De eerste sessie van het Breed Katwijks Armoede Overleg was veelbelovend. | Foto: PR
De eerste sessie van het Breed Katwijks Armoede Overleg was veelbelovend. | Foto: PR Foto: PR

Samen voor aanpak armoede

armoede n Wat kunnen we doen om mensen met een klein budget te helpen? Hoe kunnen we elkaar versterken in de strijd tegen armoede? Dit en meer kwam aan bod tijdens het Breed Katwijks Armoede Overleg. Meer dan vijftig mensen van veel verschillende lokale organisaties kwamen op woensdag 30 november bij elkaar in het gemeentehuis. 


Aan het begin van de avond deelden mensen hun ervaringen. ‘Een pakkend verhaal van een directeur van een basisschool over een jongentje dat maar geen Sinterklaascadeau in zijn schoen vond. Dit voorbeeld gaf aan wat armoede ook is en waarom het de wereld uit moet’, gaf wethouder Sonny Spek aan. ‘Dat is ook de reden dat we structurele oplossingen willen tegen energiearmoede'.


Kennismaken met elkaar was een belangrijk onderdeel van de avond. Dit bleek ook uit de rondvraag. Door het leggen van contacten tussen organisaties kan er sneller geschakeld worden als iemand iets nodig heeft. Als bijvoorbeeld op de voetbalvereniging ter sprake komt dat een inwoner last heeft van een te hoge energierekening, kan er snel contact opgenomen worden met een vrijwilliger die veel van energiebesparing weet. Dit soort koppelingen zijn snel gemaakt. Ze helpen niet alleen met de signalering, maar ook het direct aanpakken van armoede.


In zes verschillende themasessies gingen de aanwezigen dieper met elkaar in gesprek. Wat kan bijvoorbeeld gedaan worden aan de stijgende energieprijzen? Want wat niet verbruikt wordt, hoeft niet betaald te worden. Ook werd financiële hulp en hulp in natura besproken. Met een belangrijke vraag: Hoe bereiken we de inwoners die ons nodig hebben? En hoe kunnen we dat samendoen?


‘Het was een inspirerende avond waarin bruggen gebouwd zijn, gaf wethouder Gerard Mostert aan. 


Mensen vonden elkaar en ik heb er alle vertrouwen in dat er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan. Want alleen samen kunnen we de inwoners in armoede weer perspectief bieden’.