Afbeelding
Foto: pr

In actie voor glas-in-lood-ramen

Kerk n Vereniging Oud Valkenburg is een crowdfunding actie gestart voor renovatie van de speciale glas in lood herdenkingsramen in de kerk aan het Castellumplein.

Graag rekenen zij op veel bijdragen uit het dorp en daarbuiten om deze historische plek van Valkenburg in ere te houden.

De speciale glas-in-lood-ramen van de dorpskerk in Valkenburg herinneren aan de strijd om Valkenburg in de meidagen van 1940. 

In 1970 is het eerste raam aangeboden door 4.RI en III-2RA, de vereniging van oud strijders van het 4e regiment infanterie en compagnie III-2RA. In 1977 is nog een raam aangeboden. 

Glas-in-lood is prachtig, maar vergt onderhoud! De hervormde gemeente zal de komende jaren al het glas in de kerk gaan restaureren en verduurzamen door dit te verwerken in dubbel isolatieglas. Veel wordt in eigen beheer gedaan om de kosten laag te houden. 

De restauratie van de speciale ramen die zijn geschonken door 4 RI en III-2RA vraagt extra aandacht en daarmee extra werk en kosten. 

Deze ramen zijn van veel betekenis voor de Valkenburgse gemeenschap.

Naast de herinnering aan de meidagen van 1940 is het gebouw met later bijgebouwde toren een blijvende herinnering aan de historie van deze plek in het dorp. Wat ooit door de Romeinen is gebruikt voor de bouw van verschillende forten is later door de eeuwen heen de plaats geweest waar een kerk heeft gestaan. En nog steeds.

In de in het jaar 2000 gebouwde toren is het museum van de Vereniging Oud Valkenburg gevestigd. Een plek met veel geschiedenis, gevoelswaarde en herinnering aan de oorlogstijd. Een plek van ons allemaal. 

De hervormde gemeente zal zo veel mogelijk zelf bijdragen vanuit eigen budgetten en door werkzaamheden in eigen beheer uit te voeren. Voor de extra kosten om de historische glas-in-loodramen te restaureren vragen wij van u een bijdrage.

Via www.oudvalkenburgzh.nl kunt u deze actie ondersteunen.
| Foto: pr.