Lotje van der Bie schreef het kinderboek ‘Flits en het Hanenhotel’. | Foto: pr
Lotje van der Bie schreef het kinderboek ‘Flits en het Hanenhotel’. | Foto: pr Foto: LOTJE VAN DER BIE

‘Flits en het hanenhotel ‘

Lotje van der Bie schrijft haar eerste kinderboek

debuut n Scenarioschrijfster, fotografe en actrice… Lotje van der Bie kan nu ook auteur toevoegen aan haar lijstje. Met haar debuutboek ‘Flits en het Hanenhotel’ opent zij een nieuwe weg waarmee schrijven onderdeel wordt van haar beroep. Met nog meer boeken op de planning.

Door Gwen Ouwehand

Lotje noemt zichzelf verhalenverteller. Omdat ze op allerlei verschillende manieren verhalen vertelt. Zo heeft ze het KWF geholpen met het maken van podcasts, regisseert ze video’s voor bedrijven en maakt ze foto’s op bijvoorbeeld bruiloften. Maar toch knaagde altijd de droom om een boek te schrijven. De coronawinters maakten deze droom waar.


Gewoon schrijven

‘Ik heb de laatste jaren vooral veel gefotografeerd maar als (scenario)schrijfster heb je altijd heel veel verhalen om te vertellen. De droom om dit te bundelen in een boek bleef dan ook aan mij knagen.’ Elke winter nam ze zich voor eraan te beginnen omdat het qua andere klussen dan wat rustiger was. Maar het kwam er gewoon niet van. ‘Totdat de stille coronawinters aanbraken. Toen had ik de tijd om dit op te pakken.’

Lotje heeft hiervoor twee schrijfcursussen gedaan omdat het schrijven van scenario’s toch wel heel anders is dan een boek. In een boek komen ook gedachten en emoties voor. Dit is bij scenario’s niet persé het geval. Tijdens de cursussen is ze achter haar identiteit als schrijfster gekomen en heeft ze veel tips en tricks mee kunnen nemen. ‘Zo zei een leraar dat je gewoon moest gaan schrijven en niet achterom moest kijken. Schrijvers lopen vaak vast als ze halverwege dingen willen veranderen.’


Lotje-uitvindingen

Het verhaal gaat over Flits, een erg vindingrijk en energiek jongetje. ‘Daarom heet hij ook Flits in plaats van Frits.’ Hij weet voor elk probleem een oplossing. Toevallig dat Lotjes man ook net een uitvinder is. ‘De daadkracht en de snelheid om dingen te veranderen in de positieve zin. Dat vind ik heel leuk.’

Ondanks dat haar man het boek iets teveel eer aan hemzelf vindt, is hij hartstikke trots. Maar dat komt ook door de eigenschappen die van Lotje zelf in het boek terugkomen. ‘Er komen ook uitvindingen in voor die in het echt niet zouden kunnen. Licht absurde dingen. Daar moet hij om lachen en noemt die verzinselen echte Lotje-uitvindingen.’

Lotje zegt dat er in haar werk te zien is hoe zij in het leven staat. Ook in dit boek is dat het geval. ‘Het zit ‘m hier vooral in het plezier om dingen te maken. Daarnaast hoop ik dat het kinderboek ook leuk is om te lezen voor volwassenen, samen met kinderen. Volwassenen en kinderen verbinden. Dat zou ik heel erg mooi vinden’.


Droom uitgekomen

‘Het was mijn droom om een boek te schrijven. Die is nu uitgekomen. Maar het proces was zo ontzettend leuk, dat ik natuurlijk meteen begonnen ben met een nieuw verhaal’, zegt Lotje. Ze wil het schrijven gaan combineren met haar werk als fotografe. ‘Want dat vind ik ook nog steeds heel erg leuk’. De winters zijn voor het schrijven. Het voorjaar en de zomer voor het fotograferen.

Voorlopig doet ze het nog wel even rustig aan. ‘Mijn boek is een paar weken geleden uitgebracht. Het is heel gek dat het dan ineens niet meer alleen van jou is en dat iedereen het gewoon kan lezen.’ Dat voelt af en toe een beetje gek, dus daar moet ze nog even aan wennen.

U kunt Lotje ook benaderen om een keer te komen voorlezen uit haar eigen boek. Kijk hiervoor op 

www.lotjevanderbie.nl

Het boek is onder meer te koop bij Boekhandel Het Baken in Katwijk en de Read Shop in Rijnsburg. Het kost 15,99.


Samen voor aanpak armoede

Eerste Breed Katwijks Armoede Overleg belooft veel goeds

armoede n Wat kunnen we doen om mensen met een klein budget te helpen? Hoe kunnen we elkaar versterken in de strijd tegen armoede? Dit en meer kwam aan bod tijdens het Breed Katwijks Armoede Overleg. 

Meer dan vijftig mensen van veel verschillende lokale organisaties kwamen op woensdag 30 november bij elkaar in het gemeentehuis. 

Aan het begin van de avond deelden mensen hun ervaringen. 

‘Een pakkend verhaal van een directeur van een basisschool over een jongentje dat maar geen Sinterklaascadeau in zijn schoen vond. Dit voorbeeld gaf aan wat armoede ook is en waarom het de wereld uit moet’, gaf wethouder Sonny Spek aan. ‘Dat is ook de reden dat we structurele oplossingen willen tegen energiearmoede'.

