Of we deze winter kunnen schaatsen op natuurijs....In 1974 kon dit in ieder geval wel. | Foto: pr.
Of we deze winter kunnen schaatsen op natuurijs....In 1974 kon dit in ieder geval wel. | Foto: pr. Foto: pr

Dat waren nog eens winters...

Verhalenvangers n Deze foto komt uit de oude doos, en wel uit 1974, aangeboden door De Verhalenvangers.

Zij tonen volgende week op donderdag 26 januari een video in de Voorhof over de aanleg en geschiedenis van het Oegstgeesterkanaal. 

De inloop is vanaf half tien en de voorstelling begint om tien uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,50, inclusief twee kopjes koffie of thee. De Verhalenvangers hebben ook een primeur: ’s avonds wordt als proef een eerdere video vertoond, van bakkerij van Tilburg (aanvang 19.30 uur). Dit voor mensen die overdag niet kunnen. 


Megaklus

Rijnsburgers hebben altijd wel van aanpakken geweten: de schop in de grond en aan de slag. Of aan het graven van het Oegstgeester Kanaal ook Rijnsburgers hebben meegewerkt weten we niet. We weten wel dat dit rond 1840 een megaklus moet zijn geweest, zonder de moderne hulpmiddelen, die we nu hebben. Er hebben circa 600 mensen aan gewerkt. Er was een directe noodzaak om het kanaal te graven: het gevaarlijke Haarlemmermeer moest worden ingepolderd. Het water dat daarop geloosd werd, moest op een andere manier naar zee stromen.

Over het Oegstgeester Kanaal en de geschiedenis daarvan vertelt Jack Bouma in een video van de Verhalenvangers. Jack is de molenaar van 'De Geregtigheid' in Katwijk aan der Rijn.