De feesttent is opgezet bij het gerenoveerde voorfiltergebouw aan de Cantineweg. | Foto: Gwen Ouwehand
De feesttent is opgezet bij het gerenoveerde voorfiltergebouw aan de Cantineweg. | Foto: Gwen Ouwehand Foto: Gwen Ouwehand

Erfgoed met een nieuwe functie: zuivering van drinkwater

renovatie n Het voorfiltergebouw aan de Cantineweg in Katwijk is gerenoveerd door Dunea. Er is een innovatief systeem aangelegd met minder reststromen, een hogere capaciteit van drinkwater en beter in harmonie met de natuur. Vorige week werd de spoelwaterverwerkingsinstallatie geopend door burgemeester Cornelis Visser en Wim Drossaert, directeur Dunea duin en water.

Door Gwen Ouwehand

Het doel is om vanaf 2026 jaarlijks 7 miljard extra liter drinkwater te produceren vanuit het duingebied. Hiervan is 2 miljard liter al gerealiseerd. Bij die uitbreiding van de productie van drinkwater, hoort ook een passende aanvulling op de productielocatie, zoals aan de spoelwaterverwerkingsinstallatie.


Drinkwater

We hebben steeds meer drinkwater nodig. Dunea is er dan ook altijd mee bezig om genoeg drinkwater aan te bieden. Om in de toekomst ook nog aan die vraag te voldoen, zal flink geïnvesteerd moeten worden. ‘Bijvoorbeeld door de inzet van nieuwe bronnen en innovatieve technieken om het water te zuiveren’, vertelt directeur Drossaert.

‘We moeten meer drinkwater gaan maken, want er komen veel nieuwe mensen bij. Onder andere in Katwijk. Maar ook in Leiden en in de rest van de omgeving. En die mensen hebben natuurlijk allemaal drinkwater nodig’, legt de directeur uit.


Erfgoed

Al sinds 1912 produceert deze locatie schoon drinkwater. Toen het gebouw in verval raakte, werd het onderdeel van ons cultureel erfgoed. Daarnaast maakt Dunea gebruik van maatschappelijk geld. Die twee dingen bij elkaar zorgden ervoor dat als ze het monument wilden verbouwen, het wel weer onderdeel moest gaan worden van het zuiveringsproces. En dat is gelukt.


‘Samen met de erfgoedcommissie, de gemeente Katwijk en de omgevingsdienst hebben wij, in samenwerking met aannemer K. Dekker, nieuw leven geblazen in dit prachtige gebouw’, aldus Vincent Goedhart, de projectmanager. Hij vertelt dat het project doorzettingsvermogen en besluitvaardigheid eiste.

Innovatie

Door middel van alle innoverende middelen die in dit proces zijn gebruikt, is er een uitbreiding van 90 m3 per uur aan drinkwatercapaciteit. En ook voor de natuur heeft de renovatie zijn voordelen. 

De spoelwaterplas, die bij het vorige systeem werd gebruikt voor terugwinning, kan hierbij worden opgeheven. Deze ruimte kan nu worden in gericht ten behoeve van de grijze duinen.


Trots

Ondanks dat het een project was met vele uitdagingen, is het ze gelukt hun plannen te realiseren. Iedereen is daarom erg trots. ‘Het was geen makkelijk project. Ook de aannemers zeiden dat ze het een bijzonder project vonden. Daarom is het juist knap dat we het voor elkaar hebben gekregen’, vertelt Drossaert.

Ook de projectmanager zegt heel trots te zijn. ‘Het is gewoon heel erg mooi om te zien dat het uiteindelijk gelukt is en ook daadwerkelijk functioneert. En het doet wat het moet doen. Dat is super gaaf.’

De opening werd dan ook gevierd met alle betrokkenen onder het genot van een hapje en een drankje.


Meer gas op de isolatie van sociale huurwoningen 

Ingezonden n PvdA Katwijk. In een slecht geïsoleerd huis lopen de energiekosten hard op. Komend jaar moet daarom meer gedaan worden aan het isoleren van sociale huurwoningen in Katwijk. 

En er moet een plan komen hoe de gemeente en Dunavie komende jaren álle slecht geïsoleerde sociale huurwoningen zo snel mogelijk energiezuinig kan maken. Een samen met DURF ingediende motie van PvdA-raadslid Tom Reedijk die hiertoe oproept is donderdag unaniem aangenomen. 


Doelgroep

Door de hoge energierekening houden steeds meer mensen weinig geld over om van te leven. Soms is dat zelfs zo erg dat ze daardoor in armoede terechtkomen. Dit wordt ook wel energiearmoede genoemd. Ook in Katwijk is dit een groot probleem, vooral bij sociale huurwoningen: 75% van de mensen die te maken hebben met energiearmoede woont in een sociale huurwoning. 


Dunavie heeft ongeveer 1.900 woningen met een energielabel lager dan C. Dit zijn woningen die slecht geïsoleerd zijn. Raadslid Tom Reedijk: “Wij hebben er ook al eerder met succes op aangedrongen de doelgroep die recht heeft op energietoeslag te verruimen. Maar dit is natuurlijk maar tijdelijke compensatie. Uiteindelijk ban je energiearmoede pas écht uit wanneer mensen minder energie hoeven verbruiken en blijvend een lage energierekening hebben”. 


Er moet een schepje bovenop 

Door de motie van de PvdA’er moet de gemeente nu in gesprek met Dunavie om te kijken of er in 2023 meer aan isolatie kan worden gedaan. Woningen met het slechtste energielabel moeten daarbij als eerste worden aangepakt. Ook voor de langere termijn moet een plan komen voor de in totaal 1.900 woningen met een slecht energielabel. 


Reedijk: “Willen we in 2026 energiearmoede uitroeien in Katwijk, dan moeten we er een schepje bovenop doen. En we moeten daarbij kijken of de gemeente Dunavie extra kan helpen. En de meeste haast zit daarbij natuurlijk op de woningen waar de mensen wonen die dat het hardst nodig hebben. Het mag niet zo zijn dat mensen moeten kiezen tussen hun boodschappen, of een ijskoud huis.” 



1.900 sociale huurwoningen slecht geïsoleerd