Katwijkse brandweerlieden in actie bij een containerbrand. | Foto: Brandweer Katwijk
Katwijkse brandweerlieden in actie bij een containerbrand. | Foto: Brandweer Katwijk Foto: Brandweer Katwijk

Brandweer zoekt nieuwe vrijwilligers

kennismaken n Misschien is het door de veelheid aan berichten op Facebook of de vele kerstadvertenties in de kranten aan je aandacht ontsnapt: ‘Brandweer Katwijk zoekt vrijwilligers’. Ik heb daarover een gesprek met Chris Onderwater, lid van die vrijwillige Brandweer Katwijk. Want op 24 januari is een kennismakingsavond voor geïnteresseerden op de brandweerkazerne aan de Prins Hendrikkade 12 in Katwijk aan Zee.


Door Leo Roosjen

We zitten op de brandweerkazerne met uitzicht op de kleedruimte. Chris vertelt enthousiast over zijn korps, bestaande uit Katwijkers, die zich inzetten voor Katwijkers. 

‘Wat we zoeken is mannen en vrouwen, die straks afzwaaiende brandweermensen gaan vervangen. Iedereen denkt, dat we mannetjesputters zoeken, maar het belangrijkste is, dat je in ons team en daarmee in een van onze vier ploegen past. Net als de Katwijkse Reddingsbrigade of de KNRM zijn we een vrijwilligersorganisatie. We hebben alle drie onze eigen taak en eigen sfeer en het moet matchen tussen nieuwe vrijwilligers en organisatie. Over het algemeen kan iedereen, mannen en vrouwen, aan onze fysieke aanstellingseisen voldoen. En zeker vrouwen zijn welkom; zij hebben binnen ons korps al bewezen, dat ze prima hun ‘mannetje’ staan.’


‘Brandweerwerk is afwisselend werk. Je begint met een tweejarige opleidingsperiode met één cursusavond per week. Maar de theorie wordt afgewisseld door meegaan tijdens uitrukken van de ploeg, waar je meteen al bij wordt ingedeeld. Zo worden theorie en praktijk afgewisseld en kunnen ploeg en jij vast aan elkaar wennen. Je opleiding omvat de vier onderwerpen van hulpverlening: brand, technische hulpverlening, waterongevallen en incidentbestrijding gevaarlijke stoffen. Na de opleiding wordt je officieel ingedeeld in de groep en ben je een van de tien. Overigens ook in rustige tijden zie je elkaar veel, want iedere woensdagavond is het oefenavond. Denk nu niet, dat we alleen techneuten zoeken. Onze vrijwilligers variëren van gemeenteambtenaren tot elektriciens’.


‘Je wordt ook meteen lid van onze personeelsvereniging die van alles organiseert. Variërend van brandweerwedstrijden tot Kerstborrel en van leuke excursies tot korpsfeestjes. Wij vinden de binding met de partners van onze vrijwilligers belangrijk. Daar besteden we veel aandacht aan.’


Debriefing

Onderwater heeft het goed naar zijn zin bij de brandweer. ‘Na een inzet is er altijd een debriefing. Zeker bij traumatische inzetten wordt veel aandacht aan elkaar besteed. Het dienen bij de vrijwillige brandweer is na je vrijwillige opgave niet vrijblijvend. Dat geldt voor het korpslid, maar zeker ook voor de organisatie: iedereen doet er toe. Misschien is dat de reden, dat de meesten aanblijven tot hun pensioengerechtigde leeftijd. Maar tot die tijd heb je een wereldtijd: wat is er mooier dan dat je iets voor een ander mag betekenen…’


Ik kijk nog even naar de brandweerkleding. Nee, geen naaldhakken of ‘Hugo de Jonge’-schoenen. Hier is alles genderneutraal: vrouw en man gelijk in de hulpverlening in het belang van de Katwijkse medeburger.


Voor meer informatie of opgeven voor de kennismakingsavond: 

dirk.van.belen@vrhm.nl


Eerste trein op nieuwe spoorbrug

smalspoor n Op de laatste dag van het oude jaar reden maar liefst vier Ruston motorlocomotieven luid toeterend over de nieuwe brug van de vaart van het Valkenburgse Meer. In het nieuwe rijseizoen kan er rond het gehele Valkenburgse Meer worden gereden. Een langgekoesterde wens van de vrijwilligers van Stoomtrein Katwijk Leiden.


Jarenlang is gesproken en gedroomd om met de stoomtrein helemaal langs de oevers van het Valkenburgse Meer te kunnen rijden. Dankzij de inzet van een groepje doorzetters wordt deze droom waargemaakt. 

De laatste veertien dagen van 2021 is keihard gewerkt aan het aanleggen van 200 meter spoor tot aan de brug die sinds een paar maanden over de vaart ligt die naar het Valkenburgse Meer leidt. Net als in de zomer hebben deze mannen hun vakanties besteed aan het aanleggen van het spoor. Enkele van hen hebben zelfs tijdens de Kerstdagen doorgewerkt om het grondwerk voor elkaar te krijgen.


Zoals zo vaak zit het venijn in de staart. Die laatste 200 meter spoor tot de brug zijn bijzonder uitdagende meters met heel veel grondwerk inclusief hellingen en bochten. De zandwinner moest in het nieuwe jaar het spoor weer kunnen kruisen met machines en vrachtwagens. Een megaklus van jewelste. Geheel uitgevoerd door een clubje enthousiaste vrijwilligers die heel lange dagen gemaakt hebben om deze zware, koude en natte klus te klaren. De brug heeft 31 december de naam ‘Berkheijbrug’ gekregen. Het bestuur van Stoomtrein Katwijk Leiden ziet dit als een eerbetoon aan de beide broers Berkheij en hun zonen die zich al tientallen jaren belangeloos voor het museum inzetten. Naast het leggen van het spoor hebben zij veel tijd en werk besteed om uit een oude spoorbrug uit Haarlem een echte smalspoorbrug te maken.


Opening nieuwe seizoen

Het museum is momenteel gesloten voor bezoek. Tijdens de winterstop wordt er harder door ooit gewerkt. De aanleg van het laatste stuk spoor om de lus definitief te sluiten is alweer in volle gang. Het binnenmuseum ondergaat een totale metamorfose en krijgt een geheel nieuwe en moderne uitstraling. Voor jong en oud zal er straks op een eigentijdse wijze veel te zien en te beleven zijn.