Lotte van Kruistum probeert door te breken. | Foto: Geert Bekker
Lotte van Kruistum probeert door te breken. | Foto: Geert Bekker Foto: Geert Bekker

Goed begin voor Grasshoppers Dames

basketbal n De dames van Sportiff Grasshoppers hebben de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 22/23 winnend afgesloten tegen de huidig landskampioen Den Helder Suns. Evenals twee weken geleden, toen er gestreden werd om de Supercup, trok het team van Renate Sluijs en Ingrid van der Plas opnieuw aan het langste eind (65-60). Het scoreverloop was deze keer echter anders dan tijdens de wedstrijd in Den Helder, waar de Katwijksen een regelmatige overwinning behaalden. Ilja Kromhout en Sophie Bekker hun debuut maakten in de Eredivisie en Yara Paulides haar comeback.

Den Helder opende de wedstrijd met de eerste score. Hierna waren het voornamelijk de Katwijkse dames die verantwoordelijk waren voor de scores. Er werd in hoog tempo gespeeld en halverwege het kwart was Grasshoppers al 8 punten uitgelopen. Deze voorsprong werd verder uitgebouwd naar 13. Een driepunter van Den Helder zorgde er voor dat de score na 10 minuten 21-11 was.

In het tweede kwart zijn de rollen omgekeerd. De scherpte is weg bij Grasshoppers. De alom bekende driepunters vallen niet. Den Helder weet , mede door 8 punten van Iris Vennema, langszij te komen en de voorsprong over te nemen. De periodestand van 6-19 zorgt ervoor dat het scorebord 27-30 bij rust aangeeft.

Na rust lijkt Den Helder steeds verder uit te lopen. Een time out moet het tij keren. Sportiff Grasshoppers weet weer aan te haken en het verschil naar 2 te brengen. De afstandsschoten van het team uit Noord-Holland vallen beter. Drie stuks op rij zorgen ervoor dat de geel-zwarte formatie opnieuw tegen een 10 punten achterstand aankijkt. Door twee vrije worpen zorgen de Katwijksen ervoor dat de kwartstand in 14-19 eindigt en het scorebord 41-49 aangeeft.

Het vierde kwart start Sportiff Grasshoppers goed en vallen de scores bij de Suns nauwelijks. Halverwege het kwart komt Grasshoppers langszij. Daarna gaat het een aantal minuten in een spannende strijd gelijk op. Met nog ruim een minuut te spelen is de stand nog 60-60. De Katwijksen weten het hoofd koel te houden en zorgen ervoor dat via de kwartstand 24-11 een eindscore van 65-60 op het bord komt en Alissa van der Plas haar double-double veiligstelt.

Coach Renate Sluijs zag een wedstrijd met ups en downs: “We geven de voorsprong weg door niet goed te verdedigen. We kregen het moeilijk toen Den Helder terug in de wedstrijd kwam. In de 4e periode werd er meer druk op de bal gezet en het momentum kantelde. De aanval liep weer beter en dat betekende dat de eerste punten van het seizoen binnen zijn.”

De volgende wedstrijd is uit tegen TopKip Lions op woensdag 5 oktober om 20.30 uur in Landsmeer.