De samenwerkende partijen in het energiecollectief. | Foto: PR
De samenwerkende partijen in het energiecollectief. | Foto: PR Foto: PR

BIZ Zeezijde en Stroomkr8 bundelen krachten

n Noordzee Zomerfestival profiteert van samenwerking

energie n Het bestuur van de nieuwe BIZ Zeezijde in Katwijk gaat in zee met Stroomkr8, een lokale partij voor collectieve inkoop van energie. 

De drijvende kracht achter Stroomkr8 is Katwijker Jasper Mattijssen. 


“Gelet op de prijsontwikkeling in de energiemarkt is het belangrijk krachten te bundelen. Door de grotere volumes en onze expertise is het mogelijk tegen betere voorwaarden en gespreid in te kopen. Onze kostenopslag is gering, omdat alle deelnemers de kosten gezamenlijk dragen”. Voorzitter Fons van Diemen is overtuigd van de voordelen. “Het is een unieke mogelijkheid voor alle bedrijven in de BIZ Zeezijde en wij staan er voor open dat ook andere ondernemers zich bij ons aansluiten. Hoe meer deelnemers, des te beter het voor iedereen wordt”.


De gemaakte afspraken zijn voor Stroomkr8 een indirect aanleiding geweest om sponsor te worden van het Noordzee Zomerfestival. Zeezijde is al jarenlang een van de grotere sponsoren en benut dit jaar de kick-off van het NZF om alle ondernemers van de BIZ elkaar te laten ontmoeten. "Voor ons een mooie gelegenheid om ondernemers te leren kennen. Onze sponsorbijdrage wordt door NZF specifiek gebruikt voor de tribune tijdens de Flowerparade. Een mooie gelegenheid voor het winkelend publiek om het corso gratis vanaf de tribune te bekijken. Een win-win-win situatie," zegt Willem Schonenberg namens het NZF, "omdat ook onze sponsoren de mogelijkheid krijgen zich aan te sluiten in het energiecollectief van BIZ Zeezijde." 


Rijnland: 'Met kunst en                                vliegwerk de boel zoet houden'

droogte n Nederland is opgeschaald naar niveau 2 en heeft officieel te maken met een watertekort. De opschaling betekent dat de verdeling van het zoetwater landelijk wordt bekeken. Het Hoogheemraadschap van Rijnland zit al een aantal weken in fase 2 van het calamiteitenbestrijdingsplan Droogte. Er is een aanhoudende hoge watervraag in ons gebied en er is besloten om de Klimaatbestendige Wateraanvoer (KWA) in werking te zetten. Dat betekent dat we zoetwater uit het Amsterdam Rijnkanaal naar West-Nederland pompen.


Wat betekent deze landelijke opschaling nu feitelijk voor het gebied van Rijnland? ‘Wij proberen al weken met kunst en vliegwerk de boel zoet te houden’, zegt Rene van der Zwan, adviseur droogte van Rijnland. ‘Dat blijft de komende periode ook zo. Voor ons is het belangrijkste onze keringen goed te houden en we proberen met de aanvoer van zoet water van het midden naar west Nederland de verzilting tegen te gaan. De landelijke opschaling heeft bij ons nog geen effect, de situatie was al precair en blijft dat, het helpt alleen wel om de urgentie nog meer te onderstrepen.’ 


De belangrijkste prioriteit zijn onze dijken en kades, de droogte kan leiden tot scheuren of gaten en die inspecteren we regelmatig. 

'Wat de inwoners van ons gebied er wel van merken zijn beperkingen bij een aantal sluizen. Het beperkt open gaan van de sluizen heeft te maken met verzilting. Vanuit de Noordzee, maar ook vanuit de grond dringt zoutwater zich op door het tekort aan zoetwater. Zout water is schadelijk voor agrarische gewassen en de natuur. Maar het kost ook meer moeite om drinkwater te maken van zout water. Om deze verzilting tegen te gaan is het nodig om een deel van de sluizen zoveel mogelijk dicht te houden, vervelend voor de scheepvaart, maar helaas echt noodzakelijk.'


Slechter zwemwater

Door het inwerkingtreden van de KWA kunnen wij ons gebied niet meer spoelen, omdat we dan zoetwater verliezen. Dat heeft tot gevolg dat blauwalg toeneemt en helaas ook steeds meer zwemwaterlocaties worden afgekeurd. 


Wie wil gaan zwemmen in natuurwater doet er goed aan om op zwemwater.nl te kijken op welke locaties dit nog veilig kan.


Kunst op Toeristenmarkt 

markt n De Toeristenmarkt wordt iedere dinsdag gehouden tot en met 30 augustus in het centrum van Katwijk aan Zee. Dinsdag 16 augustus is het tijd voor Kunst op de Toeristenmarkt.


Van 10.30 tot 12 uur verzorgt Caroline den Haan van ‘Diezain' een workshop ‘Vogel beplakken met glas'. Minimumleeftijd is 12 jaar.

Van 12.30 tot 13.30 uur geeft Alida van Leeuwen een workshop ‘Tas versieren'. Deze workshop is voor alle leeftijden. Voor jonge of minder creatieve deelnemers zijn er sjablonen aanwezig. Je mag ook helemaal vrij zijn in je ontwerp. Er zijn textielstiften, vilt en kralen om er een unieke kunstzinnige tas van te maken.

Tussen 14.00 en 15.00 uur geeft Tineke van Amsterdam een schilderworkshop waarbij gewerkt wordt met acrylverf op doek.

Van 15.30 tot 17.00 uur is er vrij tekenen en schilderen. Men kan pastel- en vetkrijt, aquarelverf, stiften en potloden uitproberen.