Deze dames en heer staan, samen met anderen, in het nieuwe klederdrachtenboek van Jimmy Nelson. | Foto: Cor de Mooy
Deze dames en heer staan, samen met anderen, in het nieuwe klederdrachtenboek van Jimmy Nelson. | Foto: Cor de Mooy Foto: Cor de Mooy

Katwijkse dracht in fotoboek Jimmy Nelson

fotoboek n De van origine Britse fotograaf Jimmy Nelson staat bekend om zijn foto’s waarin hij volkeren en culturen in beeld brengt op een heel eigen, bijzondere wijze. Zijn jongste werk is een alleszins lijvig fotoboek voor op de koffietafel met bijna alle Nederlandse klederdrachten. In dit boek zijn ook 25 pagina’s ingeruimd voor Katwijk.

Door Cor de Mooy

Met zijn ruim vijftig jaar oude platencamera legde hij stammen en volkeren vast waar maar weinig mensen ooit van gehoord zullen hebben. Dit resulteerde in werkelijk schitterende en unieke fotoboeken.


Voor zijn nieuwste, zeg maar gerust epische, werk ‘Between The Sky & The Sea’ blijft hij een stuk dichter bij huis. In 530 pagina’s brengt hij in, veelal paginagrote, foto’s de Nederlandse klederdrachten in beeld.

Via een vriendin in Marken kwam hij op het idee voor dit boek. Via Volendam en de Zaanstreek ging het verder het land in. Zo ging hij gedurende twee jaar met zijn vlakfilmcamera op pad om de nodige honderden jaren van klederdrachttraditie letterlijk op de (glas)plaat vast te leggen.


Impressionistisch

De foto’s doen impressionistisch aan. ‘Hij wachtte echt op het juiste moment’, vertelt Coby van Duijn, één van de achttien Katwijkse modellen. ‘We werden op het strand gefotografeerd’, vult Annie Verhoef aan. ‘Hij wilde met ondergaande zon foto’s maken. Het was dus wachten op goed licht.’


‘Hij koos echt de mooiste plekken uit’, verklaart Coby. ‘Maar eerst werden er foto’s gemaakt in de Rederskamer van het Katwijks Museum. Het ging allemaal heel precies en gedisciplineerd. Hij lette echt op alle details.’ ‘Jimmy is echt schat van een man’, zegt Annie stellig. ‘Echt een mensen-mens’, vult Coby aan.

Vorige week zaterdag werd op het Museumplein in Amsterdam het boek gepresenteerd in aanwezigheid van alle zeshonderd ‘fotomodellen’ in klederdracht. Rondom een boekenkist ging het hele gezelschap op de foto. Nelson zelf ging met een hoogwerker van de brandweer de lucht in om deze traditioneel geklede mensenmassa te vereeuwigen.


Open dag in het AZC

Kennismaking n Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers, Vluchtelingenwerk Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst en de Dienst Terugkeer & Vertre nodigden afgelopen zaterdag iedereen uit om tijdens de jaarlijkse nationale burendag een kijkje in het AZC van Katwijk te nemen.

Door Gwen Ouwehand

Ondanks dat ze schrijven dat iedereen welkom was, stelden de organisaties vanwege de privacy niet op prijs dat de pers hiervan verslag zou doen. 

Om de lezer ook een idee te geven van wat er op deze dag allemaal te doen was, zijn we toch even langsgegaan.


Druk programma

De sfeer zit er vanaf 1 uur gelijk al goed in. Kinderen spelen buiten op luchtkussens, je wordt begroet door mensen met klederdrachten en een walm van etenswaren komt gelijk op je af wanneer je de recreatieruimte betreedt.

Een werknemer van het COA vertelt wat er straks in deze ruimte zal gaan gebeuren. Zo gaat er een bewoner rappen, komt er een Koerdische band optreden en zal er een modeshow plaatsvinden. Doorgaans kun je je haren laten vlechten en henna op je handen krijgen. Daarnaast kun je je inschrijven voor rondleidingen die op bepaalde tijdstippen plaats zullen vinden.


De rondleiding

Tijdens de rondleiding begeleidt een werkneemster van COA ons door de woonruimtes van de bewoners heen. Hier vertelt ze wat over de leefruimtes, laat ons de keukens zien en vertelt wat over de hygiëne. De bewoners luisteren af en toe mee naar een stukje van het verhaal.

Ook over het gebouw van de huisartsen, de schoolgebouwen en het kantoor van COA en Vluchtelingenwerk Nederland wordt wat uitgelegd.


Groot feest

Eenmaal weer terug in de recreatieruimte zie je aan de lege schalen dat er heel wat geproefd en gegeten is.

In het midden heeft een grote groep mensen zich verzameld die met lachende gezichten danst op muziek. Daarmee is de toon voor de rest van de dag gezet..

Afbeelding