoveren (Het Waterbos) en een nieuwe sportzaal te bouwen op de locatie Korte Vaart ter vervanging van bestaande gymzalen Korte Vaart en Katwijkerweg.

‘Mooie ontwikkelingen, maar het moet wel integraal aangepakt worden met aandacht voor een Knarrenhof’, zegt Jan van Dam (SGP).

Want de aandacht voor het project Hof Korte Vaart (25 woningen en een gezamenlijke gemeenschapsruimte) van Stichting Knarrenhof was niet goed, stellen onder meer VVD en CDA. CDA-raadslid Irene van der Plas: ‘Wij zijn er niet over te spreken, dat Knarrenhof uit de krant de plannen moest lezen. De communicatie kan beter.’

Wethouder Sonny Spek kan de gemeenteraad gerust stellen. ‘Laat ik 1 ding duidelijk gezegd hebben: woningbouw is topprioriteit. We willen Knarrenhof realiseren.’ De wethouder verwacht niet dat de verschillende plannen (sporthal en woningbouw) elkaar in de weg staan.


Voor iedereen

Tijmen de Vries (burgerlid PvdA) pleit er voor, dat de nieuwe sporthal voor iedereen toegankelijk is. ‘Voor arm, rijk, jong, oud, met beperking of niet. Sport kan verbinden.’

Wethouder Spek meldt, dat het plan voldoet aan de wettelijke regelgeving bouwbesluit. ‘Als blijkt dat dat niet voldoende is, dan zullen we dat bespreken.’

De Vries vraagt nog een toezegging van de wethouder om het Platform Gehandicaptenbeleid bij de plannen te betrekken. Die toezegging krijgt hij.


VoorleesExpress zoekt voorlezers 

Taal n Stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland zoekt nieuwe voorlezers voor de VoorleesExpress. 

Door een uurtje per week bij een gezin voor te lezen, stimuleren vrijwilligers de taalontwikkeling van jonge kinderen. Naast boeken lezen doen de voorlezers taalspelletjes met de kinderen en bezoeken zij de bibliotheek.

Een verhaaltje voor het slapen gaan is voor veel kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Toch is voorlezen niet voor alle kinderen een vast avondritueel. Bijvoorbeeld omdat hun ouders zelf nooit zijn voorgelezen of niet goed weten waarom voorlezen belangrijk is. Daarnaast is voorlezen voor veel laaggeletterde ouders niet vanzelfsprekend. VoorleesExpress Katwijk kan gezinnen hierbij ondersteunen. 


Taalontwikkeling

Houd jij van taal en lezen? En heb je wekelijks een uurtje over? Meld je dan aan bij de VoorleesExpress. De VoorleesExpress wordt in Katwijk uitgevoerd door stichting Jeugd en Samenleving (JES) Rijnland. JES werkt hiervoor samen met bibliotheek Katwijk, Welzijnskwartier, basisscholen, kinderopvang en de gemeente. Na een introductietraining ga je twintig keer voorlezen bij een gezin. Je wordt begeleid door een coördinator van JES en mag interessante trainingen over o.m. interactief voorlezen en meertaligheid volgen. Meer informatie op www.jesrijnland.nl of neem contact op met Fariidah van Leeuwen (JES Rijnland), 06 41 952 716 of Petra Jansen (bibliotheek Katwijk), 06 30 805 63.