De 4 mei-herdenking Leeuw was weer als vanouds na 2 jaar corona. | Foto: Marc Wonnink
De 4 mei-herdenking Leeuw was weer als vanouds na 2 jaar corona. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Twee minuten herdenken in stilte

herdenken n Ook bij het oorlogsmonument De Leeuw naast het gemeentehuis. 

Na twee coronajaren was iedereen weer welkom voor de plechtigheid. De stille tocht vanaf het gemeentehuis komt om 19.45 uur aan bij het monument. Daarna volgt het taptoe-signaal en is het – net als in de rest van het land – twee minuten stil.

Stilte voor burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Met kransleggingen en een defilé valt de zonsondergang. Op naar vijf mei, bevrijdingsdag.


Gemeente moet op zoek naar tweede locatie voor vluchtelingenopvang

opvang n De gemeente Katwijk moet zoeken naar een tweede grote locatie voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In plaats van 162 vluchtelingen moet Katwijk er 80 tot 100 extra opvangen. Dat gaat niet allemaal passen in het Heerenhuys. Daar worden nu 105 mensen opgevangen, en er is plek voor 162.

Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat in het Heerenhuys kan worden opgevangen, kan dus nog omhoog. De gemeente ging er vanuit dat er 100 vluchtelingen konden worden opgevangen. Het blijkt nu veelal om gezinnen te gaan die een kamer delen. Zo kan de capaciteit opgeschroefd worden naar 162 plekken.

Inmiddels is het Heerenhuys aan de Overrijn omgetoverd van kantoorpand tot een fijn verblijf. Dat heeft best wat werk gekost, staat in de brief. Gas en elektra moesten vervangen worden. Daarnaast was er geen douchevoorziening aanwezig. De eerste weken waren wat afzien qua warmte en hygiëne, maar dankzij elektrische kacheltjes en douchen bij een sportzaal hebben de bewoners dit niet als vervelend ervaren, schrijft de burgemeester. ‘Gelukkig is die situatie achter de rug en zijn gas, elektra en de sanitaire voorzieningen op orde.’

De vluchtelingen krijgen 260 euro leefgeld per persoon, per maand. De warme maaltijd die gemeente aanlevert, wordt in mindering gebracht op het leefgeld. Verder is er elke dag een arts aanwezig voor een spreekuur, en wordt specifiek gelet op psychische klachten.


Kosten

Het gebruiksklaar maken van het Heerenhuys heeft 180.000 euro gekost, de bedden 112.834 euro. De exploitatie van het pand is begroot op 520.000 euro per jaar. De huidige drie beveiligers die er 24/7 zijn, kosten de gemeente 100.000 euro per maand. Daar komen de kosten van de maaltijden, leefgeld en onderwijs nog bij.


De gemeente krijgt van het Rijk een financiële compensatie. Dat zal waarschijnlijk 100 euro per nacht, per beschikbaar bed zijn. Voor Katwijk zou dat bijna drie miljoen euro in een half jaar zijn.

Burgemeester Visser: ‘De inzet en motivatie is hartverwarmend. We zijn blij met alle activiteiten die nu al zijn gerealiseerd. Tegelijkertijd beseffen wij ook dat er de komende periode de nodige uitdagingen op ons af komen. De grootste onzekerheid is dat we niet weten hoe de vluchtelingenstroom zich zal ontwikkelen op korte, middellange en lange termijn.’


‘Dolle pret’ bij wijkfeest                                Turkse Vereniging Katwijk

feest n 'Dolle pret', zoals Hasan Turk van de Turkse Vereniging Katwijk het wijkfeest zaterdagmiddag bij De Schelp beschrijft. Eten, drinken, knutselen, springkussens en vooral muziek duidt de comeback van de vereniging aan.


In buurtcentrum De Schelp in de Hoornes was zaterdagmiddag het comebackfeest van de Turkse Vereniging Katwijk. Samen met Hoornes Samen in Beweging werd iedereen uitgenodigd om het feestje mee te vieren. Zo was er een springkussen, spel- en beweegactiviteiten, schmink en BBQ. Een militaire Turkse band liep door de straten van de Hoornes om iedereen duidelijk te maken dat er een feestje gaande was. Daarna is een spectaculair optreden gegeven op het plein voor De Schelp. De Turkse Vereniging Katwijk is de afgelopen jaren een beetje naar de achtergrond verdwenen. Al voor corona was er een beetje de klad in gekomen. De coronapandemie heeft niet geholpen om de vereniging nieuw leven in te blazen. Daarom is gekozen voor een comeback feest om een nieuwe tijd voor de vereniging aan te duiden. 

Wethouder Adger van Helden was als vertegenwoordiger van de gemeente aanwezig.

Afbeelding