Woensdag wordt het waterkunstwerk officieel geopend. Intussen is er alk gretig gebruik van gemaakt. | Foto: AvD
Woensdag wordt het waterkunstwerk officieel geopend. Intussen is er alk gretig gebruik van gemaakt. | Foto: AvD Foto: Adrie van Duijvenvoorde

‘Zwembad’ bij de Oude Kerk is weer open

fontein n Er is weer water in het waterkunstwerk op het Andreasplein in Katwijk aan Zee. Twee jaar lang waren er problemen met het golfmechanisme en verdween het water uit het kunstwerk dat de naam De Fontein draagt, maar op warme dagen vooral gebruikt werd als zwembad door kinderen.


Dat was ook afgelopen dinsdagmiddag het geval bij de opening van de Toeristenmarkt.

Het lekker ‘poedelen’ in De Fontein was voor de Katwijkse Julia van 11 jaar ongetwijfeld de reden om een brief te schrijven aan de gemeente met de vraag of de fontein zo snel mogelijk gemaakt kon worden. Aan Julia de eer om op woensdag 6 juli om 15.30 uur samen met wethouder Sonny Spek het waterkunstwerk te heropenen. En het kunstwerk weer de golfslag te geven waar het om bekend staat. Het mechanisme waarmee de golven werden opgewekt, raakte in het voorjaar van 2019 kapot en sindsdien gaf het kunstwerk geen golven meer en al helemaal geen fontein.

In het najaar van 2019 is de waterbak, zoals elke winterperiode, toegedekt en niet meer geopend.

Maar nu is het kunstwerk weer klaar. En wordt het weer enthousiast gebruikt als een soort zwin waar kinderen lekker kunnen ‘poedelen’. ‘Oh, dat zou ik eigenlijk ook wel willen’, bekende een kraamhoudster op de Creamarkt van afgelopen dinsdag.


Klaterend applaus, Gouden Duimen en Spelden op Sint Jansdag

vrijwilligers n Wat was Nel Houwer-van Slingerland verrast toen zij in de viering van Sint Jansdag zondag 26 juni naar voren werd geroepen door Leen de Best, de voorzitter van de beheercommissie. Zij was de vrijwilligster van het jaar geworden van de parochiekern van de H. Joannes de Doper. Ook vier kinderen van kinderkoor De Vrolijke Noot mochten naar voren komen voor hun Gouden Duim. 

Houwer is al ongeveer 25 jaar actief betrokken bij vele terreinen in de parochiekern. Dat varieert van lectrice zijn in vele vieringen, voorgangster bij de avondwake en uitvaartdienst, lid van de bezoekersgroep, actief betrokken bij het individuele pastoraat en dan zijn er ook nog diverse andere activiteiten in de Katwijkse r.-k kerk waar zij jarenlang tijd voor vrij maakte. Een mooie oorkonde, de Joannes-kaars, een ‘struik’ van de beheercommissie en een klaterend applaus van alle kerkgangers vielen haar ten deel.


Gouden Duim Speld

De Gouden Duim, bestemd voor koorleden van De Vrolijke Noot die op het koor blijven t/m groep 8 kon door Bol worden overhandigd aan vier leden: Donna van Dijk, Angela Groen, Lucas Bijster Da Cruz en Martijn Hoevens. Lucy Schüttemeijer was verhinderd en ontving haar Gouden Duim op een ander moment. 

De eerste drie kregen ook een oorkonde en een Gouden Speld van de Nederlandse Sint-Gregoriusvereniging. Deze is voor kinderkoorleden landelijk beschikbaar als ze vijf jaar koorlid zijn. Voorganger en de Katwijkse locatiereferent, pastor Cees van Vliet, reikte met een trotse blik de Gouden Duimen en Gouden Spelden aan. Ook voor deze koorkids was er natuurlijk een klaterend applaus van alle kerkgangers.


muzikaal toetje

Na afloop van de viering werd er eerst met elkaar een toost uitgebracht op de parochiekern, de vrijwilligster van het jaar en de koorkids waarna er tot 12.00 uur een heerlijke ontmoeting met elkaar volgde. De aansluitende uitgebreide buffetbrunch in en om ‘de kleine JOANNES' werd gevolgd door een mini-concertje van de Harmonie Katwijk op het schoolplein van De Horizon. Invaller-dirigent Sjaak Verloop nam de vijftig muzikanten van de andere jubilaris (125-jaar) mee op een muzikale reis en verraste zo de parochianen op hun Sint Jansdag. Om 14.00 uur werd deze dag, georganiseerd door de evenementencommissie, dan ook hier afgesloten met een klaterend applaus voor de muzikale inzet.

Foto's en een breder verslag staan op dewww.joannesdedoper.nl

Nel Houwer-van Slingerland werd onderscheiden op Sint Jansdag. | Foto: pr