Op slot

Geen goed nieuws voor mensen op zoek naar een nieuwbouwhuis in Rijnsburg. Ze zijn er nauwelijks en het worden er wellicht nog veel minder. Bouwwethouder Gerard Mostert liet onlangs weten dat de woningbouw in ons dorp volkomen op slot zit. De oorzaak een te grote druk op het wegennet en een tekort aan ruimte voor parkeerplaatsen. Om het probleem op te lossen wil de wethouder betaald parkeren invoeren of het parkeren drastisch beperken, misschien wel het recht van een parkeerplek voor een nieuwe woning schrappen. Begin 2023 gaat het voorstel naar de gemeenteraad. Mostert is duidelijk, volgens hem kan er in ons dorp geen huis meer bij zonder het nemen van die maatregelen.


Rijnsburg en auto’s. We komen er in om. In bijna iedere straat is het vaak zoeken naar een parkeerplekje. Niet zo verwonderlijk ook. Drie of vier auto’s per gezin, zeker met volwassen kinderen is tegenwoordig heel normaal. 60 jaar geleden reden er 1 miljoen auto’s in ons land, nu zijn dat er 10 miljoen. En heel veel van die auto’s staan, ook hier nog eens gewoon stil. Een rondje door dorp midden op een werkdag laat dat beeld zien. Rijen met auto’s langs de stoep. In feite, ongekende welvaart want we kunnen het ons allemaal veroorloven.


Hoe Mostert met betaald parkeren de parkeerdruk wil verminderen is mij niet helemaal duidelijk. Rijnsburgers gaan echt hun wagen niet weg doen als ze voor het parkeren moeten betalen. Nou ja, als je voor iedere wagen die je bezit flink moet betalen wordt het wellicht een ander verhaal. En of huizen zonder een parkeerplaats verkocht zullen worden is ook maar de vraag. We willen toch het liefst een parkeerplekje voor of in de directe omgeving van ons huis. 


Het is begrijpelijk dat het parkeerprobleem zich voordoet in onze inmiddels bomvolle kern. De realisatie van nieuwbouwproject ‘Knarrenhof’, hartje dorp, wordt door de problematiek voorlopig even uitgesteld. Maar hoe zit het met de projecten Kleipetten- en Frederiksoord Zuid. Daar is nog ruimte genoeg voor woningen met parkeerplaatsen. Worden die plannen ook opgeschoven? Of heeft dat te maken met de verkeersafhandeling. De Rijnsburgerweg die al vol loopt met verkeer uit de Oegstgeestse nieuwbouwwijk Rhijngeest krijgt er dan namelijk nog veel meer verkeer bij. Slecht nieuws voor onze jeugd. Wonen in Rijnsburg zal voor veel jongeren straks onmogelijk worden. Gelukkig ligt Leiden vlak in de buurt. Daar worden de komende jaren duizenden appartementen gebouwd, voor veel jongeren een mooi startpunt. En slechts 20 minuten fietsen van het geliefde geboortedorp.

De feestdagen komen eraan en ik hoop van harte dat dit voor u geachte lezers geen crisisdagen zullen worden. 

Reageren?
uicatcher@gmail.com