Jonathan de Mooij en Jaap Haasnoot waren vorig jaar uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. | Foto: Marc Wonnink
Jonathan de Mooij en Jaap Haasnoot waren vorig jaar uitgeroepen tot Politicus van het Jaar. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Verkiezing Politicus van het Jaar 2022

n Iedereen mag meestemmen

verkiezing n Welk raadslid viel in 2022 het meest op en onderscheidde zich het meest? Welk raadslid debatteert het best? Weet zijn of haar standpunt het best voor het voetlicht te brengen? Kortom: wie wordt de Politicus van het Jaar in 2022 in Katwijk.


Verhagen Media met De Katwijksche Post, de Rijnsburger, Katwijk Speciaal en Allesoverkatwijk.nl organiseren ook dit jaar weer de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’. In samenwerking met RTV Katwijk maken zij er een grote happening van die live via de televisie wordt uitgezonden. De verkiezing die in 2018 voor het eerst werd georganiseerd kreeg veel aandacht en bijval. Een lastig jaar deze keer, want in april/mei trad het nieuwe gemeentebestuur aan. Dat neemt niet weg dat veel politici zijn doorgegaan. Daarom blijft ook dit jaar de verkiezing ‘Politicus van het Jaar’ in ere.


Publieksprijs

De bekendmaking vindt plaats in samenwerking met RTV Katwijk die op maandag 9 januari 2023 een live Nieuwjaarsuitzending verzorgt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Katwijk. Rond deze avond wordt een totaalprogramma opgezet inclusief de uitreiking van de Meerburgprijs. 

Er is een publieksprijs en een juryprijs voor de politici. Alle inwoners van Katwijk kunnen stemmen voor de publieksprijs via de FB-pagina of website van www.allesoverkatwijk.nl. Journalisten en correspondenten van verschillende media (kranten en internet) vormen de vakjury.
De publieksprijs wordt in twee ronden gehouden. In de eerste ronde kan op alle raadsleden en wethouders worden gestemd. Dat kan tot en met maandag 12 december. Waarna een tweede stemronde volgt.


Tweede stemronde

De tien hoogst genoteerde politici dringen door naar de tweede stemronde. Die worden dinsdag 13 december via allesoverkatwijk.nl, RTV Katwijk en social media bekend gemaakt, waarna er opnieuw gestemd kan worden. 

De publieks- en juryprijs worden op maandag 9 januari 2023 bekend gemaakt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Katwijk live Nieuwjaarsuitzending van RTV Katwijk en Alles over Katwijk.


Katwijk had eigenlijk eerste plaats verdiend bij NK tegelwippen

eerste n Niet een vijfde (en laatste) plaats, maar een podiumplek met goud. Dat had eigenlijk de plek van de gemeente Katwijk moeten zijn bij het NK Tegelwippen in de Bollenstreek. Dat die eerste plek aan Katwijk’s neus voorbij is gegaan, blijkt te komen door een andere manier van tellen.

Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Katwijk had keurig de 809 door inwoners gewipte tegels doorgegeven, terwijl de andere vier gemeenten ook de door de gemeente zelf gewipte tegels erbij had geteld. Zo wist Lisse te winnen met 15.873 gewipte tegels.


‘Wij dachten, dat het alleen om de tegels van inwoners ging’, liet wethouder Jacco Knape weten tijdens een raadsbijeenkomst. ‘Het is heel flauw om het nu te zeggen, maar als wij ook de door de gemeente verwijderde tegels er bij hadden opgeteld, dan had Katwijk bovenaan gestaan!’

Katwijk deed het afgelopen jaar voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Doel van die wedstrijd is: minder tegels en meer groen. 


Met meer groen kan water beter de grond inzakken, wordt hittestress voorkomen en ontstaan er weer nieuwe leefgebieden voor bloemetjes, bijtjes en insecten.


Voor deelname aan het volgende NK is het voor alle gemeenten misschien handig om even te spelregels goed door te nemen.


Bijeenkomst Netwerk Vrouwen

messiah n De ochtendbijeenkomsten van Netwerk Vrouwen van Katwijk en Omgeving, zijn elke tweede en vierde dinsdag van de maand van 9.30 tot 11.30 uur in de grote zaal van Tripodia, Hoornesplein 155 in Katwijk aan Zee.

De koffie/thee staat vanaf 09.00 uur klaar. De prijs voor koffie/thee is €1,75 per kopje. Men kan een soort ‘knipkaart’ kopen die dan iedere keer wordt afgeschreven. De knipkaart kan wel met de pin betaald worden. 


Op dinsdag 13 december geeft mevrouw Van Rossem, schoolmusicus en dirigent, een lezing. Zij komt, zo vlak voor Kerstmis, vertellen over de prachtige muziek en het koorwerk Messiah van de componist Händel. Daarna luister je naar deze muziek op een andere manier!


Wij nodigen u van harte uit om kennis te komen maken. U betaalt voor de eerste bijeenkomst €10,00. 

Als u lid wordt, zal dit bedrag in mindering worden gebracht op de contributie.

www.netwerkvrouwenvankatwijk.nl