Vincent de Vries bespeelt vrijdag het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk. | Foto: PR
Vincent de Vries bespeelt vrijdag het Van den Heuvelorgel in de Nieuwe Kerk. | Foto: PR Foto: Cor de Mooy

Vincent de Vries geeft concert in Nieuwe Kerk

orgel n Op vrijdag 23 september, aanvang 19.30 uur, neemt Vincent de Vries plaats aan de speeltafel van het Van den Heuvel-orgel voor een recital van de Orgelserie van Stichting Orgelcomité Nieuwe Kerk Katwijk (SONK).

Vincent de Vries zette ooit al heel jong zijn naam op de orgelkaart, ook door concerten in Katwijk in de Nieuwe Kerk en de Vredeskerk. Respectievelijk aan de destijds fonkelnieuwe klavieren van het immens grote en kleurrijke instrument Van den Heuvel-orgel en het schitterende historische Bätz-orgel, beiden aan de Voorstraat. Ook nu zal hij zijn faam weer gaan waarmaken. 


Bekende geestelijke liederen trekken een rode draad in het programma. Allereerst de pompeuze Hymne van Jan Zwart over ‘Wilt heden nu treden’en een bewerking van eigen hand over ‘Blijf bij mij Heer, want d’avond is nabij’. En verder van de Hollandse school brengt hij aan het slot ook twee bewerkingen van Feike Asma te gehore, het schuchtere ‘Zouden wij ook eenmaal komen’ en de spetterende Toccata-bewerking over Psalm 75. Van een hele andere orde is Psalm 23:4 van Herbert Howells. Een echte Engelse meditatie over de versregels ‘Al wandel ik door het dal van de schaduwen van de dood’. Nog een muzikale opvallendheid is het minder bekende Invocation van Charles Callahan. De Vries laat de Barok spreken met Händel en Vivaldi en de Franse Romantiek met Gigout (Scherzo) en Widor (delen uit zijn Symfonieën. 


Toegangskaarten incl. programmaboek kosten 10 euro. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Alleen contant betalen. - Reserveren vooraf is niet nodig. De deur is open om 19.00 uur. Zie ook www.sonk.nl voor verdere informatie.


Naturalis in de Hoornes

natuur n Binnenkort kunnen buurtbewoners van de Hoornes meedoen aan verschillende spelletjes en workshops met onderzoekers van Naturalis. Het gratis event is leuk voor jong en oud, en iedereen is dan ook uitgenodigd om mee te doen.

Op woensdagmiddag 28 september komt onderzoeksinstituut en museum Naturalis naar Katwijk toe. Bij buurtcentrum de Schelp zijn dan tal van activiteiten te beleven. Buurtbewoners kunnen meedoen aan een ‘bioblitz’, waarin ze samen met onderzoekers de natuur in hun wijk ontdekken, dieren en planten tekenen, indrukwekkende collectiestukken bekijken en zelf bodemdiertjes onderzoeken.


Reizend mini-Naturalis

Gedurende de hele middag is er de mogelijkheid onderzoekers van Naturalis te ontmoeten en ze vragen te stellen. Ook zijn er hapjes en drankjes aanwezig, en zorgen de wijscomannen van de vrolijk roze gekleurde ‘Wijscokar’ voor ijsjes met een wetenschappelijk smaakje.

Het mini-Naturalis is gratis te bezoeken en te herkennen aan de reizende slak. Tijdens de middag krijgen de buurtbewoners een kijkje in de biodiversiteit van Nederland en ontdekken ze de samenhang tussen dieren, planten en bodem.


Trefpunt LiveScience

De activiteiten zijn het startschot van ‘Trefpunt LiveScience’, waarin families uit de wijken de Hoornes in Katwijk en de Kooi in Leiden uitgenodigd worden om de natuur en wetenschap in hun eigen omgeving te ontdekken. Het project is een samenwerking van Gemeente Katwijk, Gemeente Leiden, Welzijnskwartier, Samen Ondernemend Leren Leiden (SOL), Hogeschool van Amsterdam en Naturalis Biodiversity Center. In Hoornes verlenen Hoornes Samen in Beweging en de bibliotheek Katwijk hun medewerking.


4YOUth: Praise!

jeugddienst n Zin om lekker te zingen, kom dan op zondagavond 25 september naar de Ichthuskerk. Want wat is er mooier dan samen onze Heer te loven en te prijzen. 

In tijden van oorlogen, epidemieën, hongersnoden en financiële nood, God houdt alles in Zijn hand. Hij beschermt ons in al onze noden. Maar Hij wil ook aanbeden en geprezen worden. En dat gaan we samen met de band Het Eden Project doen!

Doe je mee tijdens deze 4YOUth dienst? De spreker is dominee Heutink. Aanvang rond 17.50 uur met samenzang.