Dit en meer werken van Cornelis de Koning zijn te zien in een speciale tv-uitzending van RTV Katwijk.
Dit en meer werken van Cornelis de Koning zijn te zien in een speciale tv-uitzending van RTV Katwijk. Foto:

Gecompliceerd en simpel

televisie n Of we het binnenkort in het echt kunnen gaan bewonderen is nog de vraag, maar RTV Katwijk geeft alvast een voorproefje van de tentoonstelling De complexiteit van de eenvoud. Vanaf maandag 17 januari te zien bij RTV Katwijk, kanaal 41 of www.rtvkatwijk.nl


Op de expositie is werk van Cornelis de Koning te zien. Uiteenlopende schilderijen die doen denken aan de Italiaanse kunstenaar Caravaggio of aan de Amerikaan Edward Hopper. Stillevens, groepsportretten: De Koning draait er zijn hand niet voor om. Nou ja, dat is wellicht wat te veel gezegd.

‘Het ziet er eenvoudig uit, maar het vergt wel wat energie en vakmanschap,’ erkent de autodidact. Hij heeft het tenslotte allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. Zijn gereedschap: olieverf, penseel en zijn observatievermogen. Maar zijn fascinatie is toch vooral: licht. In alle verschijningsvormen. Licht als natuurkundig verschijnsel en licht als esthetisch fenomeen.

In het RTV-programma wordt een groot deel van zijn werk getoond. Dat maakt hopelijk alleen maar hongerig. Zodat mensen de echte expositie in het Katwijks Museum bezoeken en zich onderdompelen in dit kleurrijke realisme. Want na een bezoek aan de expositie voelt elke bezoeker zich steevast opgewekt en een ervaring rijker.


Het is dus nog de vraag of de expositie inderdaad vanaf 14 januari te zien is. Immers, misschien gooit corona roet in het kunst-eten. Maar mochten we voorlopig nog niet in staat worden gesteld het Katwijks Museum te bezoeken, dan is het te hopen dat de expositie verlengd wordt. In ieder geval lijdt de uitzending via RTV Katwijk gelukkig niet onder corona, en kunnen we met een gerust hart gaan kijken. Met commentaar van de kunstenaar zelf. Te zien vanaf maandag 17 januari.

Het programma is gemaakt door Jaap Arnoldus (camera, geluid) en Adri van Beelen (presentatie en interview).


Informatieve sessie over Gebiedsvisie Hoornes 

raad n Op 27 januari is er tussen 19.30 en 20.30 uur via een videoverbinding een informatieve sessie over de Gebiedsvisie Hoornes en het doelen- en inspanningenoverzicht. 


Elf strategische partners in de Hoornes hebben de afgelopen 2,5 jaar samen gewerkt aan een samenhangend overzicht met concrete fysieke en maatschappelijke doelen voor een toekomstbestendige Hoornes. Ook is een gebiedsvisie voor de wijk ontwikkeld. 


De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over de Gebiedsvisie Hoornes en het doelen- en inspanningenoverzicht en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op 3 februari en neemt de gemeenteraad op 17 februari een besluit. 


Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch via 071-4065302. 


De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl