De Katwijkse Haringkoningin geeft ook acte de présence en deelt haring uit. | Foto: Jan Louis van den Oever
De Katwijkse Haringkoningin geeft ook acte de présence en deelt haring uit. | Foto: Jan Louis van den Oever Foto: Jan Louis vd Oever

Politie zet Noise Patrol in tegen geluidsoverlast

herrie n Burgemeester Cornelis Visser heeft een Noise Patrol overhandigd aan teamchef politie Peter Koot. Hiermee kan de politie het geluid van een motorvoertuig meten en bij overlast handelen. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

‘De gemeente krijgt veel klachten over geluidsoverlast. Via Fixi, het spreekuur of via de boa’s op straat. Met de Noise Patrol is er geen discussie meer over wat hard is en wat niet, maar vindt een objectieve meting plaats’, aldus burgemeester Visser. 

Als het geluid hoger is dan toegestaan, kan de politie een boete uitschrijven en een WOK-melding (Wacht Op Keuren) maken. Dat kan als het geluid meer dan 4 decibel hoger is dan toegestaan. Met een WOK-status mag je niet meer rijden met het voertuig, totdat deze opnieuw is gekeurd. De WOK-status wordt afgegeven door het RDW, de politie of een schade-expert. Daarnaast kan de boete oplopen tot 450 euro.


Boulevard

De politie zet de Noise Patrol in op plaatsen waar veel meldingen binnen komen van geluidsoverlast. Denk bijvoorbeeld aan de Boulevard en de Sandtlaan. In andere kustplaatsen, zoals Scheveningen, werkt men al een jaar met een Noise Patrol en is de geluidsoverlast afgenomen.

Voor ieder motorvoertuig is vastgesteld hoeveel decibel geluid het mag produceren. Op het kentekenbewijs staat het maximum aantal decibel aangegeven. Voertuigen die gekeurd zijn bij een erkende dealer, voldoen aan de regels. Geluidsoverlast van een motorvoertuig komt voor als er aan de motor is gesleuteld of als er iets stuk is.

Geluid kan een bron van ergernis zijn. Met de Noise Patrol kan objectief bekeken worden of de motor voldoet aan de regels. 

Geven motorvoertuigen geluidsoverlast in de buurt? Meld het kenteken, de tijd en locatie bij de politie via 0900-8844.


Haringrock komt met reuzenrad en Ibiza-markt

festival n Haringrock bestaat 35 jaar en zet een driedaags programma neer voor Katwijk en de toeristen van onze badplaats. Nieuw dit jaar zijn het reuzenrad, de Ibiza-markt en Hudson Live!

Op zaterdag was men ook altijd de stands van de ondernemersplein gewend op het Duinplein en de attractie ‘Dinner in the Sky’. Deze activiteit is vanwege de hoge kosten geschrapt. De voorkeur ging uit naar een boeiend en mooi programma van Haringrock met en een extra markt en het Reuzenrad.

Het Ondernemersplein is voor dit jaar vervangen voor Live Muziek aan het gezellige terras van Restaurant Hudson. Een aantal bandjes zal daar in samenwerking met House of Music en Muziekcentrum The Box optredens verzorgen.


Reuzenrad

Het reuzenrad zal een mooie aanvulling zijn voor kinderen en ouders die gezellig een rondje boven Katwijk willen meemaken. Hudson Live is ook toegevoegd aan het programma. Deze avond zal in het teken staan van het goede doel ‘Stop de Katwijkse ziekte’. Bekende en onbekende artiesten zullen er deze avond er een gezellig feest van maken. De opbrengst zal ten goede komen aan dit voor Katwijk zo belangrijk doel.

Haringrock staat weer bol van Lokale, nationale en internationale (bekende) artiesten. De organisatie heeft er weer een boeiend programma van weten te maken waarin ze terug gaan in de tijd. Classic pop en rocksongs zullen de rode draad zijn van dit festival.

Op vrijdag en zaterdag zal de nieuwe Haringkoningin van Nederland gratis stukjes haring uitdelen op het festival. Want bij Haringrock hoort natuurlijk ook haring.

De Haringkoningin zal daar tevens laten zien hoe je een haring malser en vetter kan krijgen door ze te masseren. Uiteraard kan men ook de heerlijk Hollandse nieuwe gratis proeven. ‘De Zwarte Cross heeft Tante Rikie, Haringrock heeft er nu dus zelf ook een boegbeeld bij’, grapt Frissen.


Katwijkpas

Helaas dit jaar niet geheel gratis, maar toegang met een Katwijkpas. Indien nog voorradig zal de organisatie ook nog tickets verkopen aan de deur à 25 euro per avond. Hiervoor krijg je wel een festivalbeker en 1 consumptie bij de ingang ter waarde van 6 euro.

Voor het volledige programma en verdere informatie kan men terecht via www.haringrock.nl