Wethouder Spek, geflankeerd door de winnaars. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Spek, geflankeerd door de winnaars. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Podium voor sporters van 2022

sportverkiezing n Vorige week vrijdag vond weer de Avond van de Sport plaats. Tijdens een gezellige en goed georganiseerde bijeenkomst in het sponsorhome van Quick Boys werden een aantal sportieve prestaties gehonoreerd.

Door Piet van Kampen

Gastspreker Pieter de Waard opende de avond. De aftrap van de binnenkort aftredende flamboyante voorzitter van voetbalvereniging Telstar was inhoudelijk. Sport, normen en waarden, financiële problemen bij zijn club en hoe die met man en macht werden opgelost. Teamgeest in zwaar weer. Zo passeerden er nog meer onderwerpen de revue en werd zijn optreden gewaardeerd.


Vervolgens was het woord aan onze plaatselijke sportverslaggevers Krijn Schuitemaker en Jaap Kloos. Zij leidden de genomineerden in en kwamen er al vragend achter hoe zij hun sport beleven en wat zij er voor over hebben om te presteren. Prestaties die op deze jaarlijkse happening werden beloond.


Opvallend is dat er in de gemeente goed wordt gepresteerd. Want naast de voetballerij zijn er ook veel talenten in de vechtsport actief. Zo werd Floris Hoek (26) al eerder tot Sportman van het Jaar gekozen en verwierf deze titel ook nu weer. Hij schreef al meerdere Nederlandse en Europese kampioenschappen op zijn naam als succesvolle kickbokser en op wereldniveau het Kyokushin karate te beoefenen. Ook in Japan viel hij vaak in de prijzen. Hoek liet in de finale rolstoelbasketballer Arie Twigt en Habtamu Franke (fitness) achter zich.


Twee keer raak

Voor Gisèl Noort Zwaan (14) was het in twee weken tijd twee keer raak. De Sportbelofte van het jaar 2022 werd de week ervoor al door wethouder Sonny Spek op het gemeentehuis gehuldigd voor haar Europese titel kickboksen in het bantamgewicht. Nu waren de spotlights weer op haar gericht en mocht zij wederom van de wethouder een trofee in ontvangst nemen. Zij versloeg haar medegenomineerden Jitte de Klerk (tafeltennis), Floortje van Duijn (basketbal) en Wendy van Leeuwen (kickboksen).


Als basketbaltalent wierp Lotte van Kruistum (19) hoge ogen in de eindstrijd met Joanne Schaap (kyokushin karate) en Maaike van der Plas die de speciale tak van het eRacing wielrennen als favoriete sport heeft gekozen. Maar Lotte kwam als eerste over de finish bij de jury en werd Sportvrouw van het Jaar.


Spannend

Als climax van de avond zou de winnaar strijd om de Sportploeg van het Jaar uit de hoge juryhoed worden getoverd. Het damesteam van basketbalclub Sportiff Grasshoppers en de beide teams van de voetbalverenigingen Katwijk en FC Rijnvogels zaten erin. Vooral bij de Vogels waren de verwachtingen hoog gespannen na een kampioenschap met een zeer bescheiden budget de Derde Divisie te heroveren.


De teleurstelling was er toen voorzitter Mart Vergouwen van v.v. Katwijk de prijs in ontvangst mocht nemen. Niet voor het eerst maar het zij hen gegund na alweer een kampioenschap in de Tweede Divisie.