Cursus Valpreventie bij Marente

training n Marente start binnenkort de cursus Valpreventie in Katwijk. Vanaf maandag 31 oktober kunt u bij Vitaal Katwijk vijf weken lang trainen om vallen te voorkomen.


Met de cursus Valpreventie biedt Marente een gerichte training om uw evenwicht te verbeteren. Onder begeleiding van een fysiotherapeut worden veel praktische balans- en spieroefeningen gedaan. 


Bovendien krijgt u voorlichting over de verschillende oorzaken en risicofactoren en krijgt u tips en adviezen om vallen te voorkomen. U krijgt een betere balans, voelt zich zekerder en meer ontspannen. 


De cursus bestaat uit vijf bijeenkomsten en kan tot op hogere leeftijd gevolgd worden. Er worden absoluut geen oefeningen gedaan waarbij u daadwerkelijk op de grond hoeft te vallen.

soepel en sterk

Met de cursus Valpreventie worden deelnemers op een verantwoorde manier weer soepel, sterk en zelfverzekerd. De lessen (van 10.30 tot 11.30 uur) bestaan uit een half uur theorie over risico's, het voorkomen van vallen, het gebruik van loophulpmiddelen en opstaan na een val. Daarna volgt een half uur met praktische oefeningen.


De cursus start maandag 31 oktober bij Vitaal Katwijk in Katwijk. Zilveren Kruis en Zorg en Zekerheid vergoeden deze cursus geheel of gedeeltelijk, afhankelijk van uw aanvullende verzekering.


Voor meer informatie of aanmelden kunt u, tijdens kantooruren, contact opnemen met de afdeling Ledenservice van Marente via 071 409 32 23 of ledenservice@marente.nl


Aanmelden kan ook heel eenvoudig via www.marente.nl/valpreventie. Doe dit wel voor 15 oktober.


Vrijwillige palliatieve thuiszorg nu online

vptz n Al vele jaren ondersteunt de stichting Vrijwillige Palliatieve Thuiszorg Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk aan den Rijn (VPTZ) mensen die de laatste fase van hun leven thuis willen zijn.


Het is een veel voorkomend dat mensen die terminaal zijn, thuis willen zijn om te sterven. In de vertrouwde omgeving met de meest dierbare mensen om zich heen. Omdat dit voor alle betrokkenen zwaar kan zijn, is de stichting VPTZ in het leven geroepen.


De VPTZ bestaat uit vrijwilligers, die het belangrijk vinden dat ieder die het wil, in alle rust thuis de allerlaatste levensfase kan doormaken. Door simpelweg beschikbaar te zijn als vrijwilliger om aan het bed te zitten, een gesprek te voeren, of een luisterend oor te zijn voor iemand die terminaal is. Alle vrijwilligers van de VPTZ hebben minimaal een basiscursus gevolgd en worden professioneel begeleid.


Omdat nog niet iedereen weet dat deze stichting bestaat, heeft de stichting zelf een webshop gebouwd om beter te vinden te zijn. De webshop is in week 37 officieel gelanceerd.


Voorzitter Jeroen Judels geeft aan dat al het mooie werk dat de vrijwilligers doen voor iedere inwoner van Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk aan den Rijn beschikbaar is.

‘De echte helden van de stichting zijn onze vrijwilligers die zich kosteloos inzetten en de coördinatoren. Gerrie Heemskerk en Jolanda van den Oever hebben altijd een telefoon op zak om snel en adequaat te reageren zodra er een hulpvraag komt.’


Voor meer informatie kan men dus vanaf nu terecht op 

www.vptzrijnsburg.com


Open huis bij het AZC

open n Het Centraal Opvang orgaan Asielzoekers (COA), VluchtelingenWerk Nederland, de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) nodigen iedereen uit om tijdens de jaarlijkse nationale burendag een kijkje in de keuken te komen nemen. Op 24 september staat de deur van AZC Katwijk, 1e Mientlaan 33-35 in Katwijk van 13.00 tot 16.00 uur voor iedereen open.


Iedereen die in Nederland asiel aanvraagt, krijgt onderdak en begeleiding van het COA tot het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen of Nederland moeten verlaten. 


IND is verantwoordelijk voor de asielprocedure en de Dienst terugkeer en Vertrek voor het begeleiden van mensen die terugkeren. VluchtelingenWerk ondersteunt asielzoekers met voorlichting. 

Sinds 2015 organiseren deze vier partners de Open azc dag samen. Om zowel de vluchtelingen als de mensen die met hen werken een gezicht te geven.


De afgelopen twee jaar vond de Open azc-dag vanwege corona online plaats. Dit jaar is het gelukkig weer mogelijk om medewerkers en bewoners in het echt te ontmoeten. Een mooie gelegenheid om eens van dichtbij te zien hoe leven en werk er op deze locatie uitziet. Om uitgelegd te krijgen hoe ons asielsysteem in elkaar zit. En vooral een kans om kennis te maken met vluchtelingen waar u de laatste maanden zo veel over leest en hoort!


Op de Open azc-dag in Katwijk wordt u door de bewoners ontvangen met hun traditionele gerechten en ook zijn er speelmogelijkheden voor de kinderen.