Sfeer impressie van een Marriage Course. | Foto: pr.
Sfeer impressie van een Marriage Course. | Foto: pr. Foto: pr

Marriage Course Rijnsburg gaat binnenkort weer van start

n ‘We hebben elkaar nóg beter leren kennen’ 

Begin n februari biedt de Protestantse Gemeente Rijnsburg opnieuw de Marriage Course aan. Deze huwelijkscursus betekende de afgelopen jaren voor al meer dan 120 Rijnsburgse stellen een boost voor hun relatie. Zo ook Robbert en Mariëlle van Rietschoten, die de cursus zelfs twee keer deden. 

Twintig jaar geleden ontmoetten ze elkaar voor het eerst in het vooronder van de Immanuelkerk, bij de tienerclub. Nu, na een verrassend huwelijksaanzoek in Parijs, drie huizen en drie kinderen verder, vinden ze elkaar nog steeds geweldig. Dat wil niet zeggen dat Robbert en Mariëlle denken dat ze ‘er al zijn’: ze blijven investeren in hun relatie. Mede daarom deden ze ook vorig jaar mee aan de Marriage Course.


'Door de Marriage Course hebben we elkaar nog beter leren kennen”, vertelt Mariëlle. “Zeker toen we hem de eerste keer deden, was de avond over familie en schoonfamilie echt een eyeopener voor ons. We begrepen beter hoe de gezinnen waarin we waren opgegroeid, ons gevormd hadden.” Robbert: “Je kent elkaar, maar natuurlijk pas vanaf het moment dat je in elkaars leven komt. Daarvóór is er natuurlijk ook veel gebeurd en dat heeft invloed op hoe iemand is en de dingen ziet.” Mariëlle: “Ik leerde beter plaatsen waarom hij soms doet wat hij doet en andersom.”


Wat is de Marriage Course?

De Marriage Course is een huwelijkscursus, die met het cursusmateriaal van Alpha Nederland in Rijnsburg wordt georganiseerd. Het is een investering in je huwelijk, bedoeld voor stellen die twee jaar of langer getrouwd zijn. De zeven avonden beginnen met een romantisch diner voor twee in Herberg Welgelegen in Valkenburg, waarna het team een onderwerp inleidt. Met behulp van oefeningen en vragen gaan de stellen -ook weer één op één- met dit thema aan de slag. 


De cursus is niet alleen voor mensen die naar de kerk gaan of gelovig zijn; het materiaal en de opzet van de cursus zullen iedereen aanspreken die aan de slag wil met herkenbare onderwerpen zoals communicatie.


Tijd voor elkaar

De eerste keer dat Robbert en Mariëlle de Marriage Course deden, waren er dus veel nieuwe inzichten. Wat bracht de tweede keer? “De cursus dwingt je om tijd voor elkaar te maken. En juist de tweede keer dat we meededen, toen we inmiddels een jong gezin hadden, was dat heel waardevol. Want dan is de tijd die je samen kunt doorbrengen echt schaars. Ook nu proberen we daar nog in te investeren, door een verrassing(sdag) voor elkaar te regelen, samen uit eten te gaan of de kids op tijd op bed te leggen zodat we even quality time hebben met zijn tweeën. Mede dankzij de cursus weten we hoe kostbaar dat is.”


Herkenning

“Wat ik ook prettig vond, was de herkenning in de voorbeelden van het team dat de cursus geeft,” gaat Robbert verder. “De stellen in het team delen veel over hun eigen huwelijk, zo kan je jouw huwelijk spiegelen, daar heb je echt wat aan. In je vriendengroep vraag je niet zo vaak: ‘En hoe gaat het nou met jullie huwelijk?’ Terwijl dat wel belangrijk is, en het lucht kan geven als je weet dat anderen tegen dezelfde dingen aanlopen.” Mariëlle: “Daarbij vonden we het ook gewoon écht leuk om te doen.” Lachend: “Wanneer zei je nou dat de nieuwe cursus begint? Misschien komen we wel voor een derde keer!”


De Marriage Course start op woensdag 8 februari, de andere avonden zijn op 15 februari, 22 februari, 8 maart, 22 maart, 5 april en 19 april. Kosten zijn 245 euro per stel, inclusief maaltijden. 


Meer informatie vind je op de site en aanmelden kan tot 1 februari via marriagecourse@pknrijnsburg.nl.