Niek, Thom, Tim, Thomas, Louay, Jasmijn, Lieke, Eva, Cindy, Fleur en Heavenly met de beker. | Foto: pr
Niek, Thom, Tim, Thomas, Louay, Jasmijn, Lieke, Eva, Cindy, Fleur en Heavenly met de beker. | Foto: pr Foto: PR

Pieter Groen tweede bij NK Cricket voor scholen

Pieter Groen is tweede geworden bij het NK Cricket voor scholen met tweetalig onderwijs. Elf leerlingen uit klas twee deden mee aan dit toernooi, onder de bezielende leiding van (onze Engelstalige) docent en coach Bryant. 


Cricket is in Nederland niet zo bekend, maar na voetbal wel de meest beoefende sport ter wereld. De Nationale finale Cricket Challenge 2021-2022, zoals het toernooi officieel heet, is georganiseerd door Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs. Onder het mom: internationalisering meer is dan alleen Engels spreken. 


Pieter Groen biedt tweetalig onderwijs voor mavo, havo en vwo. Niet alleen om leerlingen goed Engels te leren spreken, maar juist om hen meer van de wereld mee te geven. 'Tenslotte is de wereld groter dan Katwijk', zegt coach Bryant. Vanuit die missie is de school aangesloten bij Nuffic. Toen Bryant hoorde van de Cricket Challenge, was hij meteen enthousiast. 'Cricket is een gentleman’s game, waarbij het niet alleen gaat om winnen maar juist ook om hoe je je opstelt op het veld. Nuffic heeft hier goed op ingespeeld, want er werd ook een spirit of cricket award uitgereikt.'


Complimenten

Coach Bryant scoutte voor het toernooi elf leerlingen van Pieter Groen, waaronder Fleur en Heavenly. Zij reageerden in eerste instantie wat terughoudend op de uitnodiging, omdat ze de sport helemaal niet kenden. Maar het enthousiasme van coach Bryant trok ze toch over de streep. 'Het was zo gaaf om hun groei te zien', vertelt de coach. 'Cricket is een technische sport en alle elf leerlingen groeiden, tijdens het trainen en het toernooi, als speler. Ze kregen zelfs de complimenten van de Nederlandse Cricketbond.'

 

Supertrots

Na de overtuigende winst in de regionale finale op 25 mei speelde Pieter Groen op donderdag 9 juni de finale van de Cricket Challenge. Van hun tien (!) wedstrijden verloren ze alleen hun laatste, de finale. 'Maar spelers van dat andere team zitten al op honkbal en hebben zelfs van tevoren zelfs nog een cricketclinic gevolgd', vertelt Heavenly. 'Ik ben dus echt supertrots dat wij als team tweede zijn geworden, want we waren gewoon echt goed.'


BioBlitz Katwijk 2022 met speurtocht door Panbos en slootje vissen

natuur n In het kader van de BioBlitz 2022 kunnen kinderen met hun ouders op zaterdag 25 juni een speurtocht lopen door het Panbos, met na afloop een verrassing. Op vrijdagmiddag 24 juni kunnen kinderen meedoen aan het ‘slootje vissen’ langs het Zwarte Pad.


De hele zaterdag 25 juni, van 9.00 tot 16.00 uur, wordt aan de ingang van het Panbos/Pan van Persijn aan de Wassenaarseweg 152A een speurtocht uitgedeeld. Aan de hand van deze speurtocht kunnen ouders met hun kinderen of oudere jeugd een rondje maken door het bos en veel interessante plant- en diersoorten tegenkomen. Bij inlevering van de ingevulde speurtochtkaart krijgen de kinderen een verrassing. Deelname is gratis.

Vrijdagmiddag 24 juni kunnen kinderen onder leiding van deskundigen kijken welke plant- en diersoorten er allemaal voorkomen in de sloot langs het Zwarte Pad. Dit slootje vissen vindt plaats van 13.00 tot 16.00 uur. De locatie is zo’n 200 meter ten noorden van de hoofdingang van Camping De Noordduinen, net ten noorden van het bruggetje over de sloot, bij de grote keien. Deze activiteit voor kinderen is ook gratis.

De speurtocht en het slootje vissen zijn activiteiten speciaal voor de jeugd in het kader van de BioBlitz Katwijk 2022. Het gaat daarbij om het ontdekken en onderzoeken van en kennismaken met de grote biodiversiteit in en om Katwijk. Onder regie van het Natuurcentrum Katwijk en Staatsbosbeheer gaan dit weekend van vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni experts met medewerking van het grote publiek proberen zoveel mogelijk soorten vast te stellen rond Katwijk. Iedereen kan deelnemen. Of dat nu in het veld is of in de eigen tuin of een ander leuk plekje in de buurt van huis. En alle waarnemingen tellen; niet alleen van zeldzame soorten, maar ook de waarnemingen uit huis, tuin, straat en park.

Kijk voor deelname en meer info op https://natuurcentrumkatwijk.nl/bioblitz/ Op een speciale website kan men de voortgang volgen en inzicht krijgen in de biodiversiteit in en om Katwijk. Zie https://waarneming.nl/bioblitz/bioblitz-katwijk-2022/

Een speurtocht door het Panbos kan interessante vondsten opleveren. | pr