2023

Allereerst beste lezers nog de beste wensen. Een compleet nieuw jaar voor de boeg en wat zullen we daarin allemaal gaan meemaken. Ik heb geen idee. 

Gaan we het beleven dat dit jaar de eerste paal zal worden geslagen voor Valkenhorst? Laten we het hopen en mocht dat gebeuren dan hoop ik dat de eerste woningen die er in 2024 of later worden opgeleverd bestemd zullen zijn voor inwoners uit de KRV-dorpen. Nog even voor de duidelijkheid: minder dan een kwart van de huizen die daar zullen verrijzen zijn namelijk voor ons bestemd. De rest voor woningzoekenden uit de regio. De verbrede N206 en ook de wegen naar de toekomstige wijk toe worden volgens de plannen dit jaar opgeleverd. Of Valkenhorst gebouwd gaat worden hangt nog van een groot aantal factoren af. Er lopen o.a. diverse rechtszaken om dat tegen te gaan. De zeer ingewikkelde stikstofproblematiek zou nog weleens voor een fikse vertraging kunnen zorgen. Huizen bouwen is nog nooit zo ingewikkeld geweest. Om woningbouw toch te kunnen realiseren wordt van alles uit de kast gehaald. Zo las ik onlangs dat wethouder Mostert betaald parkeren in Rijnsburg wil invoeren om zo hier de vastgelopen woningbouw vlot te trekken. Ons overvolle wegennet zorgt er namelijk voor dat we hier nog nauwelijks huizen bouwen. Maar lossen we dat op met de invoering van betaald parkeren? Verwacht Mostert dat we onze auto’s wegdoen? Nou dat gaat denk ik niet lukken. Voor het overvolle Katwijk is bedacht dat men daar voor iedere 2de parkeervergunning binnen enkele jaren 200 euro moet betalen. Ook hier betwijfel ik het of mensen om die reden hun auto zullen wegdoen. Velen van ons hebben onze wagentjes daarvoor te hard nodig. De plannen om woningen in toekomstige wijken niet meer te voorzien van een parkeerplek gaat nog een stap verder. De fiets en voetganger moeten daar alle ruimte krijgen. 

Over parkeren gesproken, de winkeliers van De Hoftuin zien de voorgestelde herinrichting van hun parkeerterrein niet zitten. Door die nieuwe inrichting vervallen er maar liefst 19 parkeerplaatsen. Een blik op het parkeerterrein, doordeweeks of op zaterdag laat zien dat je auto parkeren daar nu al een flinke opgave is. Het parkeerterrein wordt goed gebruikt en met de komst van acht nieuwe bewoners uit de Fresiastraat zijn parkeerplaatsen hard nodig. Of gaat men ervan uit dat de bewoners van de nieuwbouwwoningen aldaar geen auto bezitten. Wellicht is dat de reden dat er onder de huisjes een fietsenstalling te vinden is. Ik ben maar een leek maar misschien kan men eens kijken naar het herinrichten van de parkeerplekken langs de Vliet. Op het overbodige Gat van Peursum kunnen na een aanpassing wellicht ook wat auto's een plekje vinden. Iedere parkeerplek is er een en daar verandert geen enkele wethouder met welke maatregel dan ook iets aan.                        

Reageren? 
uicatcher@gmail.com