Kennismaken met elkaar was een belangrijk onderdeel van de avond. Dit bleek ook uit de rondvraag. Door het leggen van contacten tussen organisaties kan er sneller geschakeld worden als iemand iets nodig heeft. Als bijvoorbeeld op de voetbalvereniging ter sprake komt dat een inwoner last heeft van een te hoge energierekening, kan er snel contact opgenomen worden met een vrijwilliger die veel van energiebesparing weet. Dit soort koppelingen zijn snel gemaakt. Ze helpen niet alleen met de signalering, maar ook het direct aanpakken van armoede.


In zes verschillende themasessies gingen de aanwezigen dieper met elkaar in gesprek. Wat kan bijvoorbeeld gedaan worden aan de stijgende energieprijzen? Want wat niet verbruikt wordt, hoeft niet betaald te worden. 

Ook werd financiële hulp en hulp in natura besproken. Met een belangrijke vraag: 

Hoe bereiken we de inwoners die ons nodig hebben? En hoe kunnen we dat samendoen?


‘Het was een inspirerende avond waarin bruggen gebouwd zijn, gaf wethouder Gerard Mostert aan. 

Mensen vonden elkaar en ik heb er alle vertrouwen in dat er nieuwe samenwerkingen zijn ontstaan. Want alleen samen kunnen we de inwoners in armoede weer perspectief bieden’.


Katwijk had eerste plaats verdiend bij NK tegelwippen

verkeerd n Geteld. Niet een vijfde (en laatste) plaats, maar een podiumplek met goud. Dat had eigenlijk de plek van de gemeente Katwijk moeten zijn bij het NK Tegelwippen in de Bollenstreek. 

Dat die eerste plek aan Katwijk’s neus voorbij is gegaan, blijkt te komen door een andere manier van tellen. Katwijk had keurig de 809 door inwoners gewipte tegels doorgegeven, terwijl de andere vier gemeenten ook de door de gemeente zelf gewipte tegels erbij had geteld. Zo wist Lisse te winnen met 15.873 gewipte tegels. 

‘Wij dachten, dat het alleen om de tegels van inwoners ging’, liet wethouder Jacco Knape vorige week donderdagavond weten tijdens een raadsbijeenkomst.

‘Het is heel flauw om het nu te zeggen, maar als wij ook de door de gemeente verwijderde tegels er bij hadden opgeteld, dan had Katwijk bovenaan gestaan!’

Katwijk deed het afgelopen jaar voor het eerst mee aan het NK Tegelwippen. Doel van die wedstrijd is: minder tegels en meer groen. Met meer groen kan water beter de grond inzakken, wordt hittestress voorkomen en ontstaan er weer nieuwe leefgebieden voor bloemetjes, bijtjes en insecten.

Voor deelname aan het volgende NK is het voor alle gemeenten misschien handig om even te spelregels goed door te nemen.


Doneer een deel van je energiecompensatie

Welzijnskwartier n Alle huishoudens krijgen binnenkort 2 x 190 euro energiecompensatie. Een mooi extraatje. Niet iedereen heeft dit geld even hard nodig. Kun jij een deel van de compensatie missen? Help dan andere inwoners in Katwijk iets makkelijk deze lastige winter door. Het mooie is dat Fonds 1818 jouw donatie verdubbeld.

In de gemeente Katwijk hebben veel mensen en gezinnen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Voor deze mensen wil het Welzijnskwartier iets extra’s doen. Met warme ondersteuning van Fonds 1818. Zij ondersteunen deze actie door iedere donatie te verdubbelen. Als jij dus 50 euro doneert, maakt Fonds 1818 daar 100 euro van.


Hoe werkt het?

Jouw donatie plus het extra geld van Fonds 1818 gaat naar vijf goede doelen in de gemeente Katwijk. Allemaal doelen die mensen met financiële problemen ondersteunen. Het geld komt dus rechtstreeks bij mensen terecht, die het heel hard nodig hebben. De totale opbrengst wordt onder deze doelen verdeeld. Uiteraard kun je zelf het bedrag dat je wilt doneren bepalen. Ga naar welzijnskwartier.nl om te doneren.


Vijf Goede Doelen 

De Prins Willem Alexanderschool voorziet kinderen en hun gezinnen van een ontbijt. Dit doet de school omdat er veel kinderen zonder ontbijt naar school komen. 

De Roze Hulp biedt hulp bij menstruatie-armoede en onderhoudt Menstruatie Uitgifte Punten in Katwijk. Dat doen ze omdat 1 op 9 meisjes/vrouwen hier geen geld voor heeft.

Kocon Noodfonds biedt financiële hulp in crisissituaties voor inwoners uit Katwijk. Bijvoorbeeld als het afsluiten van energie of water of huisuitzetting dreigt. 

De Voorraadkast geeft gezinnen met forse geldproblemen een voedselpakket. Een boodschappentas met noodzakelijke levensmiddelen die anders niet gekocht kunnen worden. 

De Voedselbank Katwijk helpt mensen die tijdelijk niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien met gratis eten en eerste levensbehoeften. 

Dit initiatief wordt georganiseerd door een samenwerking van Welzijnskwartier, Samen Katwijk/HIPHelpt, Het Kocon Noodfonds en Fonds 1818. De kosten voor deze actie worden door de partijen gedragen, zodat iedere donatie-euro terecht komt bij mensen die het zo hard nodig hebben. 


Doneren

Ga naar welzijnskwartier.nl/nieuws/22-energiedonatie-fonds en doneer veilig met Ideal.