Op het voormalige bedrijventerrein wordt een mooie en kleinschalige wijk gerealiseerd. | Foto: pr.
Op het voormalige bedrijventerrein wordt een mooie en kleinschalige wijk gerealiseerd. | Foto: pr. Foto: pr

Eindelijk woningen op bedrijventerrein Uxem

n Intentieovereenkomst ’t ValkenTij ondertekend

Wethouder n Gerard Mostert van de Gemeente Katwijk en directeur Dick van der Plas van KBM Groep B.V. hebben de intentieovereenkomst ondertekend voor het ontwikkelingsplan ’t ValkenTij in Valkenburg. Het voormalig bedrijventerrein van Uxem en Omtzigt wordt getransformeerd naar een aantrekkelijke, duurzame woonwijk. 

In de intentieovereenkomst tussen KBM Groep en de gemeente Katwijk wordt er vastgelegd dat beide partijen werk maken van de procedures voor het bouwplan op het voormalige bedrijventerrein aan de Katwijkerweg in Valkenburg. In het contract wordt door beide partijen aangegeven dat ze gaan samenwerken om het gebied om te toveren tot een prachtige omgeving met nieuwe en betaalbare woningen.


Woningsoorten

KBM en de gemeente Katwijk zien nu mogelijkheden woningbouw op deze locatie te realiseren. Dit plan resulteert in een gebiedsontwikkeling met minimaal 70 nieuwe woningen en met een nieuwe openbare ruimte. In het plan moet minimaal de helft van de woningen betaalbaar moet zijn. ‘Ik ben blij dat we samen met KBM een oplossing hebben gevonden in dit bouwplan. Met het tekenen van de intentieovereenkomst zijn we weer een stap dichterbij de realisatie van dit mooie plan. Daarnaast maken we van een lelijke plek een prachtige plek om te wonen. Door een goede mix van sociale huur en koopwoningen, draagt dit weer bij aan de ambitie van de gemeente om meer betaalbare woningen te bouwen’, aldus wethouder Gerard Mostert.

Beide partijen willen binnen Valkenburg een mooie en kleinschalige wijk bouwen. Er worden ruime eengezinswoningen gebouwd, maar ook comfortabele appartementen en betaalbare woningen.


n Blijven plannen en lobbyen voor voortgang Valkenhorst

bezwaren n De gemeenteraad werd vorige week donderdag bijgepraat over de ontwikkelingen rondom woningbouw op Valkenhorst. Het bestemmingsplan is in juni vorig jaar vastgesteld. Inmiddels zijn diverse bezwaarschriften ingediend door organisaties en buurgemeente Wassenaar. Het is wachten op de uitspraak van de Raad van State.

Ondertussen zijn de diverse partijen wel druk bezig met de verdere ontwikkeling van de plannen en de onderhandelingen. De raadsleden werden bijgepraat door de nieuwe programmamanager Valkenhorst. Hij nam de raadsleden mee in de ontwikkelingen van de afgelopen maanden.

Zo is het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) als eigenaar van de grond druk bezig met het ontwikkelen van hoofdinfrastructuur. BPD, als grondeigenaar van het stuk Valkenhorst tegen de N206 aan, doet dat ook. ‘Dat leggen we vooral bij de projectontwikkelaars zelf.’


Stikstof en HOV-busbaan

BPD is ondertussen ook bezig met een stedenbouwkundig plan. In het BPD gebied gaat als eerste gebouwd worden. ‘Het plan hadden we al willen hebben, maar ze moesten nog wat uitwerken met het RVB. BPD stuurt het plan op korte termijn naar ons toe.’

Ondertussen gooit stikstof roet in het eten voor de komst van de HOV-busbaan van de provincie. Door een recente uitspraak van de rechter moet ook de aanlegfase meegenomen worden in stikstofberekeningen. Voor Valkenhorst heeft de uitspraak van de rechter geen gevolgen. De stikstof die vrijkomt bij de bouw van de nieuwe woonwijk, is al meegenomen in het stikstof compensatieplan. 


Mient Kooltuin

In de Mient Kooltuin gaan de ontwikkelingen ook hard. In dit gebied worden maatregelen genomen om te zorgen dat woningbouw mogelijk is op het oude vliegkamp Valkenburg. De gemeenteraad neemt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar een besluit over de Mient Kooltuin. Het gaat dan onder meer over het Barakkenbos, gebiedskader en het beeldkwaliteitsplan.

Ondertussen loopt de lobby voor meer betaalbare woningen ook nog steeds. Het doel is tweederde betaalbare woningen op Valkenhorst.

‘We hebben de regie gepakt om de minister naar Valkenhorst te halen', vertelde de wethouder. ‘We hebben een programma voorbereid waar hij alleen maar ja tegen kon zeggen. Meer betaalbare woningen in fase 2 en 3. En tijdelijke woningen. Antwoord op beide voorstellen was ja. Het tweede wat we aan het doen zijn, is in regionaal verband dit op de agenda te houden. Holland Rijnland is er mee bezig. We zitten nu op een punt om dingen uit te werken.'