Lysander Mazee tijdens presentatie van zijn boek in de bibliotheek Katwijk.| Foto: pr.
Lysander Mazee tijdens presentatie van zijn boek in de bibliotheek Katwijk.| Foto: pr. Foto: pr

Wolventijd genomineerd door Jonge Jury

De n Jonge Jury heeft vorige week bekendgemaakt dat de jeugdroman ‘Wolventijd’ van de Katwijkse auteur Lysander Mazee kans maakt op de Jonge Jury Debuutprijs. 

Jongeren tot 16 jaar oud mogen tot en met mei 2023 stemmen op de website van de Jonge Jury en bepalen de wie er wint. De Debuutprijs wordt 7 juni uitgereikt op de Dag van de Jonge Jury in TivoliUtrecht. 


Leekracht Dubbelburg

Lysander, in het dagelijks leven leerkracht op de Dubbelburg in Valkenburg, debuteerde eind mei 2022 met Wolventijd en presenteerde deze roman in de Hoofdbibliotheek van Katwijk. ‘Deze nominatie van de Jonge Jury is voor mij een enorme eer,’ schrijft Lysander. ‘Als leerkracht vind ik het fantastisch hoe zij zich inzetten voor leesbevordering onder jongeren.’ 

Wolventijd is inmiddels in mediatheken van middelbare scholen door het hele land te vinden. 

In Wolventijd komt de 19-jarige Auke vanuit onze tijd in de Vikingtijd terecht. Hier wordt hij gedwongen een kant te kiezen in een historische machtsstrijd in Noorwegen, terwijl zijn worsteling met zijn eigen identiteit zijn overlevingskansen op het spel zet.


magisch denken

Vanuit zijn liefde voor Noorwegen en levende geschiedenis heeft Lysander het Trondheim van de 11de eeuw zo realistisch mogelijk neergezet, maar ook een plek gegeven aan het magisch denken en de fantastische sagen van de Vikingen. Transformatie is hierbij een thema dat de wereld van de Vikingen verbindt met die van hoofdpersoon Auke.

Momenteel schrijft Lysander aan een nieuwe science fiction roman en een graphic novel voor jongvolwassenen. Binnenkort verschijnt er van hem ook een nieuwe novelle.

Lysander (1987) studeerde Theologie in Leiden en Klassiek Zang aan het Koninklijk Conservatorium. Tegenwoordig is hij werkzaam als leerkracht in het primair onderwijs.


Lysander schrijft romans en verhalen die gekenmerkt worden door magisch realisme en historische elementen, Scandinavische folklore, queer hoofdpersonages en psychologisceh gelaagdheid. In 2018 kwam zijn eerste verhaal Uit de Diepte uit bij Dutch Venture Publishing. Dit verhaal wordt momenteel omgevormd tot graphic novel.


In mei 2022 werd zijn eerste roman, Wolventijd, uitgebracht bij DVP.

Lysanders meest recente werk, Wisselkind, komt later dit jaar uit als novelle bij De Boekenvos 

Stemmen voor de Jonge Jury Debuutprijs kan via de site www.jongejury.nl.


Bezwaren tegen Valkenhorst

bestemmingsplan n Bij de Raad van State zijn verschillende beroepsschriften binnengekomen tegen het bestemmingsplan Woongebied Valkenhorst. Die zijn afkomstig van gemeente Wassenaar, Vereniging Vrienden van Wassenaar, Stichting Valkenburg Groen en Stichting Duinbehoud. 

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Volgens Wassenaar heeft Katwijk zich niet aan de afspraken gehouden uit 2018 en 2020. Duinbehoud stelt, dat de mogelijk ecologische schade ‘ernstig onvoldoende’ is onderzocht.

Stichting Duinbehoud maakt zich – mede namens Stichting Berkheide Coepelduynen en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland – zorgen over de stikstofdeposities. Volgens de indieners staat niet vast, dat de stikstofdeposities niet toe zullen nemen. 


Meer bezoekers duingebied

Nog meer zorgen zijn er over de toename van de recreatie in het Natura 2000 gebied Meijendel en Berkheide. 

De nieuwe woonwijk zal uit 10.000 tot 15.000 bewoners ontstaan. Een forse toename van de recreatiedruk, constateert Duinbehoud. ‘Een groot deel van deze bewoners zullen regelmatig het duingebied bezoeken. Als wandelaar, jogger, (race)fietser, met mountainbike (vaak in groepsverband) of met de auto (Boerderij Meijendel, met parkeerplaats). Een aanzienlijk deel zal het strand wensen te bezoeken zonder een omweg te maken via de bebouwde van Katwijk', staat in het beroepsschrift. 

‘De mogelijke ecologische schade is ernstig onvoldoende onderzocht.’


Valkenburg Groen

Stichting Valkenburg Groen (SVG) stelt, dat het vastgestelde bestemmingsplan op ‘cruciale onderdelen niet de instemming van de raden van Katwijk en Wassenaar heeft’. En dat vindt SVG verontrustend. 

Ook wordt gewezen op de rol van het RVB (Rijksvastgoedbedrijf). Die rol wordt omschreven als ‘veel te dominant’. ‘De recente motie van Treurnis van de gemeenteraad van Katwijk heeft dat beeld weer versterkt.’

‘De gemeenteraad van Wassenaar en veel inwoners van Wassenaar zijn de mening toegedaan dat de houding van het RVB heeft geleid tot een veel te smalle groene buffer.’


Gemeente Wassenaar

Die groene buffer tussen Katwijk en Wassenaar speelt ook een rol in het bezwaar van gemeente Wassenaar. ‘Belangrijk onderdeel van de afspraken is dat de Groene Zone vrij gehouden wordt van woonbebouwing en groen blijft’, aldus Wassenaar.

En die afspraak komt Katwijk niet na, vindt de buurgemeente. ‘De nagenoeg eenzijdige wijze waarop Katwijk het bestemmingsplan heeft vorm gegeven is niet in lijn met het gedachtengoed van het RVB, provincie Zuid-Holland en de gemeenten Katwijk en Wassenaar die de Bestuurlijke Afspraken hebben ondertekend.'

Wassenaar voorziet nadelige milieu effecten (waaronder geluid, verkeer en natuur) en zichtvervuiling.


Vrienden van Wassenaar

Ook de Vereniging Vrienden van Wassenaar stellen, dat er in het bestemmingsplan te weinig aandacht is voor de ‘alom erkende planologische functie van ‘groene longen' binnen een dichtbebouwd verstedelijkt gebied'.